Straffeloos geweld in Israël, bezet gebied

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 april 2015

Nieuws van 14 april 2015

Leger en politie tenderen naar grovere geweldsmiddelen. Balad waarschuwt tegen straffeloosheid in Israël zelf. Iran dreigt zichzelf te verdedigen.

Trend: met scherp schieten op Palestijnen

Scherpschutter met ‘Ruger’

Steeds vaker schiet het Israëlische leger en de grenspolitie (Border Police) met scherp op Palestijnse demonstranten. Dat is in strijd met de officiële instructies die het gebruik van dodelijke wapens bij demonstraties verbieden. Daarbij worden officieel niet-dodelijke middelen ingezet zoals traangas en (geluids-) schokgranaten. Uit rapporten en uit (enigzins verhullende) berichten in Israëlische kranten blijkt dat geregeld kogels van het type 0.22 Ruger worden gebruikt. Die worden door scherpschutters afgevuurd met een daarvoor speciaal ontworpen, vrijwel geluidloos wapen. De kogels van dat type dringen het lichaam binnen met minder energie dan ‘gewone’ kogels, maar zijn indien goed gericht, niet minder dodelijk.

De toevoeging van dit wapen-plus-speciale-ammunitie aan het arsenaal van ‘crowd control’-wapens is volgens de site +972.mag extra verontrustend, omdat het dodelijk karakter in Israël wordt genegeerd. Zowel binnen het leger/politie als door de media (o.m. Haaretz). De niet-gouvernementele organisatie B’tselem schrijft in een rapport: “The practical message conveyed by the military to soldiers in the field is that 0.22 bullets are not lethal ammunition, but rather another crowd control measure. This message is not only unlawful but puts people’s lives in danger.” Hiermee is een dodelijk wapen geïntroduceerd in de ordebewaking (‘crowd control’) ten aanzien van één etnische bevolkingsgroep (Palestijnen) terwijl officieel van het tegendeel wordt uitgegaan.

VS, Israël bezorgd over raketverdediging Iran

De Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op het besluit tot levering van s-300 raketten door Rusland aan Iran. De raketten zijn geschikt voor de verdediging tegen luchtaanvallen. De definitieve ondertekening van het contract tussen Rusland en Iran zal niet voor 30 juni dit jaar plaatsvinden. Dat is de uiterste datum waarop er wel of niet een gedetailleerde overeenkomst tussen Iran en de P5+1 groep moet liggen over de nucleaire kwestie. John Kerry heeft de zorgen van de VS overgebracht aan zijn Russische collega tijdens een telefoongesprek. Deze levering valt overigens niet onder de door de VN afgekondigde sancties tegen Iran.

Israël en de VS trekken in de kwestie van de S-300 raketten al jarenlang één lijn. Er leven twee bezwaren bij beide landen. Ten eerste vreest men het risico dat dergelijke verdedigingswapens in handen zouden kunnen komen van Iran-bondgenoten Syrië en Hezbollah. Het zou deze dan minder kwetsbaar maken voor de Israëlische luchtmacht. Het tweede en mogelijk fundamentelere bezwaar is dat Iran zelf minder kwetsbaar wordt voor Amerikaanse en/of Israëlische aanvallen. Dat zou leiden tot een subtiele verschuiving van het machtsevenwicht in de regio.

Palestijns lid Knesseth waarschuwt voor niet vervolgen moord

‘Non-lethal weapon’ (foto: B’tselem, Haim Schwarczenberg)

Het Palestijnse lid van de Knesseth voor de partij Balad Basel Ghattas, heeft de Israëlische autoriteiten gewaarschuwd voor het niet vervolgen van een moord in het dorpje Kafr Kanna. Kafr Kanna ligt in Israël, iets ten noorden van Nazareth en ten zuiden van Sakhnin. Vorig jaar werd een politieman gefilmd die zonder waarschuwingsschot de vluchtende Israëlische Palestijn Kheir Hamdan doodschoot. De moord leidde tot dagenlange confrontaties tussen demonstranten en de politie. De zaak ligt nog steeds voor onderzoek bij een interne politie afdeling. De betreffende agent is nooit onder ede verhoord. Nu wordt bekend dat de politie het dossier wil sluiten.

Het formele besluit door het Police Investigations Department (PID) zal volgens berichten in de media pas worden genomen na 15 mei a.s. Dat is de dag die bij Palestijnen bekend staat als de ‘Nakba Dag’, de herdenking van de massale vlucht en etnische zuivering van Palestina door joodse milities in 1948. De gemeenteraad van Kafr Kanna riep gisteren een algemene staking uit na het bekend worden van het voornemen het dossier te deponeren. Basel Ghattas: “Arab society will not tolerate another case in which an Arab is murdered by the police, and yet there is no murderer,”. Zondagnacht braken in het dorp rellen uit na het plotseling verwoesten van het huis van een Palestijnse inwoner.

Ghattas, die maandag het dorp bezocht waarschuwde voor de, “consequences of closing the case [without charges].” De partij van Ghattas, Balad, is een van de partijen die de gezamenlijke ‘Arab list’ vormen, die verrassend 13 zetels kreeg in de Knesseth bij de verkiezingen in maart j.l. ‘Opstandigheid’ onder Israëlische Palestijnen ligt in Israël zeer gevoelig. Het overschrijden van een denkbeeldige ‘rode lijn’ door een van beide kanten kan voor Palestijnen betekenen dat discriminatie overgaat in onderdrukking en voor joods Israël dat de fictie van democratie inzakt.

bronnen:

israelnationalnews, 14/04

middleeasteye, 14/04

achtergrond:

http://972mag.com/resource-israels-use-of-crowd-control-weapons-in-the-west-bank/64966/

https://www.amnesty.org/en/documents/MDE15/002/2014/en/

http://www.btselem.org/press_releases/20150118_use_of_live_ammunition_in_wb