Wetsvoorstel in Knesseth: ‘Arabs out!’

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 februari 2016

Nieuws van 11 februari 2016

Palestijnse partijen Israël worden aangepakt. Netanyahoe tegen Herzog: ‘welkom in het een-staat model’

De Joint Arab List; electoraal succesvol en moeilijk uit elkaar te spelen

Een wetsontwerp dat in de Knesseth aan de orde is, maakt het mogelijk om parlementariërs van Israëlisch-Palestijnse partijen voor langere tijd uit te sluiten. De formele basis is ‘onparlementair gedrag’. De aanleiding voor de discussie is het condoleancebezoek dat leden van de Balad partij brachten aan familieleden van neergeschoten ‘terroristen’ en het feit dat de stoffelijke overschotten van de doden niet aan de families werden overhandigd.

Hoewel de tekst formeel niet specifiek op deze groep volksvertegenwoordigers is gericht, wordt het wetsvoorstel algemeen gezien als een aanval op de politieke vertegenwoordigers van de circa 1,2 miljoen Palestijnen in Israël. Een Knessethlid van de oppositionele (joodse) Zionist Union zei het als volgt: ‘What principle do you want us to discuss?’ a Zionist Union MK asked at a committee meeting discussing the bill. ‘This law includes two words: ‘Arabs, Out.”

http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.702499

Netanyahoe, Herzog op één lijn: geen Palestijnse staat

Shimon Pers, voorloper van Herzog, kon nog met succes het spel van de twee staten spelen

In het Israëlische parlement heeft premier Netanyahoe bevestigd dat de oppositie en de regeringspartijen feitelijk op dezelfde lijn zitten: er komt geen Palestijnse staat. De precieze formuleringen die beiden hanteren zijn niet gelijk, maar komen op hetzelfde neer: een Palestijnse staat kan er niet komen zolang de Westelijke Jordaanoever niet volledig is gedemilitariseerd, dat wil zeggen: geen geweld meer tegen joden en Israël als joodse staat wordt erkend. Daarmee wordt (ten behoeve van de VS en Europa) de theoretische mogelijkheid opgehouden dat er een Palestijnse staat komt. Die mogelijkheid wordt echter tot een onbepaald moment in de toekomst verschoven.

(Haaretz:) ‘In Knesset debate, prime minister mocks Herzog for saying two-state solution was impossible. ‘Maybe you’re beginning to understand where we live,”

De politieke betekenis van deze intern-Israëlische discussie is, dat ook de Arbeiderspartij (of: Zionist Union) nu naar het westen niet meer de schijn ophoudt dat een Palestijnse staat realistisch is. De politieke consensus in Israël over de Palestijnse staat als non-issue is hiermee vrijwel volledig.

http://www.jpost.com/Breaking-News/After-Labor-rules-out-Palestinian-state-Netanyahu-says-Good-morning-Herzog-444475

Commentaar op plan Herzog door Neve Gordon

Het plan van Isaac Herzog omvat meer dan zijn feitelijke afscheid van de Palestijnse staat. Hij wil een scheiding van joden en Palestijnen die in zijn radicaliteit niet onder doet voor het oude Zuid-Afrikaanse systeem: ‘In order to ensure the consolidation of the division of the West Bank into archipelagos, the plan emphasises the importance of completing the separation barrier around settlement blocs in the West Bank, because the blocs, according to Herzog, will always remain under Israeli sovereignty and “will be part of the permanent solution”. De radicale scheiding geldt ook voor de Palestijnen die in het bezette Ost-Jeruzalem wonen: ‘In order to get rid of Palestinians who are residents of Israel and have an Israeli identity card, Herzog endorses cutting off Palestinian villages from Jerusalem.

De dissidente Israëlische wetenschapper Neve Gordon zegt hierover: ‘(…) the Israeli Labour Party, “which is the only viable alternative to the current Likud government and which is considered by many, both in Israel and among international leaders, to be a progressive substitute, has, in other words, unanimously supported a plan that would have been applauded by apartheid South Africa”.’

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2016/02/israeli-labor-party-adopts-apartheid-mantra-160209082608251.html

achtergrond:

http://jaffadok.nl/knesseth-partijen/

http://jaffadok.nl/partijvisies/