World versus Republicans

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 maart 2015

Nieuws van 13 maart 2015

Veiligheidsraad broedt op sanctieresolutie Iran. Khamenei wijst op zwakte Washington. VS proberen Palestijnse Autoriteit te redden.

Veiligheidsraad gaat cruciale rol spelen in Iran-deal

De landen van de P5+1 groep die met Iran onderhandelen over de nucleaire kwestie (VS, China, Rusland, Engeland, Frankrijk + Duitsland), overleggen momenteel over een resolutie in de Veiligheidsraad (VR). Die resolutie zou een einde moeten maken aan de VN-sancties tegen Iran in het geval er een overeenkomst wordt gesloten over de Iraanse atomaire industrie. Voor Iran is dit overleg, dat formeel plaats vindt los van overleg tussen Iran en de P1+5, van groot belang voor het vertrouwen dat zij kunnen hebben in de houdbaarheid van een eventuele overeenkomst. Een VR-resolutie zou kunnen worden ingediend eind maart – als het raamwerk voor de Iran-deal klaar moet zijn – of eind juni, na de uitgewerkte overeenkomst.

Duitse minister BZ Steinmeier, gisteren in Washington: zorgen over strijd in Congres

De VN hebben het afgelopen decennium acht maal een resolutie aangenomen, gericht tegen Iran. Vier van die resoluties betreffen sancties. Deze VN-resoluties vormen de juridische basis voor de aanvullende sancties die de VS en de EU (meestal op aandringen van de VS) daarboven op de VN-sancties hebben afgekondigd. Het argument voor de aanvullende sancties was telkens dat de VN-sancties onvoldoende werden nageleefd. Een door de vijf permanente leden van de VR ingediende resolutie om een einde te maken aan de VN-sancties zou zeker worden aangenomen, zeer waarschijnlijk met algemene stemmen. Dat zou vervolgens een einde maken aan de bilaterale sancties, zoals die van de VS en de EU. Indien vervolgens de Republikeinen tijdens de Obama-periode ofwel daarna, het Obama-besluit om de Amerikaanse sancties op te heffen zouden willen terugdraaien dan lopen zij tegen aanzienlijke juridische en (internationaal-) politieke barrières aan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft woensdag in het Congres gezegd dat een toekomstige president inderdaad de bevoegdheid heeft om een Iran-deal ‘niet te implementeren’. Maar een VR-resolutie waarin de leden van de VR zich positief uitspreken over de deal (en niet alleen over de sancties) zou volgens Westerse diplomaten zo’n Republikeinse politiek compliceren en ‘mogelijk zelfs tegen kunnen houden’. Diplomatieke bronnen zeggen dat de onderhandelingspartners (inclusief VS) na het bereiken van overeenstemming snel richting VR zullen gaan. Het formele argument daarvoor is dat de gesprekken door de P1+5 met Iran plaatsvinden onder een mandaat van de VR. In de eindfase moet dus de VR betrokken worden. Deze formele kant krijgt nu meer betekenis door het verzet van Israël en de Republikeinen in de Iran kwestie.

NB: Jaffdok geeft relatief veel aandacht aan Iran, vanwege de cruciale betekenis ervan voor het Israëlisch-Palestijns conflict.

Khamenei: Zelfdestructie Amerikaanse elite

Oude stad van Shiraz, Iran; verlangen naar het einde van de sancties.

De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft tijdens een bijeenkomst van de belangrijke ‘Raad van Hoeders’ scherp gereageerd op de ‘open brief’ van Republikeinse senatoren waarin zij de Iraanse leiders waarschuwen zich geen illusies te maken over de houdbaarheid van een met president Obama gesloten overeenkomst. Khamenei noemde dit zelfdestructief: ‘a sign of a decline in political ethics and the destruction of the American establishment from within‘. Ook in Iran is er een radicale vleugel die geen overeenkomst wil met de VS. De hardliners zouden de brief van de Republikeinen kunnen aanvoeren als bewijs van hun gelijk. Daarom is het van belang dat Khamenei tijdens de bijeenkomst van de Raad (waarin de radicale vleugel vertegenwoordigd is) duidelijk zijn steun uitsprak voor de Iraanse onderhandelingsdelegatie in Genève.

Israëlische Verkiezingen: cijfers achter de peilingen

De peilingen lijken een duidelijk beeld te geven: Zionist Union wint en levert de volgende premier: 25 Knessethzetels tegen 21 voor Likoed. Het verhaal erachter is ingewikkelder. Waarom geven anders zoveel meer Israëlische kiezers de voorkeur aan Netanyahoe als premier boven Herzog? De verklaring ligt in de getalsverhoudingen achter de ‘polls’. Het linkerkamp – Zionist Camp, Meretz en de United (Arab) List – staat op 43 zetels. Een rechterkamp, bestaande uit Likud, Bayit Yehudi, Shas en Yachad, staat op 55 zetels. Doorslaggevend zijn dan twee partijen die zich tot nu toe niet voor rechts of links hebben uitgesproken: Moshe Kahlon’s Kulanu en Yair Lapid’s Yesh Atid. Die staan nu op 23 zetels.

Een aantal Likoed prominenten heeft de campagne onder leiding van Netanyahoe nu al een ‘kolossale mislukking’ genoemd.

Voorlopige conclusie: Yesh Atid en Kulanu zullen beslissen wie de toekomstige premier wordt.

Financiële crisis PA baart zorgen

John Kerry is overal: vandaag met Abbas in Egypte

John Kerry spreekt vandaag met Mahmoud Abbas van de PA en de koning van Jordanië over de financiële problemen waarin de PA is verzeild geraakt door de Israëlische politiek van het niet uitbetalen van Palestijns belastinggeld. De situatie baart de Amerikaanse regering grote zorgen volgens een bron in de omgeving van Kerry. Kerry is vandaag in Egypte voor een conferentie die is georganiseerd door het bewind van generaal Al-Sisi. Egypte probeert weer salonfähig te worden in de internationale arena en hoopt bij buitenlandse investeerders weer vertrouwen te wekken in de Egyptische economie.

bronnen:

New York Times, 13/03 (krant)/12/03 (net)

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 13/03

Haaretz, 13/03

JPost, 13/03 en 12/03

Ynetnews, 13/03