Veiligheidsdiensten: geweldsdreiging Westbank

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 april 2015

Nieuws van 10 april 2015

PA zou greep verliezen op gefrustreerde Palestijnen. Yarmouk “deepest circle of hell”. Formatie gaat ook over staat-religie.

Veiligheidsdiensten: meer geweld dreigt

Arrestatie van een Palestijns kind, donderdag. (Palestine Information Center)

De Israëlische veiligheidsdiensten waarschuwen voor toenemend geweld in de Westelijke Jordaanoever. Zij noemen daarvoor verschillende redenen, waarbij de nadruk valt op de positie van de Palestijnse Autoriteit (PA). In de eerste plaats de dramatische financiële situatie waarin de PA zich bevindt omdat Israël deze in een financiële wurggreep houdt. Dit brengt tienduizenden families aan de rand van de financiële afgrond. Volgens de diensten speelt ook de politieke opstelling van de PA een belangrijke rol bij de toenemende frustratie onder Palestijnen. Zoals de gang naar het Internationaal Strafhof en in het algemeen de internationalisering van het conflict door de PA. De diensten suggereren ook dat de PA minder actief is in het onderdrukken van verzetsacties. Het leger – dat voor deze Palestijnse bevolking de overheid vormt – heeft de afgelopen maand tientallen mensen per nacht gearresteerd; in de Westoever de laatste vier weken 200 volgens de eigen cijfers.

Yarmouk: contact tussen PLO/PA en Syrische regering?

Het vluchtelingenkamp Yarmouk bij Damascus is veranderd in “the deepest circle of hell”, volgens de Secretaris-Generaal van de VN. Na twee dagen van verwarrende berichten over samenwerking tussen de regering Assad van Syrië en de PLO/PA, om ISIS te verdrijven uit het kamp, verklaarde de PLO gisteren dat hij niet betrokken wil zijn in een militair offensief: “We refuse to be drawn into any armed campaign, whatever its nature or cover, and we call for resorting to other means to spare the blood of our people and prevent more destruction and displacement for our people of the camp,”. Er zijn wel lokale Palestijnse groepen die vechten tegen de ISIS-milities.

Yarmouk ontstond in 1948 door een enorme vluchtelingenstroom als gevolg van de etnische zuiveringen bij het ontstaan van de joodse staat. Tot voor kort leefden er 160.000 mensen, voor het overgrote deel Palestijnen. Op dit moment waarschijnlijk nog 15.000, die niet meer konden ontsnappen. De politieke situatie van de Palestijnen in Syrië is zeer complex. Op dit moment is samenwerking met het bewind Assad vermoedelijk hun enige redding.

Weinig schot in formatie; religieuzen weer op de wip

President Herzog heeft demissionair premier Netanyahoe tot 22 april de tijd gegeven om een regering samen te stellen. Likoed probeert de partijen Kulanu en Joods Huis tot concessies te bewegen. Daar lijkt weinig schot in te zitten. De kans op een regering op brede basis – met Zionist Union/Labour – is niet groot maar wordt nog niet uitgesloten.

Opperrabbijnen; geleidelijk toenemende invloed op het dagelijks leven

Tegelijk moeten twee religieuze partijen binnen boord worden gehaald. Daar spelen vier hete hangijzers (door de Jeruzalem Post genoemd: “Four religious issues in particular to be central in next coalition”). 1 De slepende kwestie van 330.000 Israëliërs uit de Sowjet-Unie van wie door obstructie door rabbijnen maar niet duidelijk wordt of zij ‘jood’ zijn of niet. 2 De vraag of bij het nemen van het rituele bad door vrouwen (‘mikvaot’) nog steeds een vereiste moet zijn dat daar getuigen bij aanwezig zijn. 3 De ergernis bij velen over de behandeling van jongeren uit (met name) de VS die Israël bezoeken in het kader van Birthright-reizen. Zodra zij aan het einde van reis willen blijven moeten zij alsnog bewijzen dat zij ‘jood’ zijn. 4 Vierde punt op de religieuze agenda is, “that of the lessons on Jewish laws of family purity that all women are required to take when registering for marriage. (…) women learning about Jewish law pertaining to marriage, sex and family purity,”. De vraag wordt of er wetgeving komt, “that would give women the right to refuse to go to such classes”.

Turkije en Egypte

De Turkse premier Erdogan heeft zich onverzoenlijk uitgelaten naar aanleiding van vragen of zijn land de verzuurde betrekkingen met de Egyptische generaals zal verbeteren. Egypte moet eerst de gekozen president Morsi vrijlaten, zei Erdogan, “Mr Morsi is a president elected by 52 percent of the votes,”. De Turkse AKP partij die de regering vormt, heeft nauwe banden met de Egyptische Moslimbroederschap waarvan tienduizenden in de gevangenis zitten en duizenden in massaprocessen ter dood zijn veroordeeld. De relatie tussen Turkije en Egypte is van groot belang voor de Palestijnen, in de eerste plaats die in de Gazastrook.

Iran: drones voor Hezbollah en Hamas

Een rapport van het Amerikaanse leger meldt dat Iran grote vorderingen heeft gemaakt met het ontwikkelen van drones. Informatie over hoe dergelijke wapens te assembleren zou worden doorgegeven aan Hezbollah en Hamas.

Joodse kiezers stemmen voor Conservatieven

Uit een opinie onderzoek in Engeland in opdracht van de Jewish Chronicle blijkt dat de joodse kiezers in grote meerderheid zullen stemmen voor de Conservatieve Partij. In Engeland vinden binnenkort algemene verkiezingen plaats. 56% wil Conservatief stemmen, 18% Labour, 2% andere partijen en 12.5% ‘weet niet’. Een opvallend aspect is dat Labourleider Ed Milliband joods is en in het verleden geen geheim heeft gemaakt van zijn affiniteit met Israël. Milliband staat echter onder druk van een deel van zijn achterban om een kritischer houding aan te nemen ten opzichte van de joodse staat. Hij heeft recent in het Lagerhuis de erkenning van de Palestijnse staat verdedigd. Overigens stemde ook in 2010 een (iets minder grote) meerderheid van de joodse kiezers Conservatief.

bronnen:

Jeruzalem Post, 10.04

Haaretz, 10/04

Al Jazeera, 09/04

Middleeasteye, 09/04

Yedioth Ahronot, 09/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/turkije/