Toch eenheidsregering?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 april 2015

Nieuws van 20 april 2015

Khalida Jarrar vervolgd. Band tussen Likoed en orthodoxen is sterk. Eenheidsregering blijft optie. “Saoedi’s helpen Israël.”

Nieuwe regering: strijd over religieuze post

President Rivlin zal waarschijnlijk vandaag aan fungerend premier Netanyahoe twee weken extra tijd geven (tot 7 mei) om tot een nieuwe regering te komen. Een probleem dat vandaag naar buiten kwam is de frustratie bij de nationaal-religieuzen van Naftali Bennett (‘Joods Huis’) over het ministerschap voor religieuze zaken. Bennett dreigt in de oppositie te gaan zitten als die post permanent naar de ultra-orthodoxe partij Shas gaat. Ook de partij van minister van Buitenlandse Zaken Lieberman wantrouwt de afspraken die kennelijk al met de ultra-orthodoxen zijn gemaakt en dreigt in de oppositie te gaan.

Yuval Steinitz: hardliner en om strategische redenen voor samenwerking met Labour.

Israëlische media blijven speculeren over een eenheidsregering: Likoed en Zionist Union/Arbeiderspartij. De meeste leidende Likoed figuren hebben, anders dan Netanyahoe, die optie nooit uitgesloten. Het grote strategische voordeel zou zijn, dat het ‘vredesproces’ weer een herstart kan krijgen onder leiding van bijvoorbeeld Herzog als minister van Buitenlandse Zaken. Dat geeft de VS en de EU weer enkele jaren ruimte om ‘de Palestijnse staat’ centraal te blijven stellen. De Israëlische politiek geeft het de ruimte om door te gaan met de ‘status quo’-politiek: verdere kolonisatie onder dekking van het vredesproces.

Likoed wil meer invloed op Hooggerechtshof

Likoed leider Netanyahoe wil in het komende regeringsakkoord vastleggen dat de regering meer invloed krijgt op de benoeming van rechters in het Hooggerechtshof. Die invloed is de laatste jaren al toegenomen, als gevolg waarvan de scheiding der machten naar Europees model minder duidelijk werd. De bedoeling is nu dat die feitelijk gegroeide invloed wordt vastgelegd in wetgeving (Haaretz: “anti-Court laws”).

Palestijns parlementslid vervolgd

Khalida Jarrar, een prominent lid van het Palestijnse parlement voor de PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) is bij een militaire rechtbank aangeklaagd voor een twaalftal ‘misdrijven’. Daaronder lidmaatschap van een illegale organisatie, deelname aan protesten en aansporing tot het ontvoeren van Israëlische soldaten. Jarrar werd begin deze maand gearresteerd tijdens een nachtelijke overval door het Israëlische leger op haar huis in Ramallah en zit sindsdien gevangen. Ramallah ligt in het gebied waar volgens de Oslo Akkoorden de Palestijnse Autoriteit de zeggenschap heeft over de veiligheid. In totaal zitten nu zestien leden van de PFLP als politieke gevangenen in Israëlische detentie.

Jarrar kreeg in augustus 2014 bevel van het leger (de Palestijnen in bezet gebied vallen onder militair bestuur) om naar Jericho te gaan. Die stad zou zij niet mogen verlaten zonder vergunning van de plaatselijke legercommandant. Zij weigerde het bevel op te volgen en startte in plaats daarvan een campagne om tegen de verbanning te protesteren.

Iran: Saoedie-Arabië helpt Israël

De Iraanse leider Rouhani heeft gisteren gezegd dat Saoedie-Arabië met zijn bombardementen op Jemen in feite Israël helpt. De luchtmacht van Saoedie-Arabië valt sinds enkele weken een van de partijen in de burgeroorlog in Jemen aan. Het krijgt daarbij steun van andere autoritaire en met de VS samenwerkende regiems in het Midden-Oosten. De opmerkingen van Rouhani passen in een recente reeks van beschuldigingen. De Saoedische leiders worden ervan beticht dicht bij Israël te staan. Dat is in Saoedie-Arabië zelf een potentieel gevaarlijke beschuldiging omdat de bevolking zeer anti-Israël is. Bovendien heeft Iran onder de bevolking een zeker aanzien vanwege zijn verzet tegen de Amerikaanse macht in het gebied.

Leger schiet op vissers en boeren in Gaza

Gaza: leven gaat door. (Goedkope) massabruiloft.

Het Israëlische leger heeft volgens Ma’an News van vanmorgen geschoten op vissers die voor de kust van de Gazastrook aan het werk waren. Zij overtraden kennelijk de limiet van drie zeemijlen die Israël heeft opgelegd ondanks de afspraken die in augustus vorig jaar zijn genaakt in de overeenkomst tot het staakt-het-vuren (zes zeemijlen). Boeren ten oosten van Khan Yunis werden beschoten vanaf wachttorens die uitzien op een ‘veiligheidszone’ rond het hele gebied.

bronnen:

Ma’an news, 20/04

Jerusalem Post, 20/04

Haaretz, 19/04

Ynetnews, 20/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/rechtspraktijk-hooggerechtshof/