Washington, Londen: één staat als schrikbeeld

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 maart 2015

Nieuws van 24 maart 2015

Impliciete dreigementen in Washington en Londen, indien geen Palestijnse staat. ‘Schrikbeeld’ van één staat telkens genoemd. Coalitiebesprekingen in Jeruzalem.

‘VS zal nooit stoppen met 2 statenoplossing’

Denis Mc Donough, te gast bij het Amerikaanse J Street

“The United States “will never stop” working for a two-state solution”, zei president Obama’s chefstaf MC Donough op het jaarlijkse J Street congres. De 3.000 gasten van deze met de Democratische Partij verwante pro-Israël organisatie hoorden hem volgens de New York Times zeggen, dat het niet ging om persoonlijke gevoeligheden (nb: tussen Obama en Netanyahoe) maar om “a fundamental difference on policy”. Netanyahoe was in functie als premier toen hij op een verkiezingsbijeenkomst uitsloot dat er onder een door hem geleide regering een Palestijnse staat zou komen. Wij kunnen niet doen alsof die opmerking niet is gemaakt, zei Mc Donough in reactie op een terugtrekkende beweging van de Israëlische premier na de verkiezingsavond. Hij zei echter niets over verdere acties van de VS, zoals het niet steunen van Israël in de VN. Hij sprak over “an occupation that has lasted almost 50 years must end”.

Democratisch gehalte Israël als politiek thema

Micheal Oren die in Israël wordt genoemd als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken, tilt zwaar aan de introductie door Washington van democratie en non-discriminatie als thema in de Amerikaans-Israëlische relatie. Hij zei volgens Jerusalem Post, “that common democratic values lie at the core of US-Israel relations, and as such, accusing Israel of placing less emphasis on the aforementioned carries “a heavy strategic price.”

Eén staatoplossing telkens genoemd; als negatief scenario

De eenstaatoplossing voor de Israëlisch-Palestijnse kwestie wordt dezer dagen in uitlatingen in Washington en Londen telkens genoemd. Het geldt als dreigend alternatief voor de herstart van het vredesoverleg dat moet uitmonden in de tweestatenoplossing. Anders gezegd: de totstandkoming van een Palestijnse staat.

De hierboven genoemde Mc Donough formuleerde het impliciete Amerikaanse dreigement als volgt: “A ‘one-state solution’ would effectively end Israel’s nature as a Jewish and democratic state. Unilateral annexation of the West Bank territories would be both wrong and illegal. The United States would never support it, and it’s unlikely Israel’s other friends would either. It would only contribute to Israel’s isolation.”

NB: In Israël voert Likoedleider Netanyahoe op dit moment onderhandelingen met andere rechtse partijen over een regeringsprogramma. Daar zijn partijen onder die (zoals de meerderheid binnen Likoed) geen levensvatbare Palestijnse staat willen, maar eventueel wel weer een fase van overleg. Deze stroming wil de VS en de EU geen aanleiding geven om de Westerse steun voor Israël te verminderen. Tijdens dat overleg zou mogelijk de nederzettingenpolitiek worden voortgezet. Andere partijen zoals Joods Huis van Bennett, zijn voor openlijke annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever. Dat zo’n beleid de VS en zeker de EU provoceert wordt op de koop toe genomen.

Cameron: één staat probleem voor Israëlische joden

De Britse premier Cameron werd in het Lagerhuis onder druk gezet van twee kanten. In antwoord op vragen van voormalig Labourminister van Buitenlandse Zaken Straw zei hij, “We must put pressure on both sides to make sure talks get going on a two-state solution”. En: “If there isn’t a two-state solution you end up moving towards a one-state solution which I think will be disastrous for the Jewish people in Israel”. Cameron werd ook door zijn liberale coalitiepartner en plaatsvervangend premier Clegg bekritiseerd. Die vond zijn reactie op de uitspraken van Netanyahoe te passief. Clegg: “I actually share President Obama’s views much more than David Cameron’s”. Een formele erkenning van de Palestijnse staat zou een goede reactie zijn volgens Clegg op de “extreme provocation from Netanyahu”.

Excuses door Israëlische Palestijnen niet geaccepteerd

De racistisch getinte waarschuwing van Netanyahoe in verband met ‘Israeli Arabs’ die in drommen naar de stembus gingen, heeft gisteren geleid tot het maken van excuses. “I know that my comments last week offended some Israeli citizens and offended members of the Israeli Arab community,” zei de premier volgens een vertaling die door zijn partij (Likoed) werd verstrekt aan de pers, “This was never my intent. I apologize for this”. Het Witte Huis – president Obama had naar aanleiding van deze opmerking zijn “serious concern” uitgesproken – gaf als commentaar dat het gepast was om de excuses te maken.

De Amerikaanse Anti-Defamation League, die speciaal let op tegen joden gericht racisme en had aangedrongen op een verontschuldiging, prees Netanyahoe voor zijn excuses. Palestijnse Knessethleden van de Joint Arab List, die niet voor de bijeenkomst waren uitgenodigd accepteerden de excuses niet. In een verklaring reageerde de partijcombinatie aldus: “To our regret, the racism of Netanyahu and his governments did not begin and will not end with this inciting statement. Racist and separatist legislation and discriminating policies are Netanyahu’s working plan for the new Parliament, and so we are left with no option but to reject his apology and to continue our struggle for equality for the Arab population.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman heeft opgeroepen tot een boycot van de partijen van de Joint List. Aan de boycot zouden ook alle ministeries en officiële uitvoeringscommissies van de overheid mee moeten doen.

bronnen:

New York Times, 23/03 (Am. tijd)

the Guardian, 23/03

JPost, 24/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/een-staat/

http://jaffadok.nl/twee-staten/

http://jaffadok.nl/eenzijdige-stappen/