“VS en Israël niet altijd hetzelfde strategische belang”

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 augustus 2015

Nieuws van 6 augustus 2015

Obama isoleert Israël nu Golfstaten zich neerleggen bij “Iran”. Arabische Liga maakt punt van kolonistenterreur.

Obama: Israël staat nu alleen in verzet tegen “Iran”

Obama en Congres: Israël danst mee tussen de olifanten in Washington.

President Obama liet in een belangrijke toespraak gisteren meer zien van zijn strategie tegen Israëls pogingen om de Iran overeenkomst te torpederen. Haaretz schrijft vanmorgen: “Obama isolates Netanyahu as Head of Warmongers. In a speech that is liable to be seen as turning point in U.S.-Israeli relations, president clarified that the two countries’ security interests are not always the same”. De Jerusalem Post citeert de president: “Because this is such a strong deal, every nation in the world that has commented publicly – with the exception of the Israeli government – has expressed support.”

http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669789

en:

http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/WATCH-LIVE-Obama-delivers-major-address-on-Iran-accord-411232

Palestijnse moslims, christenen: joden niet op Tempelberg

Palestijnse geestelijke leiders, zowel moslims als christenen, tekenden gisteren een verklaring waarin wordt gesteld dat joodse gelovigen niet het recht hebben om het moslimheiligdom op de Tempelbreg in Oost-Jeruzalem te betreden. In de verklaring wordt ook kritiek uitgeoefend op de regering van Jordanië dat met Israël afspraken heeft gemaakt over een beperkte aanwezigheid van joden op het terrein van het heiligdom. Nb: Volgens een in de vorige eeuw ontstane traditie heeft het koningshuis van Jordanië de taak om het heiligdom te beschermen.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-religious-leaders-challenge-Jewish-presence-atop-Temple-Mount-411281

Arabische Liga wil VN-actie tegen kolonistengeweld

Brandstichting. Wie is de baas in Israël?

De Arabische Liga heeft de VN opgeroepen om Palestijnen te beschermen tegen het geweld van kolonisten in de bezette Westoever. Volgens de VN die zich onder andere beroept op rapporten van de niet-gouvernementele organisatie Yesh Din en de VN organisatie OCHA, zijn er sinds 2004 11.000 gewelddaden gepleegd tegen Palestijnen. Die blijven in vrijwel alle gevallen onbestraft.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766886

Anti-BDS: “Israël loskoppelen van Palestijnen en concentreren op studenten”

De consul-generaal voor Israël in New York Ido Aharoni, heeft een campagne gelanceerd om de roep om een boycot van Israël (de BDS-beweging) te bestrijden. De kern van zijn betoog is, dat de positieve kanten van Israël (als joodse staat) centraal moeten komen te staan. Daarvoor is het nodig om het “probleem met de Palestijnen” apart te zetten en te negeren als een ongelukkige historie waarin Israël [in feite buiten zijn schuld; JS] terecht is gekomen. Aharoni volgens de Jerusalem Post: “The common association of Israel with the Palestinians is a reflection of the fact that the conversation about Israel is historically limited to the geopolitical realities, what I call the unhappy circumstances, of life in the Middle East. (…) We can’t celebrate our success through the prism of the issues with our neighbors”.

Over BDS zei Aharoni: “BDS is not showing any signs of success. However, the potential is very damaging, especially when it comes to Israel’s image,” he said. De pro-Israël/anti-BDS campagne zou zich moeten concentreren op de universiteiten.

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Aharoni-Israel-must-untangle-its-narrative-of-that-of-the-Palestinians-411285

Begin deportatie families uit Oost-Jeruzalem

Een Israëlische rechter is akkoord gegaan met de deportatie van vier Palestijnse families uit Oost-Jeruzalem. De deportatie zal volgende week plaatsvinden. Het woongebouw van de families zou zijn gebouwd op grond die [inmiddels] eigendom zou zijn van een joodse organisatie. De verwachting is volgens Haaretz dat, “the eviction notice they received on Wednesday is the first stage in a move to evict dozens of Palestinian families from the neighborhood and replace them with Jewish families”.

http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669773

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/wat-price-tags-onthullen/ (als een staat zijn geweldsmonopolie afstaat)