Verschuift front van Gazastrook naar Libanon?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 juni 2015

Nieuws van 16 juni 2015

Sterkere geruchten over deal Hamas-Israël. Cyprus flirt met Jeruzalem. Saoedie-Arabië onthooft voort. BDS prikkelt Coca Cola.

Cyprus komt met terreurplan Hezbollah

Eizenkot: “God, grant me a new war to fight for You!”

Volgens Israel National News van vandaag heeft Cyprus een aanval op Israël dan wel op joden op het eiland, weten te voorkomen. Dat zou zijn gebeurd door de arrestatie van een 26-jarige Libanees-Canadese man vorige maand. De informatie wordt naar buiten gebracht op een moment waarop uit de hoogste Israëlische legerkringen (chef-staf Eizenkot) zeer dreigende taal aan het adres van Hezbollah en Libanon wordt geuit. De Cyprische ‘bewijzen’ worden met veel voorbehoud omgeven: “Cyprus believes” en “most probably”. Hetzelfde gebeurde rond een aanslag in 2012 in Bulgarije. Eenzelfde soort ‘bewijzen’ vanuit Bulgaarse regeringskringen leidden toen tot het besluit van de EU om de militaire tak van Hezbollah tot terroristische organisatie te verklaren. Het is Israël (en de VS) een doorn in het oog dat dat niet geldt voor de politieke organisatie van Hezbollah. De president van Cyprus bezoekt deze week Jeruzalem.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196794 – .VX-8eGDWFyY

en:

http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.661107

opmerkelijk over Eizenkot en Libanon:

http://www.richardsilverstein.com/2015/06/06/idf-chief-of-staff-in-major-break-with-netanyahu-supports-iran-nuclear-deal/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+richardsilverstein%2FZOfh+%28+Tikun+Olam-תקון+עולם%3A+Make+the+World+a+Better+Place%29

Hamas overlegt in Qatar over vijf-jarig staakt-het-vuren

De al weken lopende geruchten over een op handen zijnde wapenstilstand tussen Hamas en Israël worden concreter. In Qatar dat al jaren goede relaties met de verzetsgroep onderhoudt, bespreekt een delegatie onder leiding een Hamas topman (Mussa Abu Marzouk) het plan voor een wapenstilstand voor een periode van vijf jaar. Deel van het plan zou een drijvende haven zijn voor de kust van de Gazastrook. Een luchthaven zou niet tot het plan behoren. Israël heeft tot nu toe steeds geëist dat Hamas zou ontwapenen. Over dat aspect is in dit kader niets bekend. De Palestijnse Autoriteit ontkende nog op 4 juni j.l. dat er onderhandelingen gaande zouden zijn tussen Hamas en Israël.

Hamas staat zwaar onder druk van radicale islamisten in de Gazastrook die over primitieve raketten beschikken en die elk geloof in een vreedzame oplossing hebben verloren. Israël zou door een regeling met Hamas militaire capaciteit (w.o. luchtverdediging) kunnen vrijspelen ten behoeve van het noordelijk ‘front’ met Hezbollah.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-officials-arrive-in-Qatar-to-discuss-potential-long-term-truce-with-Israel-406170

Coca Cola van twee kanten onder BDS-druk

De Israëlische organisatie Shurat Hadin dringt er bij Coca Cola op aan om zijn Palestijnse franchisenemer te laten vallen. Dit, in reactie op artikelen van Zahi Khouri in Amerikaanse kranten, waarin hij zijn steun uitspreekt voor de BDS-campagne. Khouri is directeur van de Palestinian National Beverage Company.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Israeli-NGO-urging-Coca-Cola-to-drop-Palestinian-franchise-after-support-for-BDS-406163

Leger zou heropening winkels in Hebron hebben toegestaan

Voor het eerst sinds het begin van de tweede Palestijnse volksopstand in 2000 zou het Israëlische leger (dat de bezette gebieden bestuurt als een civiele overheid) hebben toegestaan dat winkels in de ‘spookstraat’ Salah, weer worden geopend. De burgemeester van Hebron Dawud al-Zaatari, zei dat, “the Israeli army’s leadership allowed the reopening of stores on Sahla Street, which runs from the area near the Ibrahimi mosque”. Het Palestijnse centrum van Hebron is sinds 2000 een spookstad.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Arab-shops-in-Hebron-to-reopen-after-15-years-406147

Saoedie-Arabië: 100e onthoofding

De hoofden van de top drie van 30.000 ‘prinsen’

Saoedie-Arabië beschouwt drugs en religieuze ongehoorzaamheid als zijn grootste problemen. Dat uit zich in de cijfers over de doodstraf. Deze week werd de 100e openbare onthoofding geregistreerd door Amnesty International. Volgens een bericht in de FAZ van 13 juni j.l. neemt het drugsgebruik onrustbarende vormen aan en zou dat samenhangen met de verpletterende saaiheid in het land, die wordt opgelegd door de bondgenoten van de Saoedische prinselijke clan, de aartsconservatieve salafistische geestelijkheid (“Wo weder Kinos noch Theater existieren, suchen 200.000 Saudis andere Abenteuer”). In elk geval heeft de door de VS opgezette anti-ISIS coalitie met de Saoedi’s een deelnemer in huis gehaald met een zekere deskundigheid op het gebied van onthoofdingen en lijfstraffen.

http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.661273

achtergrond:

http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/

http://jaffadok.nl/hamas/