Wel/geen staakt het vuren

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 juli 2014

Nieuws van 26 juli 2014

Gisteren verwierp Israël het voorstel Kerry. Hamas meldde vannacht een afspraak. Israël zegt vervolgens dat eenzijdig te hebben besloten.

Er is een staakt-het-vuren dat zaterdagmorgen (26/07) om 08.00 uur Israëlische tijd inging en 12 uur van kracht is. Gisteren had het Israëlische kabinet unaniem het voorstel Kerry voor een langere stop op de vijandelijkheden afgewezen. Maar premier Netanyahu merkte daarna op dat er verder werd gepraat. Een overweging van Netanyahu is (volgens israelnationalnews) dat hij een uitgebreider grondoffensief in Gaza wil vermijden.

In de Kerry voorstellen zijn enkele eisen van Hamas op genomen, maar niet de eis dat de recent weer gevangen genomen Hamasleden op vrije voeten komen. Deze arrestaties van mensen die in het kader van de “Shalit”-onderhandelingen vrij kwamen, beschouwt Hamas als het zich niet houden aan gemaakte afspraken. Het accepteren daarvan zou nieuwe afspraken met Israël waardeloos maken. Kerry ontkent overigens een formeel voorstel te hebben gedaan.

1 Khaled Meshaal

Vandaag zou Kerry naar Parijs gaan en daar de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en Qatar ontmoeten. Beide landen staan dichter bij Hamas en zonder betrokkenheid van beide zal het moeilijker zijn met Hamas tot overeenstemming te komen. (De politieke leider van Hamas, Meshaal, leeft in ballingschap in Qatar. De betrokkenheid van Qatar en Turkije verstrekt in deze fase waarschijnlijk de invloed van de politieke tak van Hamas ten opzichte van de militaire tak die midden in het gevecht zit.) Kerry ontmoet in Parijs ook Franse en Engelse topdiplomaten. De westerse politieke top is nu dus openlijk en over een breed front actief voor een beeïndiging van de strijd in Gaza.

Haneen Zoabi

Een nieuwe trend in Israël is de toenemende betrokkenheid van Palestijnen bij Gaza. De procureur-generaal heeft goedkeuring gegeven voor een strafrechtelijk onderzoek naar uitlatingen van Knessethlid Haneen Zoabi. In een interview voor Aljazeera zei zij (geciteerd door israelnationalnews):

“The Israeli Home Front Command is afraid of casualties rising following a ground operation. The Israeli public cannot stand [the idea that] confrontation will injure more and more IDF soldiers.” En: “Israeli society is interested in a brief ground offensive, to reduce IDF casualties,” she added. Minister Danny Dalon schreef naar aanleiding hiervan op zijn Facebookpagina: “It is time for this terrorist to be in jail. I hope that the investigation will finish soon and will lead to her conviction.”

bron:

israelnationalnews (25/07 en 26/07)

http://www.theguardian.com/world/2014/jul/26/gaza-israelis-palestinians-begin-12-hour-ceasefire