Turkse claim onjuist: “Gaza blokkade grotendeels opgeheven”

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 juni 2016

Nieuws van 29 juni 2016

Turkse leiders onder vuur van PKK en IS: vriendschap met Israël en Rusland

Eerst EU, nu Israël, volgende week Rusland

Gaza. Tweemaal Texel, 1,8 miljoen gevangenen.

De publicist Ben White somt een aantal feiten op die de Turkse claim weerspreken dat de overeenkomst tussen Turkije en Israël leidt tot het grotendeels opheffen van de blokkade van de Gazastrook met zijn 1,8 miljoen niet-joodse inwoners: “Turkish Prime Minister Binali Yildirim claimed on Monday that Israel’s blockade of the Gaza Strip had been “largely lifted” as part of the newly-inked reconciliation deal between Israel and Turkey.”

Zie: https://www.middleeastmonitor.com/20160629-five-reasons-why-gaza-is-still-under-blockade/

Turkije en Israël hebben besloten hun diplomatieke betrekkingen weer min of meer op het niveau van 2007 te brengen. Beiden hebben belang bij onderlinge handelsbetrekkingen. En wellicht: samenwerking tussen de geheime diensten bij de terreurbestrijding. Onder de handelsbetrekkingen valt ook het vooruitzicht op energieleveranties door Israël aan Turkije. Zeker nu Egypte weg dreigt te vallen als afnemer van gas uit de Middellandse Zee (Egypte heeft recent zelf grote voorraden ontdekt in de zeebodem binnen zijn economische zone). Ook Israël heeft concessies moeten doen; Turkse leveranties aan de Gazastrook horen daaronder. Het geeft Turkije de gelegenheid zich als vriend van de uitgemergelde bevolking daar te blijven presenteren.

Nieuwe vriendschap; duurzaam?

De wending in de Turkse buitenlandse politiek is opmerkelijk. Recent werd een deal gesloten met de EU over de kwestie van de vluchtelingen die vanuit Syrië via Turkije naar de EU doorstroomden. Na lange onderhandelingen met Israël is er nu plotseling een doorbraak. Ook is inmiddels is een topoverleg met de Russische leider Poetin afgesproken. Het betreffende telefoongesprek zou vandaag plaatsvinden.

Turkije ligt letterlijk onder vuur van het militaire deel van Koerdische beweging en van IS/ISIS. President Erdogan en de groep om hem heen hebben hun binnenlandse positie het afgelopen jaar versterkt door oorlog te voeren met beide groepen en daarbij de politieke tak van de Koerden in de terroristische hoek te zetten. Nu de PKK en IS terugslaan via aanslagen en de Turkse economie daardoor sterk wordt getroffen (toerisme!), wordt kennelijk gekozen voor het neutraliseren van spanningen met machten in het buitenland. Niet valt uit te sluiten dat ook het aanblijven van Assad van Syrië door Turkije nu geslikt zal worden.

Hoe duurzaam de “vriendschap” met Israël is, is tegen deze achtergrond moeilijk te beoordelen.