Verrassing: niet regering met Zionist Union maar met extreem rechts

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 mei 2016

Nieuws van 20 mei 2016

Yaalon trad zojuist terug. Oppositie: dit wordt politiek die balanceert “on the brink of madness.”

Onnavolgbaar politiek spel met extreme uitkomst

Isaac Herzog, het ‘Europese gezicht van Israël’, kijkt toe vanaf de zijlijn

Premier Netanyahoe is erin geslaagd vriend en vijand te verrassen: niet de (voor Israëlische begrippen) centristische artij Zionist Union treedt toe tot de regering, maar de extremistische Israel Beiteinu van Avigdor Liberman. Liberman is enkele jaren minister van Buitenlandse Zaken geweest en was in die functie in veel landen niet of nauwelijks welkom. De huidige minister van Defensie, Yaalon trad enkele uren geleden terug en maakt zo plaats voor Liberman.

Israël heeft nu een regering met een grotere meerderheid in de Knesset dan de 61 zetels (van de 120) tot nu toe. Oppositieleider Herzog refereerde aan het nieuwe kabinet als, ‘(…) a perilous “journey of war and funerals,” adding that the decision will send a “message to the world that Israel prefers extremism, the occupation and settlements to a peace accord.”‘ Analisten zullen de komende dagen hun visie geven op de gevolgen die deze ontwikkeling zal hebben op de twee meest relevante bewegingen in de internationale politiek betreffende het Israëlisch probleem. Die bewegingen zijn: 1 Het Franse initiatief om het vredesproces weer nieuw leven in te blazen en 2 De opstelling die Donald Trump en Hillary Clinton uiteindelijk zullen gaan kiezen met betrekking tot het probleem Israël.

(Maan News, 20 mei 2016)

“Dangerous extremist” Yehuda Glick in Knesseth voor Yaalon

Nu ex-minister Yaalon ook is teruggetreden uit de Knesset, zal naar alle waarschijnlijklheid Yehuda Glick zijn plaats in de Likoed fractie innemen. Glick werd bekend door zijn strijd voor verjoodsing van het moslim heiligdom op het al-Aqsa complex (in het westen meer bekend als Tempelberg) in Jeruzalem.

Zionist Union Knessetlid Yael Cohen-Peran verklaarde dat zij, “would boycott the swearing-in of Glick, saying that an ethical man is being replaced by a dangerous extremist.”

(Jerusalem Post, 20 mei 2016)