Vrijdag in Jeruzalem: spanning stijgt

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 juli 2014

Nieuws van 4 juli 2014

Donderdag is het stoffelijk overschot van de in bezet Oost-Jeruzalem ontvoerde en vermoorde Palestijnse jongen aan de familie teruggegeven.

Mohammed Abu Khder

Donderdag was de eerste relatief kalme dag na ernstige confrontaties tussen Palestijnse jongeren en de politie. De politie is niettemin in de hoogste staat van paraatheid. Vandaag is in de namiddag de begrafenis van Mohammed Abu Khder. Vandaag is ook het vrijdaggebed in de moskeeën, de eerste na het begin van de ramadan.

 

 

Haaretz meldt vanmiddag:

1:20 P.M. Palestinians clash with IDF troops in several locations in Ramallah area: Stones, firebombs hurled at IDF troops, who respond with fire, injuring eight: One Palestinian injured by live fire, five from non-lethal fire, and two from inhaling tear gas.

1:02 P.M. Dozens of young Palestinian men attempting to break through police’s blockade of Jerusalem Old City are pushed back with crowd-control measures.)

Abu Ubeida (rechts), de woordvoerder van de militaire tak van Hamas.

In Israël maken de autoriteiten zich zorgen over de gelijktijdige uitbarstingen van woede in Gaza en in Jeruzalem, door een woordvoerder van de grenspolitie omschreven als “intifada in klein formaat”. Het Israëlische beleid is gericht op scheiding van de Palestijnse bevolking: Gaza, Oost-Jeruzalem, Westelijke Jordaanoever, Israël zelf. Een legerwoordvoerder liet blijken (FAZ, 04/07) dat men niet wil dat de onrust overslaat naar de Westelijke Jordaanoever (waar het onder de Palestijnen op tot vandaag relatief rustig was). Mogelijk is dat de verklaring voor de kennelijke onenigheid in het kabinet over de vraag of Gaza grootschalig moet worden aangevallen. En zo ja, of dat dan met een grondoffensief moet worden gecombineerd zoals een deel van het kabinet bepleit.

De dreigende uitspraken van premier Netanyahu en de antwoorden van Hamas gaan intussen door. Een woordvoerder van de militaire tak van Hamas, de Al-Qassam Brigades noemde Israël: “(…) a racist enemy who permits the blood of others and relates only to Jewish blood as holy. ”

(BBC meldde vanmorgen: Hamas has offered to halt its rocket attacks if Israel stops its air raids on the Gaza Strip. Andere bronnen melden dat Egypte daar een rol in speelt.)

 

bronnen:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182504#.U7Z-yyhUMvI

http://www.haaretz.com/misc/breakingnews

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28156268

FAZ, 4 juli 2014