Voorsorteren laatste poging Palestijnse staat

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 maart 2015

Nieuws van 8 maart 2015

Anticiperen drie autoritaire staten op een groot VS/EU-initiatief? Zorg in Israël voor 80% door vrouwelijke gastarbeid.

8 maart: internationale vrouwendag

Palestijnse en joodse vrouwen, gisteren bij Qalandia checkpoint. Leger tradt op. (+972, Anne Paq)

Internationale vrouwendag levert in de op het Midden-Oosten gerichte media weinig of geen nieuwsberichten op. Of het moest zijn dat de Jerusalem Post wijst op de ‘feminisering’ van de migratiestromen in de wereld. En dat de Jpost-site in dat kader meldt dat 80% van de zorg in Israël (caregiving sector) wordt geleverd door vrouwen uit Zuidoost Azië en Oost-Europa. Vandaag zal de vrouw van premier Netanyahoe, Sara een speech houden ter gelegenheid van internationale vrouwendag.

Israëlisch publiek schat in: Netanyahoe nieuwe premier

De rechtse partijen en het centrum leveren een nek-aan-nek race. Hoewel de meeste peilingen steeds een kleine voorsprong tonen van Zionist Union op Likoed, blijkt dat het publiek de huidige premier Netanyahoe de meeste kans geeft op het premierschap in een nieuwe regering. President Rivlin zal in het Israëlische systeem namelijk die partijleider de opdracht geven een regering te vormen, die de grootste kans op succes heeft. De getalsverhoudingen in de rest van het veld spelen daarbij een rol. Overigens geeft 34% van het publiek de voorkeur aan een rechtse regering, 14 % aan een centrumregering en 9% aan een grote coalitie. De overigen hebben specifieke voorkeuren of geen mening.

Dooi tussen Hamas en Saoedie-Arabië?

Met de opvolging van de overleden Saoedische koning door koning Salman Bin Abdul-Aziz lijken de bakens in de buitenlandse politiek enigzins te worden verzet. Volgens berichten in verschillende media zal Hamasleider Meshaal zeer binnenkort de nieuwe koning bezoeken. Dat zou zijn op diens uitnodiging en op voorspraak van de Turkse president Erdogan. Turkije voert al jarenlang een vriendschappelijke politiek ten aanzien van Hamas. Erdogan bracht enkele dagen geleden een bezoek aan de nieuwe koning. De politiek analist Hani al-Basous (Palestine Information Center) zegt dat Hamas wordt ontvangen als deel van het Palestijnse politieke systeem: ‘Saudi Arabia will receive Hamas delegation in its capacity as a significant component of the Palestinian political system‘. Volgens diverse waarnemers werkt Saoedie-Arabië aan een herziening van zijn politiek ten aanzien van islamistische organisaties.

NB: Saoedie-Arabië, Egypte en Jordanië werken momenteel nauw samen. Egypte onderdrukt de bestaande moslimbroederschap. Een Egyptische rechter heeft onlangs Hamas op een lijst van terroristische organisaties gezet. Dat gebeurt in het huidige Egypte niet zonder instemming of zelfs op verzoek van het militaire regiem. Wellicht spelen Egypte en Saoedie-Arabië ‘good cop, bad cop’. De met Hamas verwante moslimbroederschap in Jordanië staat onder druk om gematigder te worden. Mogelijk anticiperen de drie landen op zware druk op Israël door de VS en de EU, direct na de Israëlische verkiezingen van 17 maart. In dat geval zouden zij mogelijk Hamas naar voren kunnen schuiven als deel van een bredere oplossing, inclusief de Gazastrook en langs de lijnen van het Arabisch vredesinitiatief van 2002. Israëlische politici, inclusief Netanyahoe en Herzog hebben het laatste jaar gezinspeeld op een ‘omvattende vrede’ met medewerking van de zogenaamde gematigde Arabische landen (d.w.z. de drie hierboven genoemde). John Kerry bezocht enkele dagen geleden de Saoedische leiders.

Verkiezingen: Rechts vreest centrumregering

De spanning neemt toe in het rechtse kamp na onthullingen over geheim overleg die concessiebereidheid bij Netanyahoe suggereren (http://jaffadok.nl/toekomst-israel-kijk-naar-iran/). Zowel Netanyahoe als Naftali Bennett werpen iedere suggestie van toegeeflijkheid van zich af. Zij doen dat in licht afwijkende bewoordingen. Bennett stelt dat deelname van zijn partij Joods Huis een garantie vormt voor het niet afstaan van land en het niet tot stand komen van een Palestijnse staat: ‘In the next two years, unprecedented pressure will be brought to bear on Israel to give up Judea and Samaria to the Arabs and to establish a Palestinian state there. Without a strong Bayit Yehudi in parliament, this disaster will happen‘. Ook Likoed (op facebookaccount Netanyahoe) waarschuwt voor komende internationale druk, maar formuleert de waarschuwing als volgt: ‘that only a government he leads can “stand up to international pressure, prevent the evacuation of Judea and Samaria and keep Jerusalem undivided and united forever‘.

Arabische lijst weigert samenwerking met ‘zionisten’

Als een tegenslag voor de centrum partijen komt de weigering van de Arabische lijst (drie Palestijns-Israëlische partijen) om een afspraak te maken voor toedeling van reststemmen. In het Israëlische systeem kan het effect oplopen tot twee Knesseth zetels. Haneen Zoabi van Balad, een van de partijen in de ‘Joint Arab List’ verklaarde bovendien dat het blok ook geen aanbeveling (JS: aan de president) zal doen om Herzog als regeringsleider aan te wijzen. Dit is nog niet bevestigd door andere leiders van de Joint List, die waarschijnlijk een wat andere opstelling hebben. Zoabi noemde Labour (van de centrumcombinatie) en Meretz (links-zionistisch) arrogant en racistisch. De leiders van de grote centrumcombinatie Labour/Hatnua steunden recent de mislukte poging van de Knesseth om Zoabi te verbieden kandidaat te zijn.

Intussen beschuldigd Likoed ‘buitenlandse krachten’ ervan een campagne te financieren die tot doel heeft ‘Arabische en linkse kiezers’ naar de stemhokjes te krijgen. Dit borduurt voort op eerdere berichten volgens welke Amerikaanse adviseurs uit de omgeving van Obama in Israël actief zijn in de verkiezingscampagne. In Haaretz adviseert de bekende columnist Gideon Levy om op de ‘Joint Arab List’ te stemmen. Hij trekt een vergelijking met de blanke stemmen op het ANC kort voor het einde van het apartheidssysteem.

bronnen:

Jerusalem Post, 08/03

israel national news, 08/03

PIC, 07/03

haaretz, 08/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/israel-saoedie-arabie-en-iran-schuivende-panelen/