Nieuwsselectie 10 juni 2015
Oost-Jeruzalem blijft ‘bezet gebied’; poging VS-beleid onderuit te halen mislukt. Bouw in Westoever stagneert. Hadash: boycot OK. Beweging rond Hamas.
Hooggerechtshof VS: Geboorteplaats ‘Jeruzalem’ is geen ‘Israël’
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een uitspraak gedaan over de vraag of in het paspoort van Amerikanen die in Jeruzalem zijn geboren, ‘Israël’ als geboorteland mag worden vermeld. De betreffende wet, waarover al sinds 2002 wordt gestreden, hoeft volgens de uitspraak niet in werking te worden gesteld. In Israël is geschokt gereageerd. Er wordt door sommigen een verband gelegd met de groeiende invloed van de boycot-Israël beweging (BDS beweging). Amerikaanse presidenten hebben steeds geweigerd de wet te implementeren. Zoals zij dat ook hebben geweigerd met de Jerusalem Embassy wet van 1995, die de presidenten zou hebben verplicht om de Amerikaanse ambassade te verplaatsten naar Jeruzalem.
Bouw in bezet gebied: procentuele groei, maar lage aantallen
Volgens cijfers van het Israëlische bureau voor statistiek gaf het eerste kwartaal een hoge procentuele groei te zien van de bouw van woningen voor kolonisten. In absolute aantallen gaat het echter om gering groei: in gebieden binnen de ‘groene lijn’ wordt momenteel verhoudingsgewijs meer gebouwd dan in bezet gebied.
http://www.jpost.com/Israel-News/Settler-construction-up-sharply-in-first-quarter-405556 (10/06)
Hadash: boycot legitieme vorm van verzet
De Israëlisch joods-Palestijnse politieke partij Hadash verklaarde gisteren dat zij de boycot van producten uit de joodse nederzettingen steunt. Het is volgens Hadash een legitieme vorm van geweldloos verzet tegen de bezetting van deze gebieden door Israël. Volgens de Jeruzalem Post zouden de drie andere partijen in de Israëlisch-Palestijnse politieke samenwerking – de ‘Joint List’ – hebben verklaard dat zij dit standpunt van Hadash onderschrijven.
Beweging rond Hamas
Hamas blijkt recent overleg te hebben gehad met Egyptische vertegenwoordigers, met het doel de slechte onderlinge betrekkingen te verbeteren. Er is verder weinig over bekend, maar eerder al waren er berichten dat Saoedie-Arabië (dat Egypte financieel ondersteunt) druk op het land uitoefent om een minder harde lijn te volgen tegen de met Hamas verwante Moslim Broederschap. Tegelijk komen uit Turkije berichten dat de regering bij Hamas aandringt om te stoppen met (het dreigen met) geweld tegen Israël. Haaretz maakt eerdere vage berichten concreter, volgens welke Hamas en Israël dicht bij een vijf-jarige wapenstilstand zijn.
http://www.haaretz.com/news/middle-east/.premium-1.660452 (10/06)
http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.660418 (10/06)