Verharding van sfeer in Israël

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 april 2015

Nieuws van 9 april 2015

Ya’alon tot de wereld: verkeerd moment voor einde bezetting. Generaal tot Libanon: bij aanval, verwoesting. Ministers tot publieke opinie: doel is vermoorden van joden.

Ya’alon: niet goede moment voor terugtrekking uit bezet gebied

De Israëlische minister van Defensie heeft in een interview met de Washington Post gezegd dat terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever alleen maar ‘een nieuw Gaza’ zou opleveren. Het zou geen vrede opleveren maar, “another stage of the Palestinian conflict, as we experienced in the Gaza Strip”. Deze redenering bouwt voort op wat de nieuwe stelling lijkt van de Israëlische regering, om zich een alomvattende vredesovereenkomst van het lijf te houden. Premier Netanyahoe’s positie is sinds een aantal weken: ik heb niet gezegd dat ik principieel geen Palestijnse staat wil, maar dat de huidige situatie van terreur in het Midden-Oosten niet het goede moment is om dat te regelen.

2005: Sharon kondigt terugtrekking aan uit Gaza. Het gaf het leger vrij spel.

Israëls stelling is dat terreur het centrale probleem is in het Midden-Oosten en dat de VS en Europa zich daarop moeten richten. Onder ‘terreur’ wordt in Israëlische uitspraken telkens begrepen: Hezbollah, Hamas, ISIS plus verwante groepen en de steun van Iran voor shiitische organisaties en landen zoals de regering Assad en de Jemenitische Houthi’s. Ook geweldsdaden van individuele Palestijnen horen daarbij en bij associatie de Palestijnse Autoriteit (zie hierna de uitspraak van minister Ariel). Ya’alon: “to conclude that after the military operation in Gaza [zomer 2014] this is a time for another withdrawal from Judea and Samaria [de Westelijke Jordaanoever] is irrational. If we withdraw now from Judea and Samaria, we might face another Hamastan,”

Israëlische generaal: dorpen worden vernietigd

In een serie uitspraken over “de volgende Libanonoorlog” heeft deze keer generaal Moni Katz dreigende taal gesproken. De commandant van het Israëlische leger langs de grens met Libanon speculeerde over voorbereidingen door Hezbollah voor grondacties in Noord-Israël. Katz zei dat in dat geval de Libanese dorpen langs de grens vernietigd zullen worden. Als Hezbollah ervoor kiest om, “to construct an operational infrastructure throughout nearly all of the villages in the south” dan zullen die huizen er na de volgende oorlog niet meer staan. Katz voegt zich in een rij generaals die de laatste maanden dreigende taal uitslaan. Israëlische media, die zeer beperkt zijn in hun mogelijkheden om over militaire zaken te berichten (en geregeld buitenlandse bladen citeren over zaken waarover zij zelf waarschijnlijk beter zijn geïnformeerd) wagen zich niet aan interviews of verklaringen over deze reeks uitlatingen.

Extreme reacties na verwonding twee soldaten

Een aanval door een Palestijn op twee soldaten in bezet gebied (in Shiloh; waarbij de Palestijn werd doodgeschoten en een soldaat naar het ziekenhuis moest worden gebracht) heeft geleid tot vrij extreme uitlatingen op regeringsniveau. Minister Naftali Bennett zei dat “van Iran tot Shiloh” de vijanden van de joden maar één doel hebben: “To harm as many Jews as possible”. Minister Ariel, verantwoordelijk voor onder andere nederzettingenbouw, zei dat terwijl de Palestijnse president Abbas “zijn hand uitstrekt in vrede”, reeds is gebleken dat, “his hand is hiding knives, rocks and Molotov cocktails and other tools of destruction meant to murder Jews,”. Plaatsvervangend minister Eli Ben-Dahan riep de regering op het huis van de familie van de dader te verwoesten en de familie te deporteren.

Witte Huis twittert ‘rode lijn’ cartoon

De Amerikaanse variant op ‘de bom van Netanyahoe’.

In de mediaoorlog tussen de Amerikaanse en Israëlische regering over het Iran beleid heeft het Witte Huis nu de hiernaast afgebeelde tekening via Twitter verspreid. Die geeft aan dat er zonder overeenkomst geen limiet is aan de hoeveelheid verrijkt uranium in bezit van Iran. Terwijl met de overeenkomst die hoeveelheid nul is. Het venijnige zit hem in de duidelijke verwijzing naar de tekening die premier Netanyahoe in 2012 in de Verenigde Naties toonde: volgens die tekening zat het grote gevaar in de hoeveelheid verrijkt uranium. Zowel in Israël als in de VS wordt er door meer gematigde commentatoren aangedrongen op het verbeteren van de betrekkingen. Zie op Twitter: https://twitter.com/WhiteHouse/status/585879181520728064

bronnen:

Jeruzalem Post, 09/04

Haaretz, 09/04

israelnationalnews, 09/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/geschiedenis-strategie/

http://jaffadok.nl/libanon-2006/