Voetbal en racisme

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 15 april 2015

Nieuws van 15 april 2015

Voor Beitar Jerusalem is racisme achterban de norm. Jacht op Hamasleden. Wapenstilstand in Congres. Begin wedloop naar Iran.

Racisme in Israëlisch voetbal

De trainer van de voetbalclub Beitar Jerusalem Guy Levy, wil geen niet-joodse (‘Arab’) spelers in zijn team hebben als dat ‘onnodige’ spanningen geeft in de club. Dit zei hij gisteren in een radio interview, waarin hij lovend sprak over de fanclub ‘La Familia’ van de club. De fanclub van Beitar staat bekend om zijn racistische houding ten opzichte van Israëlische Palestijnen.

Beitar fans (Flash 90)

De voorzitter van de Israel Football Association Ofer Eini, sprak negatief over Levy’s opmerkingen: “their racist scent (racistische geur) certainly doesn’t contribute to Israeli soccer and Israeli society,”. Opvallend was dat Eini als argument hanteerde dat opmerkingen als die van Levy diegenen helpen die de Israëlische maatschappij willen verdelen: “As a coach and an educator it would have been better had he avoided comments which can serve those who want to divide Israeli society.”

Levy had in het interview ook gezegd dat hij zelfs de topspeler Bibras Natcho (een Palestijnse moslim die tot de kleine etnische groep van de Circassiërs behoort en voor CSKA Moskou speelt) niet in zijn team zou willen hebben (“he wouldn’t even sign”). Natcho heeft inmiddels ook gereageerd. Hij wierp de vraag op, wat er zou gebeuren als een Europese coach geen joodse speler in zijn team zou willen hebben: “What would happen if a European coach would have announced that he doesn’t want a Jewish player on his team?”

Tientallen Hamas leden gearresteerd

Tientallen (Ynetnews: 29) veronderstelde leden van Hamas zijn vannacht gearresteerd. In een gezamenlijke actie vielen de binnenlandse veiligheidsdienst (Shin Beth), het leger (dat de bezette gebieden bestuurt) en de politie (die arrestaties verricht) huizen in de regio Nabloes binnen op zoek naar ‘senior Hamas members’ en ex-gevangenen die weer actief waren geworden. De Shin Beth stelde dat zij bezig waren een aanval op militairen te beramen. Minder viel een opmerking van de Shin Beth op over aansturing van de gearresteerden vanuit een ‘buitenlands hoofdkwartier’: “(The suspects) were funded and orchestrated by a Hamas overseas headquarters”. Dit sluit vermoedelijk aan bij eerdere beschuldigingen vanuit de Israëlische veiligheidsdiensten, dat Turkije ruimte biedt aan Hamas leiders.

Compromis in Congres over toezicht op Iran-deal

Republikeinen en Democraten in de buitenland commissie van de Amerikaanse Senaat zijn het eens geworden over het herzien van een wetsontwerp dat de onderhandelingen met Iran had kunnen saboteren. Het Congres krijgt nu de bevoegdheid om een uiteindelijke overeenkomst tussen Iran en de VS (als lid van de P5+1 groep) te beoordelen en daarover te stemmen. Een belangrijk democratisch senaatslid Ben Cardin, zei echter dat de wet geen stemming eist (“does not require a vote by Congress”) voordat de overeenkomst in werking treedt. Daarmee is volgens hem het gevaar geweken dat reeds de lopende onderhandelingen in het Congres onderuit kunnen worden gehaald (“sabotaging the negotiations currently under way”). President Obama heeft gisteren zijn steun voor het gewijzigde wetsontwerp uitgesproken. Binnen de Republikeinse fractie heerst geen eenstemmigheid. De nieuwe tekst zou het Congres opzadelen met een “incredibly limited role, with very little teeth.”

Minister Yuval Steinitz legde vanmorgen een verklaring af die lijkt te wijzen op een poging van Israël om de betrekkingen met ook de Democraten weer te herstellen: “We are certainly happy this morning, this is an achievement for Israeli policy (… Prime Minister Benjamin Netanyahu’s) speech in Congress (…) was decisive in achieving this law, which is a very important element in preventing a bad deal, or at least, in improving the agreement and making it more reasonable,”. (accentuering Jaffadok)

Opening van Iran: Rusland, Italië ongeduldig

Premier Netanyahoe heeft aan president Poetin van Rusland zijn teleurstelling overgebracht over de voorgenomen levering van S300 raketten aan Iran. “Het zal Iran agressiever maken”, volgens de Israëlische premier. De S300 raketten dienen om de nucleaire installaties (die na de deal met Iran resteren) te beschermen. Rusland wil de raketten verkopen zo snel mogelijk na 30 juni aanstaande, als de overeenkomst met Iran definitief is. Italië staat volgens uitlatingen op regeringsniveau in Rome klaar om “als eerste” de economische relaties met Iran weer aan te halen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier maant tot terughoudendheid zolang er geen definitieve overeenkomst ligt.

Haaretz trekt vanmorgen een vergelijking tussen de levering van de Russische raketten en de aankoop van Amerikaanse Hawk raketten indertijd door Israël. Die dienden om de nucleaire reactor in Dimona in de Negev woestijn te beschermen tegen aanvallen. In Dimona stond altijd de centrale infrastructuur voor het Israëlische kernwapen.

bronnen:

Jerusalem Post, 15/04

Haaretz, 15/04 en 14/04

Ynetnews, 15/04

Middleeasteye, 14/04

achtergrond:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4646869,00.html (Rusland-VS-Israël)

http://www.middleeasteye.net/news/kerry-urges-patience-iran-amid-us-lawmakers-pressure-1562752609 (VS Congres-Iran)