Voortgang na wending VS in kwestie Syrië

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 1 november 2015

Nieuws van 1 november 2015

Na toenadering VS-Rusland nu ook beweging in Iran en Syrië. CIA, Israël wantrouwen elkaar. Presidentsverkiezingen VS: spel der miljardairs.

Syrië centraal

Marco Rubio, mogelijke president: ook mbt Iran geen licht tussen hem en Israël

De Syrische minister van Buitenlandse zaken heeft in principe positief gereageerd op het overleg vrijdag in Wenen over de burgeroorlog. Dat overleg vond plaats tussen de VS, Rusland, Iran, Saoedie-Arabië en andere betrokken landen: ‘Syria’s Foreign Minister Walid al-Moualem said on Saturday he recognized the importance of a statement from world powers after talks in Vienna seeking an end to the country’s war, state television said.’ De betrokken landen legden een verklaring af waarin staat dat zij streven naar een wapenstilstand in heel Syrië en naar hervatting van de afgebroken vredesbesprekingen onder leiding van de VN. Syrië werd niet betrokken in het overleg, maar president Assad had zeer onlangs afstemming met Moskau.

http://www.jpost.com/Breaking-News/State-TV-Syria-foreign-minister-says-Vienna-talks-statement-important-431697

De hoogste leider van Iran Khamenei, heeft een scherpe verklaring afgelegd over het maken van afspraken met de VS, die verder gaan dan de gemaakte afspraken over de nucleaire kwestie. De verklaring weerspiegeld de tegenstelling tussen de voor- en tegenstanders van zaken doen met de VS. Toch zei hij dat er verkiezingen moeten komen in Syrië. Dat betekent dat hij een opening maakt naar het toekomstige aftreden van Assad van Syrië en daarmee naar verder overleg met de VS en zijn bondgenoten Saoedie-Arabië en Turkije. Iran werd betrokken in het overleg in Wenen, nadat de VS zijn verzet daartegen had opgegeven.

http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/Khamenei-The-US-is-a-main-cause-of-problems-in-the-Middle-East-not-a-solution-431691

Waarschuwing voor recrutering door CIA

Alle officieren en soldaten van het Israëlische leger hebben een waarschuwing gekregen, op te passen voor pogingen door de Amerikaanse CIA om agenten te werven: ‘Channel 2 (Israëlisch) reported Sunday that the information security department, part of the IDF’s intelligence force, issued a call to its officers and soldiers to beware of recruitment attempts by the CIA.’ In de ongebruikelijke waarschuwing werd verwezen naar een incident in 2012, ‘in which post-army youngsters, upon arrival in the United States, were taken in for extensive questioning by American authorities in an attempt to recruit their services’. Het bericht wijst waarschijnlijk vooral op meningsverschillen en onderling wantrouwen rond de uitvoering van de nucleaire overeenkomst tussen de VS, Iran en andere wereldmachten.

http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-reportedly-warns-soldiers-Beware-of-CIA-recruitment-431703

Pro-Israël miljardair financiert Marco Rubio

Paul Singer, macht is geld maar Adelson heeft nog vijf maal zoveel

Jerusalem Post brengt vandaag het nieuws dat de miljardair Paul Singer een van de mogelijke republikeinse kandidaten in de presidentsrace in de VS Marco Rubio, financieel gaat steunen. Over Singer, die zeer pro-Israël is: ‘Singer, in his politics, is extremely pro-Israel and a proponent of same-sex marriage. He is on the board of the Republican Jewish Coalition and a major donor to The Israel Project’. Dit is een zeer belangrijke stap voor Rubio, die afgelopen woensdag de winnaar was van een ‘nationwide’ uitgezonden tv-duel tussen de republikeinse kandidaten. Het vermogen van Singer wordt geschat op $2.1 miljard.

http://www.jpost.com/International/Jewish-billionaire-investor-throws-support-to-GPOs-Rubio-431706

Haaretz noemt vandaag, anders dan Jeruzalem Post, Norman Braman als belangrijkste financier van Rubio. Braman was voorzitter van de Greater Miami Jewish Federation. Zij reisden al eerder samen naar Israël. De zeer pro-Israëlische miljardair, casino eigenaar en vriend van Netanyahoe Sheldon Adelson, wordt ook genoemd als waarschijnlijke sponsor. Met deze steun wordt Rubio een zeer serieuze kandidaat voor de Republikeinse nominatie en een zware tegenstander voor Hillary Clinton. Rubio is een voorstander van onvoorwaardelijke steun door de VS voor Israël.

http://www.haaretz.com/jewish/features/1.683511