Vredesproces: verschillende opties EU, VS, Arabische Liga

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 mei 2015

Nieuws van 19 mei 2015

EU-Mogherini voortvarend. Obama: volgend jaar geen overeenstemming. Arabische Liga laat van zich horen. Illinois verklaart BDS oorlog.

EU, VS: verschillende posities?

Het bezoek dat EU buitenlandcoördinator Mogherini morgen en overmorgen aan Israël en Palestina brengt, krijg ruim aandacht in de Engelstalige Israëlische media. Mogherini komt opvallend snel na de installatie van de nieuwe regering naar Israël. Gisteren heeft zij vergaderd met de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. Haar uitspraken duiden erop dat er in Brussel en Washington een verschillende inzet is, al dan niet afgesproken, ten aanzien van het herstarten van het vredesproces.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195573 – .VVrQRChUMvI

Niet zolang hij er zit …

Mogherini: “My very early visit has a political meaning. The European Union is ready and willing to play a major role in a relaunching of this process on the basis of the two-state solution”. En: “the EU as such is ready and willing to play a major role in relaunching the peace process on the basis of the two-state solution”. JPost: “The US and Europe appear to be moving in different directions regarding the immediate future of the Mideast diplomatic process, with US President Barack Obama scaling back ambitions for a comprehensive deal while the Europeans continue talking in terms of an overarching agreement.” Dezer dagen heeft president Obama in een interview met Al-Arabiya gezegd met deze Israëlische regering volgend jaar geen oplossing te verwachten. Daarmee heeft hij de kwestie in feite over zijn termijn en (volgens veler verwachting) de termijn van de regering Netanyahoe geschoven.

Arabische Liga zou vredesplan 2002 weer op tafel willen hebben

Ook na de troonswisseling in Saoedie-Arabië zou de Arabische Liga bereid zijn zich in te zetten voor het Arabisch Vredesinitiatief van 2002 (AVI). Een Jordaanse oud-generaal met nauwe banden met het Saoedische koningshuis heeft dat gezegd in een interview gisteren met Yedioth Ahronot. Een moeilijk punt voor Israël in dat plan zou zijn de deling van Jeruzalem. Daar staat tegenover dat de Saoedis (die op dit punt het voortouw hebben binnen de Liga) een landruil tussen de joodse en de Palestijnse staten zouden willen steunen.

De huidige regering van Israël bevat verschillende ministers die 60% van de Westelijke Jordaanoever willen annexeren. In theorie zou een combinatie van zulke opvattingen en het AVI het volgende kunnen betekenen: Het gebied rond het Israëlische Uhm al-Fahm met 300.000 Palestijnen gaat naar de Palestijnse staat; Israël annexeert grote delen van de Westbank; de in de te annexeren Westbank (‘gebied C’) nog overgebleven Palestijnen (150.000), krijgen onder voorwaarden, Israëlisch staatsburgerschap.

Staat Illinois: wetgeving tegen BDS

Jerusalem Post vandaag bericht dat de Amerikaanse staat Illionois een wet heeft aangenomen die BDS-activisme (Boycott, Divestment and Sanction) bestrijdt. Volgens de krant zullen alle organisaties die deelnemen aan BDS-acties, uitgesloten worden van, “receiving state funding for Illinois state pension funds”. De pro-Israëlische lobbygroep ICC (Israel on Campus Coalition) verklaarde: “Illinois is the first state to take concrete, legally binding action against the Boycott, Divestment and Sanctions campaign, providing a legislative model for the rest of the country. At its core, the BDS movement is rooted in anti-Semitism and the denial of Israel’s right to exist”.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Pro-Israel-campus-group-applauds-Illinois-anti-BDS-legislation-403489

In Jeruzalem spanning joden – katholieken

Israel National News brengt het bericht dat er in Jeruzalem dit jaar problemen dreigen te ontstaan tussen joden en katholieken bij het graf van David. Katholieken willen daar ieder jaar met Pinksteren met name de zaal bezoeken waar het Laatste Avondmaal zou hebben plaatsgevonden. Ook voor joden is het een heilige plaats. Joden en christenen worden daar gewoonlijk uit elkaar gehouden. Nu wordt van joodse zijde opgeroepen tot een grote opkomst. Mogelijk dat de spanning iets te maken heeft met een dezer dagen tussen het Vaticaan en de Palestijnse Autoriteit gesloten verdrag dat onder meer bescherming van de christelijke heilige plaatsen beoogt.

Geeft Israël strijd tegen Iran-deal op in ruil voor wapens?

F-35 in ruil voor toontje lager

Er zijn aanhoudende berichten dat de Israëlische regering tot de slotsom is gekomen dat het land de ‘nucleaire’ overeenkomst met Iran niet meer kan tegenhouden. De Amerikaanse regering zou bereid zijn om in ruil voor Israëlische terughoudendheid een prijs te betalen. In discussie, althans in sommige media, is de levering en financiering van extra F-35 bommenwerpers en extra Iron Dome raketafweerinstallaties.

bronnen:

Ynetnews

Jerusalem Post

Frankfurter Allgemeine Zeitung

english.alarabiya.net

Israel National news