Verdeeldheid binnen Labour over BDS

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 juli 2014

Nieuws van 7 juli 2014

Op zijn jaarlijks strategiecongres heeft de Britse vakbond Unite besloten de oproep tot boycot van Israël actief te ondersteunen.

Unite sluit zich aan bij de boycot zoals die wordt gepropageerd door de internationale BDS-beweging (Boycot, Desinvestering, Sancties). Het besluit krijgt extra gewicht omdat het unaniem werd genomen. Unite is een grote bond met 1,3 miljoen leden, die totstand kwam na het samengaan van diverse kleinere bonden in de afgelopen tien jaar. Het congres van de bond besloot wel om de banden met de algemene Israëlische werknemersorganisatie Histadroet niet te verbreken.

Opvallend was dat Unite zich daarnaast zeer negatief uitsprak over het door de VS geleide vredesproces: “enough deception and lies” (genoeg misleiding en leugens).

In de Engelse en in Israëlische media wordt de vraag opgeworpen of het boycotbesluit van Unite gevolgen zou kunnen hebben voor de koers van de Labourpartij. Er worden bronnen geciteerd binnen Labour die ontkennen dat de betrekkelijk pro-Israëlische koers van de partij wordt veranderd.

Milliband en Netanyahu.

Partijleider Edward Milliband die een paar weken geleden op bezoek was in Israël was direct daarna aanwezig bij de jaarlijkse lunch van de “Labor Friends of Israel”. Hij zei in de context van het mislukken van het vredesproces, dat niets maar dan ook niets de weg naar vrede mag blokkeren. Daaraan voegde hij toe: “we are clear that the threat of boycotts of Israel is the wrong response” (laat duidelijk zijn dat de dreiging van boycots tegen Israël het verkeerde antwoord is).

Zoals bij Engelse vakbonden gebruikelijk besloot Unite om een zeer fors bedrag aan de partij te doneren ten behoeve van de verkiezingscampagne volgend jaar. De conservatieve pers in Engeland vraagt zich enigzins provocerend af welke invloed zo’n geldstroom zal gaan hebben op de partijlijn.

 

bronnen:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182556#.U7o796hrQ00

http://www.redressonline.com/2014/07/uks-largest-trade-union-resolves-to-boycott-israel/

http://www.jpost.com/International/UKs-largest-union-backs-boycott-of-Israel-despite-Labors-calls-to-refrain-361617

 

achtergrond: www.jaffadok.nl/basisinformatie