Syrië: vrede mogelijk? Nog veel obstakels

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 oktober 2015

Nieuws van 20 oktober 2015

Overgangsregering Syrië lijkt enige weg om de verschrikkingen te beeïndigen. Hoe hard gaan de neoconservatieven en de Israëllobby het spelen?

Schuivende panelen in Syrische oorlog

Assad, overlever, slangenmens, maar toch beperkt houdbaar?

Nu de oorlog in Syrië al geruime tijd in een impasse is gekomen, is de stelling dat ‘eerst Assad moet verdwijnen’ op losse schroeven komen te staan. Dit uitgangspunt werd door de VS vastgelegd en werd lang gesteund door Europese en verschillende Arabische landen. John Kerry heeft die eis recent in verhulde termen gerelativeerd. De Engelse minister van Buitenlandse Zaken zegt nu: We are ready to engage with anyone who is willing to talk about what that political transition in Syria might look like, but we are very clear from our point of view it must involve, at some point, the departure of Bashar Assad. Duitsland ging de Engelsen al voor. De westerse media volgen over het algemeen de Amerikaanse lijn, die zegt dat Rusland en Iran ‘Assad in het zadel willen houden’. Dat strookt niet met de feitelijke verklaringen in Moskau en Teheran, die erop duiden dat men de Syrische president aan het hoofd van een overgangsregering wil zien. Ook hardliner Saoedie-Arabië is nu bereid op die basis te praten.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Britain-says-Syrias-Assad-must-go-at-some-point-427498

Nb: De Russische militaire interventie, die uiteraard Russische belangen dient, lijkt ook op diplomatiek niveau de vastzittende fronten los te wrikken. Een overgangsregering wordt mogelijk. Maar: hoe hard gaan de VS en de Israëllobby vasthouden aan hun eisen: Russische bases weg, Hezbollah weg, geen steun meer door Iran aan Hezbollah en een Syrië dat de bezette Golanhoogte ‘vergeet’?

Vandaag weer golf van geweld tussen joden en Palestijnen

Op vele plaatsen is het volgens Ynetnews vandaag weer tot geweld gekomen. Een incident bij Kiryat Arba op de Westoever tekent de huidige situatie. Een joodse autorijder moest zijn wagen aan de kant zetten nadat hij met stenen was bekogeld. Daar kon een Palestijnse vrachtwagenchauffeur hem niet meer ontwijken en overreed de auto. De Palestijn vluchtte weg omdat het in vergelijkbare gevallen is voorgekomen dat omstanders of soldaten de ‘verdachte’ direct doden. Het incident wordt dan gerangschikt onder ‘terrorisme’, hetgeen voor de nabestaanden van een Palestijn zeer ernstige gevolgen kan hebben. De man heeft zich aangegeven bij de Palestijnse politie.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4713757,00.html

Nb: De bewapening van de Palestijnen en de joden in de confrontaties is zeer ongelijk, ook als het om joodse burgers gaat. Kolonisten in de Westoever beschikken in ruime mate over wapens, waaronder machinegeweren. Zij vallen al jarenlang onder bescherming van het leger de overgebleven Palestijnse dorpen aan. In Israël zelf is een minderheid van de joodse burgers gewapend. Dat aantal neemt echter de laatste weken onder aanmoediging van de overheid snel toe. Joodse burgers worden door politici aangemoedigd om hun wapens tegen Palestijnen te gebruiken als er zich een incident voordoet. Palestijnen zijn vrijwel nooit anders dan met stenen of messen gewapend. De laatste maanden wordt soms een auto ingezet om aan te vallen.

Parlementslid gearresteerd

Hassan Youssef na een van zijn vrijlatingen, op 19 januari 2014

Het Israëlische leger heeft in samenwerking met de binnenlandse geheime dienst, de Shin Beth een lid van het Palestijnse parlement gearresteerd. De arrestatie vond ‘s nachts plaats in Beitunia in de Westoever en werd uitgevoerd door tientallen militairen die het huis binnendrongen van parlementslid Hassan Youssef. Youssef, 60 jaar, heeft een aantal malen in de gevangenis gezeten, met of zonder aanklacht. Hij is volgens het leger betrokken bij ‘opruiing tot terrorisme’: Yousef, 60, is involved in intensive activities aimed at inciting Palestinians to commit acts of terrorism, according to the army.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/WATCH-IDF-troops-arrest-Hamas-co-founder-Hassan-Yousef-before-dawn-427499

De waarnemend politiechef: er komt golf van arrestaties aan

Politiechef Bentzi Sau heeft vanmorgen een golf van arrestaties aangekondigd in Oost-Jeruzalem. Dit ondanks de bekendmaking van de politie dat de laatste dagen het geweld wat is afgenomen: Acting commissioner Bentzi Sau announces impending wave of arrests for throwing of rocks, firebombs despite claims of decreased violence. De politie zal daarbij samenwerken met de Shin Beth: Sau also revealed that six teams of special investigators would soon be sent to Jerusalem to work with the Shin Bet and other security officials in continuing efforts to bring an end to the current wave of violence – efforts which Sau said are working.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4713799,00.html

achtergrond:

http://jaffadok.nl/syrie/