Washington, Israël: toverwoord is ‘evaluatie’

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 maart 2015

Nieuws van 22 maart 2015

Washington blijft ‘evalueren’. Israël noemt het een truc om de aandacht af te leiden van Iran. Het Israëlische leger oefent weer; tegen een binnenlandse vijand?

Hard tegen hard tussen Washington, Jeruzalem

VS, Israël: het klimaat veranderd, terwijl dagelijkse discussie het nieuw beheerst.

President Obama heeft gisteren in een interview met de Huffington Post mededelingen gedaan over zijn telefoongesprek met de huidige en waarschijnlijk toekomstige premier Netanyahoe van Israël. Obama had benadrukt dat volgens de VS de tweestatenoplossing de enige weg is. Het is de enige manier om Israël op lange termijn veilig te doen zijn en om het land joods en democratisch te laten blijven. “And I indicated to him that given his statements prior to the election, it is going to be hard to find a path where people are seriously believing that negotiations are possible.”

In regeringskringen in Jeruzalem wordt gezegd dat de dreiging vanuit Washington, algemeen aangeduid met de door Obama geïntroduceerde formulering ‘evaluatie van de relatie VS-Israël’, een manier is om de aandacht af te leiden van de aanstaande overeenkomst met Iran. Israël zegt al enige tijd dat dat een slechte deal is. Volgens Israëlische media blijft Washington bij zijn dreiging, hoewel ook telkens wordt verzekerd dat de veiligheidssamenwerking met Israël doorgaat: “Washington continued to threaten to “reassess” its position on the Mideast diplomatic process over the weekend, even as it continued to pledge continued security support for Israel”.

Weer massale IDF oefening; nu bij Gazastrook

Voor de tweede maal in een maand houdt het Israëlische leger (IDF) een grote oefening. Deze keer vindt de massale oefening plaats vlak bij de Gazastrook. Ook dit keer doet de luchtmacht intensief mee. De oefening duurt de gehele zondag. De eerste oefening onder de nieuwe chefstaf, generaal Eisenkot vond plaats in de Westoever en duurde aanzienlijk langer. Over het precieze doel van de oefeningen (afgezien van militaire formuleringen, paraatheid, etc.) melden de media nauwelijks iets. Aangenomen moet worden, gelet op de locaties, dat zij gericht zijn tegen de binnenlandse (Palestijnse) bevolking. Dit soort oefeningen gaat routine worden volgens het IDF: “the exercise is part of a range of activities that take place throughout the year to improve operational readiness in Gaza and is designed to improve IDF competence.”

VS-ambassadeur: ‘wij nemen Netanyahoe op zijn woord, geen 2 staten’

De Amerikaanse ambassadeur in Israël zegt dat de VS Netanyahoe letterlijk nemen als hij zegt dat tijdens zijn nieuwe regering er geen Palestijnse staat komt. Tegelijk laat hij een opening voor samenwerking: “This confusing situation raises doubts about Israel’s real policy. The question we’re asking ourselves is: how can we move forward with the two-state solution? We look forward to working with the new government [on this] when it is formed.”

Dan Shapiro legt ook een verband tussen de oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict en de stabiliteit in de wijdere regio. Hij stelt dat de ‘status quo’ (een term om het doelbewust voortslepen van het vredesproces aan te geven) niet houdbaar is: “But we are going to continue to insist that, from our point of view, the status quo is unsustainable. And that while taking into complete account Israel’s security, we can’t just in perpetuity maintain the status quo, expand settlements. That’s not a recipe for stability in the region”.

bronnen:

Ynetnews, 22/03

isreanationalnews, 22/03