Vrijheid van meningsuiting ook voor Israëlkritiek?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 maart 2015

Nieuws van 9 maart 2015

Bondsdaglid wil dat BDS strafbaar wordt. Regering verzet zich. Likoed ontkent dat zijn leider Palestijns staatje zou willen toestaan.

Duitse Groenen vinden BDS antisemitisme, regering niet

Volker Beck houdt de kerk niet in het midden.

Een vooraanstaande politicus van de Duitse Groenen wil dat de boycot Israël campagne (BDS) wordt gerangschikt onder ‘antisemitisme’. Hij beschuldigt de regering ervan in zijn schulp te kruipen door dit te weigeren: ‘The federal government has cowered in the face of Jew hatred‘. Volker Beck die voorzitter is van de Duitsland-Israël commissie in het Duitse parlement, wil dat BDS officieel wordt gekwalificeerd als jodenhaat. Daarmee zou het in Duitsland strafbaar worden om op politieke gronden te pleiten voor een boycot. De regering Merkel stelt in antwoord op vragen van het parlementslid dat er geen wetenschappelijke definitie van antisemitisme bestaat: ‘there does not exist a general academic definition of anti-Semitism‘.

De discussie die door Beck is aangezwengeld refereert aan de definitie van antisemitisme die binnen de Europese Unie in 2004 werd vastgelegd. In dat jaar formuleerde het Europees agentschap voor fundamentele rechten (European Union’s Agency for Fundamental Rights) een werkdefinitie van hedendaags antisemitisme. Die omschrijving komt er in grote lijnen op neer dat het toepassen van dubbele standaards op de joodse staat waaronder het ‘demoniseren van Israël’, als antisemitisme wordt gezien.

Duitsland: geen wijziging in status Hamas en Hezbollah

Op (andere) vragen van Bondsdaglid Beck heeft de Duitse regering geantwoord dat er geen wijziging is gekomen in het beleid ten aanzien van Hamas en Hezbollah. Hamas wordt in Duitsland officieel beschouwd als een terroristische organisatie. (NB: In het Midden-Oosten verschenen de laatste dagen berichten als zou Hamasleider Meshaal worden ontvangen door Saoedie-Arabië (zie http://jaffadok.nl/voorsorteren-laatste-poging-palestijnse-staat/). Dat land voert tot nu toe een anti-Hamas beleid en is een bondgenoot en handelspartner van Duitsland) Ook ten aanzien van Hezbollah bevestigt de regering dat het beleid ongewijzigd is: Duitsland beschouwt de militaire tak van de organisatie als terroristisch maar niet de politieke organisatie van Hezbollah, die in de Libanese politiek een belangrijke rol speelt.

NB: Nederland is het enige land in de EU dat de Amerikaans-Israëlische lijn volgt en zowel de militaire als de politieke tak van Hezbollah op zijn terrorismelijst heeft geplaatst.

Likoed: ‘concessies’ zijn leugens

Toch Palestijnse staat, maar dan zonder grond?

‘Gewoonweg irrelevant’ zijn volgens premier Netanyahoe de onthullingen in Yedioth Ahronot (Ynetnews) over de geheime concessies waartoe hij in 2013 bereid zou zijn geweest. Die gingen ook over het uitruilen van gebied in Israël voor gebied in de Westelijke Jordaanoever om tot een gedemilitariseerde Palestijnse staat te komen. Zijn verklaring oogt zeer duidelijk maar laat ruimte voor vragen: ‘In the situation created in the Middle East, any territory that will be evacuated will be taken over by radical Islam and terrorist organizations supported by Iran. Therefore, there will not be any withdrawals or concessions. The matter is simply irrelevant‘. De vraag die open blijft is, of een afgezant van Netanyahoe inderdaad met zijn medeweten de bereidheid tot (overigens vrij vage) concessies heeft overgebracht aan een vertrouweling van Mahmoud Abbas. Likoed doet er alles aan om die indruk weg te nemen. Maar er blijven tegenstrijdige berichten over de precieze opstelling van Netanyahoe.

De kwestie is in Israël uitgegroeid tot een groot punt. Ten eerste omdat die leidt tot een strijd tussen de rechtse partijen, die de centrum partijen een kans zou kunnen geven om de nieuwe premier te leveren. Ten tweede omdat het de herinnering terug roept aan de speech die Netanyahoe in 2009 hield en waarin hij eenmalig, maar vaag, in principe steun uitsprak aan een Palestijnse staat. Die ‘Bar Ilan’-speech is sindsdien door Likoed binnenslands gepresenteerd als een louter tactische manoeuvre naar de VS. Nu brengt de premier een andere context aan om de Bar Ilan-speech irrelevant te maken: ISIS en de ‘islamitische terreur’ heeft alles veranderd. Een Palestijnse staat zal leiden tot terreur aan de voordeur van Israël.

Pro-Israël senator in problemen

In de VS is politicus Robert Menendez van de Democratische Partij mogelijk in de problemen gekomen omdat het Openbaar Ministerie een onderzoek naar corruptie door het senaatslid is gestart. Menendez is medeondertekenaar van de Nuclear Weapon Free Iran Act, die het Iranbeleid van de president ondermijnt. De wet is sterk gepromoot door de pro-Israël lobbyorganisatie AIPAC. Indien de verdenkingen tegen Menendez gegrond zijn, dan is dit (Haaretz) een tegenslag voor de pro-Israël lobby binnen de Democratische partij.

bronnen:

Jerusalem Post, 09/03

Haaretz, 08/03

Deutsche Welle (dw.de), 08/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/delegitimatie-2/