Vier dagen lucht voor Gaza

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 juni 2015

Nieuws van 14 mei 2015

Egypte opent Rafah tot woensdag. Cultuur en politiek in Israël onafscheidelijk. Zij druzen beschermwaardig?

Grenspost Rafah vandaag tijdelijk open

Rafah: pion in het Egyptische schaakspel in de Sinaï en de Gazastrook.

Egypte opende gisteren zijn enige grenspost met de Gazastrook. Rafah was in oktober vorig jaar gesloten (afgezien van een zeer kortstondige opening vorige maand, uitsluitend in de richting van Gaza) na een aanslag. De opening geldt tot en met dinsdag. Voor duizenden zeer urgente gevallen is dit van groot belang. Het gaat onder andere om 3.000 patiënten en 2.500 studenten.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=765941

 

Cultuur en politiek botsen in Israël

De subsidiestop, onder andere voor het Israëlisch-Palestijnse Al-Midan theater in Haifa blijft de gemoederen bezig houden. Aanleiding is het stuk ‘Parallel Time’, dat gaat over de situatie van Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Parallel Time was al herhaaldelijk opgevoerd voor een Arabisch sprekend publiek, maar kwam nu met Hebreeuwse ondertiteling. In Israël is een woordenstrijd uitgebroken tussen de minister voor Onderwijs en het ‘Cultural Basket Committee’ dat cultuuruitingen selecteert voor ‘the national selection of cultural events’. De leden van het comité voelen zich door minister Bennett in hun integriteit aangetast en verklaarden gisteravond: “The Committee rejects with the disgust the Education Minister’s questioning of its members professionalism, morality and loyalty to the state”.

Een aantal uitvoerende kunstenaars uit de sectoren film, theater, dans, literatuur en muziek hebben een petitie ondertekend waarin wordt gezegd: “We hope with all our hearts that Israel does not deteriorate and become a country in which artists who express their views are put on a ‘blacklist.'”

http://www.nytimes.com/2015/06/14/world/play-set-in-israeli-prison-imperils-arab-theater.html?ref=middleeast&_r=0

en:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196689 – .VX0f4GDWFyY

Zie ook:

http://jaffadok.nl/informatievrijheid-en-kunst-onder-druk/

Oud-ambassadeur: Obama wijzigde ‘Groene Lijn’-politiek

In de Israëlische en Amerikaanse joodse pers wordt een boek van de oud-ambassadeur van Israël in de VS, Micheal Oren aangekondigd, dat een nogal verbitterde aanval op president Obama bevat. De president zou in 2011 de Palestijnse visie op de grens met de beoogde Palestijnse staat (de groene lijn van 1967 met gezamenlijk overeengekomen wijzigingen) hebben overgenomen zonder overleg met Israël. Uit de berichten wordt niet duidelijk of het zou zijn gegaan om een wezenlijk meningsverschil dan wel om de details van de formulering. Het boek verschijnt later deze maand. Oren wordt in Israël gerekend tot de centrumpolitici. Ook in die kringen is de afkeer van Obama aanzienlijk.

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Michael-Oren-US-altered-40-year-policy-on-67-lines-without-consulting-Israel-405936

en:

http://thejewishweek.com/editorial-opinion/gary-rosenblatt/no-way-treat-ally

Israël vraagt VS om Druzen te helpen

Druzische leiders deze week bijeen in Libanon; spelers in het Libanese schaakspel.

Israël komt onder druk van zijn druzische gemeenschap om etnische verwanten in Syrië te helpen. Israël weigert dat, hoewel de moord dezer dagen op 25 druzen in Zuid-Syrië werd gepleegd door een islamistische groep (al-Nusra) waarmee Israël banden heeft. Een opvallend aspect is dat Israël een strategische afweging maakt bij de beslissing de 500.000 druzen in Syrië wel of niet te helpen (openlijke interventie geeft teveel risico’s). Die beslissing valt negatief uit, hoewel de druzen in Israël altijd loyaal zijn geweest aan de staat tot en met een actieve bijdrage aan het leger. Druzen behoren dus niet tot de kern van de joodse staat als het gaat om een existentieel gevaar. Israël heeft nu de VS gevraagd om de Syrische druzen bij te staan. Een delegatie van Israëlische druzen heeft vandaag een gesprek met premier Netanyahoe. NB: Israël hecht er zeer aan de druzische minderheid aan zich te binden. Vanuit de Libanese druzen komen de afgelopen week kritische geluiden richting Israël.

http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.661025

en:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4667999,00.html