Nieuws van 19 april 2015
Vooral wapenindustrie VS bloeit op. Israël ziet Arabische dictaturen als bondgenoot. Wapens naar Libanon. Sancties Israëlisch voetbal?
Wapenindustrie profiteert van spanningen
De Amerikaanse wapenindustrie profiteert op enorme schaal van het geweld in het Midden-Oosten. Saoedie-Arabië gaf vorig jaar $80 miljard uit aan wapens. De kleine Golfstaten spendeerden $23 miljard. De wapenrace zet zich dit jaar voort. Qatar tekende in 2014 een contract ter waarde van $11 miljard voor Apache helikopters en Patriot en Javelin systemen voor luchtverdediging. Grote leveranciers zijn Boeing, Lockheed Martin, en General Atomic. Dit laatste bedrijf gaat waarschijnlijk drones leveren aan Golfstaten; voor het eerst aan niet Navo-landen. Ook arme landen zoals Jordanië en Egypte zijn op inkooptour. De New York Times schrijft dat voor de Amerikaanse wapenindustrie de spanningen in het Midden-Oosten en de daaruit voortvloeiende opdrachten een welkome compensatie zijn voor de dreigende flauwte in de omzet. Die steeg namelijk in de slipstream van ‘nine eleven’ (2001) maar nam de laatste jaren af.
Een stimulans voor de wapenhandel is ook de kwestie van de ‘qualitative military edge’. Dat is het beleid van Amerikaanse regeringen om aan landen in de regio geen wapens te leveren die de technologische superioriteit van Israël teniet zou doen. Dat beleid is aan het verschuiven omdat de strategische belangen van Israël en de Arabische dictaturen naar elkaar toe bewegen. Dit geeft de Amerikaanse regering de ruimte om zonder verzet van de Israël lobby, aan de bevriende dictaturen wapens te leveren op een hoger technologisch niveau. De drones van General Atomic en F-35 bommenwerpers – in combinatie nodig om precisiebombardementen uit te voeren – zijn daarvan een voorbeeld.
Saoedie-Arabië bewapent anti-Hezbollah krachten in Libanon
De leider van de Libanese shiitische beweging Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft Saoedie-Arabië ervan beschuldigd de ideologie van ISIS en verwante organisaties te leveren. Hij stelde in een toespraak gisteren de retorische vraag, “Where did the ideology of the groups that are destroying societies and countries come from? From which school of thought and books? From whose fatwas? Who is spreading this ideology across the world and building schools everywhere to teach Muslim youths this destructive takfiri ideology?” De Saoedische vorm van de islam (het wahabisme) is de meest conservatieve van de Arabische wereld en wordt agressief verbreid, met inzet van veel financiële middelen. Nasrallah: “Today, al-Qaeda and its branches – al-Nusra Front, ISIL, Boko Haram, al-Shabab – where did they all come from? Take a look at their books and ideology. Very clearly it is Saudi Arabia,”
De bekende analist Nicholas Noe gaf als commentaar aan Al Jazeera: “What Hezbollah is doing now is definitely unprecedented. It has never spoken this way on Saudi Arabia in public, and for decades it has been particularly careful not to attack the Saudi royal family, even if it’s been saying it privately for a while. This is the first time it’s ever gone this far.”
Terwijl de spanningen tussen het Libanese leger en jihadistische strijders toenemen, heeft Saoedie-Arabië eind vorig jaar $3 miljard toegezegd voor de aankoop van wapens. Het gaat om een driehoeks overeenkomst: de Saoedi’s financieren en de Libanezen kopen de wapens bij de Franse wapenindustrie. Officieel zijn de wapens bedoeld voor de strijd tegen de soennitische terroristen. In de toekomst kunnen zij ook worden gebruikt in een binnenlandse strijd tegen Hezbollah. Israël heeft sinds midden jaren ’80 verschillende pogingen gedaan om Hezbollah te vernietigen.
EU-etiketten: kleine stap, felle reacties
Er wordt fel gereageerd op een brief aan de EU-buitenlandcoördinator Mogherini door zestien van de achtentwintig landen van de EU waaronder Nederland. Zij willen dat producten uit de bezette gebieden van een etiket worden voorzien (zie: http://jaffadok.nl/boycot-trend-kloof-eu-israel-groeit/). Vrijdag al had een hoge Israëlische diplomaat verklaard dat het ‘labelen’ van producten uit ‘Judea en Samaria’ (de in Israël gebruikelijke bijbelse benaming van de Westelijke Jordaanoever) gelijk staat aan het dragen van een gele ster (verplicht voor joden in de Tweede Wereldoorlog). Nu wordt bevestigd dat ook de minister van Buitenlandse Zaken Lieberman deze mening is toegedaan: “I have a recommendation for them. They can take a yellow badge and mark all the products from Judea and Samaria and the Golan Heights with a yellow badge,”.
De bezette gebieden waar het hier om gaat zijn de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte. De kolonisatie met joodse nederzettingen en de economische exploitatie van de gebieden is illegaal volgens internationaal recht. De brief van de zestien is niet getekend door Duitsland, dat zeer gevoelig is voor vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog. Ook Oost-Europese landen ontbreken: zij staan nog sterk onder Amerikaanse invloed. De ‘gele ster’-vergelijking past in een trend waarin Israëlische politici Europese kritiek op het land steeds vaker associëren met de Tweede Wereldoorlog. In de New York Times wordt de brief van de zestien beschouwd als een schot voor de boeg tegen de achtergrond van de pogingen van premier Netanyahoe om een rechts kabinet te vormen.
Een andere reactie kwam van Shawan Jabarin, van de mensenrechtenorganisatie Al Haq die ijvert voor de boycot: “Our message to the Europeans is that labeling has to lead to banning (verbieden). Without a ban, it’s empty talk. Why are you labeling it? For what? Is it just to tell the customers that this is stolen products, but you can buy it?”
Sancties Israëlisch voetbal
Eind mei zal de Palestinian Football Association (PFA) de FIFA voorstellen om sancties af te kondigen tegen de Israeli Football Association (IFA). Reden is dat Israël en de IFA via verschillende discriminerende maatregelen de ontwikkeling van het Palestijnse voetbal frustreren.
bronnen:
New York Times, 19/04
Middleeasteye, 18/04
Al Jazeera, 18/04
achtergrond:
http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/