Vredesproces, Iran, Syrië: stilte voor de storm

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 maart 2015

Nieuws van 16 maart 2015

Twijfels over nederlaag Likoed. Iran: stilte in het oog van de storm. Syrië: fundamentele wending terloops bekend gemaakt.

Vredesproces zonder Blair

Blair: tijd voor adviespraktijk

Verschillende media, om te beginnen de Financial Times verwachten dat later deze week de Britse ex-premier Blair zijn functie binnen het Kwartet zal neerleggen. Het “Kwartet” is het gremium dat de VS, EU, Rusland en de VN begin deze eeuw hebben gevormd ter afstemming van hun standpunten rond het vredesoverleg. De kritiek op Blair is tweeledig. Hij heeft een zeer magere relatie met de leidende Palestijnse politici, zelfs binnen de Palestijnse Autoriteit (PA). Daarnaast was er al jaren kritiek op de zakelijke belangen die hij heeft en die overlappen met zijn Kwartet-functie. NB: Blair heeft een internationale adviespraktijk waarbij hij geregeld opdrachten uitvoert voor regeringen die betrokken zijn bij het ‘vredesproces’.

Kerry: Assad weer aan tafel

John Kerry heeft op CBS News gezegd dat met president Assad van Syrië gepraat zal moeten worden. Kerry: ‘Kerry said the US and other countries, which he did not name, were exploring ways to reignite the diplomatic process to end the conflict in Syria‘. Dit is een aanzienlijke wending in de Amerikaanse politiek, die niet helemaal onverwacht komt: zie ook jaffadok-nieuws van 14/03: http://jaffadok.nl/polls-duidelijk-formatie-niet/, onder CIA-chef: vraagteken bij val Assad.

Leider Joint List Odeh, met concurrenten, de ‘zes miljonairs’ (Comm. Partij Isr.)

Komt ‘Arab List’ op de wip?

Als Zionist Union zoals nog door de meeste analisten verwacht, morgen de verkiezingen wint, dan wint de partij nog niet het formatieproces. De verwachte dertien zetels van de ‘Arab List’ kunnen dan doorslaggevend zijn. Ook afhankelijk van andere factoren. Politiek analisten in Israël spreken hun twijfel uit over het vermogen van de Arab List om de eenheid te bewaren als straks de vraag wordt voorgelegd om een regering Herzog te steunen. Binnen de Lijst is met name de Balad partij tot nu toe niet bereid tot samenwerking met zionistische partijen, zoals de Zionist Union.

De woordvoerder van de Lijst verwoordde de huidige lijn als volgt: ‘We cannot be a part of a government that still occupies our people. Veel politici van andere partijen binnen de Lijst willen zich richten op het verbeteren van de positie van de Israëlische Palestijnen. Sommigen verwachten daarom dat de combinatie weer uiteen zal vallen.

Israëlische lobby: bestrijdt ISIS niet met Iran

Israël lobbyt in de VS tegen de opvatting dat ISIS beter kan worden bestreden samen met Iran. Yuval Steinitz, minister voor Strategische Zaken: ‘We are working hard to convince the US of this, it can not be the solution‘. Hij geeft in de Jerusalem Post vandaag uiting aan een van de grootste zorgen van Israël, namelijk een Iran als belangrijke regionale macht. Steinitz merkt op dat de VS een kolossale fout maken als zij toelaten dat Iran de politie agent van het Midden-Oosten wordt terwijl het land tegelijkertijd een nucleaire ‘drempelstaat’ wordt (een land dat de infrastructuur gereed heeft om vrij snel een atoomwapen te produceren).

Steinitz herhaalt in het interview een Israëlische stelling: Iran sponsort terrorisme. Daarmee wordt vooral bedoeld de steun voor Hezbollah en Hamas. Steinitz vervolgt met de redenering die de komende tijd waarschijnlijk de ‘verdedigingsmuur’ wordt voor Israël tegen Amerikaanse en Europese druk om delen van bezet gebied op te geven: als Israël zijn leger (het IDF) terugtrekt uit (delen van) de Westelijke Jordaanoever, dan staat het door Iran gesponsorde terrorisme, namelijk Hamas, voor Jeruzalem. Israël stelt dat bij terugtrekking van het IDF Hamas de macht overneemt van de Palestijnse Autoriteit.

NB: Steinitz is een van de topstrategen van Israël. Een nachtmerriescenario op regionaal niveau voor Israëlische strategen is niet alleen de doorbreking van het atoommonopolie van de joodse staat door Iran. De vrees is dat Iran door de VS en de EU weer ‘toegelaten’ wordt tot het normale verkeer tussen staten en zich na afschaffing van de sancties economisch kan ontwikkelen. Dat zal leiden tot aanzienlijke versterking van de shiitische as: de shiitische meerderheid in Irak en de shiitische minderheden in Syrië, Libanon en op het Arabisch Schiereiland. Dat leidt tot verzwakking van de soennitische heersers waarop Israël zijn hoop heeft gevestigd: Egypte, Saoedie-Arabië met zijn vazallen en Jordanië. Overigens is Hamas soennitisch.

Saoedie-Arabië wil zelfde concessies als Iran

Een hoge Saoedische functionaris heeft vandaag gezegd dat zijn land dezelfde nucleaire vrijheden zal eisen als aan Iran zou worden toegestaan ingeval van een overeenkomst met dat land.

Micheal Oren: toenadering tot de Democraten

Oren (li). Gaf Amerikaans staatsburgerschap op toen hij Israëlische ambassadeur werd.

Micheal Oren, kandidaat voor de Kulanu Partij in de Israëlische verkiezingen is Amerikaan, genaturaliseerd tot Israëliër en werd door Netanyahoe in 2009 benoemd tot ambassadeur in Washington. Deze centrum politicus  wordt genoemd als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken in het volgende Israëlische kabinet. Hij geeft in Yedioth Ahronot aan, hoe Israël de betrekkingen met Washington weer kan herstellen. Oren zegt dat herstel van de relatie met de president en met de Democratische Partij hoogste prioriteit heeft. Als belangrijkste stap ziet hij een bevriezing van de nederzettingenbouw buiten de grote ‘settlement blocs’. Dat zijn de grote nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever die volgens veel voorstanders (ook buiten Israël) van een tweestatenoplossing bij Israël moeten worden gevoegd.

Israël naar Parijs voor informatie over Iran

Dat de relaties tussen Israël en Washington nog gespannen zijn blijkt uit een bericht afkomstig uit de Franse krant Le Journal du Dimanche. De naaste adviseur van premier Netanyahoe voor veiligheidszaken Yossi Cohen, was de afgelopen dagen in Parijs om te worden bijgepraat over de stand van zaken rond de onderhandelingen met Iran. De krant meldde dat van Franse kant niet alle informatie op tafel kwam, ‘they had not revealed all aspects of the talks so as not harm their chances of success‘.

bronnen:

Jpost, 16/03 en 15/03

Al Jazeera, 16/03

Ynetnews, 16/03 en 15/03

israelnationalnews, 16/03

Haaretz,

achtergrond:

http://jaffadok.nl/terrorisme/