Staat en godsdienst kruipen naar elkaar

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 juli 2015

Nieuws van 6 juli 2015

Strenge haredi hebben kabinet in de greep. Netanyahoe op Iran-ramkoers. Frankrijk zoekt grotere rol.

Strijd rond staat versus godsdienst in kabinet

Leger en religie: Stafchef Gantz met de sephardische en de ashkenasische ‘chief rabbi’ (2011)

De ultra-orthodoxe partijen (de haredi: Shas en United Thora Judaïsme) houden in het kabinet veranderingen tegen die zouden leiden tot vermindering van de greep die de rabbi’s uit die kring hebben op belangrijke aspecten van het leven van joden in Israël en de bezette gebieden. Voorbeelden zijn wet- en regelgeving rond huwelijk, scheiding en conversie. Bij dat laatste gaat het om de vraag of iemand joods is of kan worden, een essentiële kwestie in een joodse staat. Dat betreft bijvoorbeeld meer dan 250.000 immigranten uit de voormalige Sowjet-Unie. Ook de certificering als ‘kosher’ (Kashrut) is in ultra-orthodoxe handen en levert veel geld op voor de religieuze bureaucratie die duizenden mensen werk verschaft. Het kabinet blijkt nu gebonden te zijn aan coalitie afspraken met de ultra-orthodoxe partijen. Haaretz: “The cabinet Sunday (05/07) threw out a bill that sought to liberalize conversion procedures, tightening the monopoly of the Chief Rabbinate and ultra-Orthodox parties on Israel’s religious bureaucracy.

http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.664527

Israëls voorlopig laatste slag tegen Iran akkoord

Israël gaat proberen de Irandeal te laten afstemmen door het Amerikaanse Congres. Als de regering Obama erin slaagt op donderdag aanstaande een overeenkomst aan het Congres voor te leggen kan dat met een eenvoudige meerderheid het voorstel afwijzen. Obama moet dan zijn veto inzetten. Bij een tweede stemming is dan een tweederde meerderheid nodig voor een nederlaag van de president. Israël heeft dan meer tijd en wellicht verandert het politieke klimaat. Ook Frankrijk, Duitsland en Engeland worden bewerkt. Binnen Israël is er ook kritiek op deze strategie. De regering had beter kunnen doen wat sommige andere landen deden, namelijk tijdig een gunstige wapendeal binnen halen in ruil voor het stoppen van een anti-Obama campagne. Ynetnews: “(…) officials said that unlike Israel, Saudi Arabia and the Gulf nations understood that a deal with Iran is a pre-determined fact and are already deep in negotiations with the Americans on the size of the conciliatory defense aid package they will receive.”

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4676619,00.html

Gasmonopolie noodzakelijk “wegens strategische belang”

Het argument van de regering, dat om “strategische redenen” een monopolie het gas voor de kust van Israël moet exploiteren wordt door energie experts bekritiseerd. Er is protest, ook straatprotest tegen deze nog niet gesloten deal met een bedrijvenconsortium. De Israëlische mededingingsautoriteit werd door de regering gepasseerd. Blijkens een bericht in Haaretz gaat het politieke gevecht door. Op de achtergrond sluimert sociale onvrede over hoge kosten van levensonderhoud (zoals energie) en de zich ophopende macht en rijkdom bij een kleine groep die profiteert van monopoloïde situaties.

http://www.haaretz.com/business/.premium-1.664561

Frankrijk ziet af van VR-resolutie

Laurent Fabius, minister van BZ van Frankrijk op bezoek bij het American Jewish Congres (mei 2014)

Volgens de voorzitter van de ‘Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations’ Malcolm Hoenlein, ziet Frankrijk af van zijn poging een resolutie aan de Veiligheidsraad voor te leggen. De redenen zouden zijn, ten eerste dat de tekst verwaterd zou moeten worden om een Amerikaans veto te voorkomen. Ten tweede, dat de Palestijnen (de Palestijnse Autoriteit) daarom geen steun geven omdat zij van die verwatering uitgaan. De resolutie hield een erkenning van Israël in als joodse staat. Daarnaast zou het vredesproces meer geïnternationaliseerd moeten worden, waardoor dus de VS een minder centrale rol zouden krijgen. Frankrijk laat volgens de goed geïnformeerde Hoenlein zijn wens om een belangrijker rol in het Midden-Oosten te spelen niet los. Het zou nu proberen om het ‘Midden-Oosten Kwartet’ nieuw leven in te blazen, maar dan met een zwaardere rol voor enkele Europese en Arabische landen.

http://www.jpost.com/Diaspora/Hoenlein-France-is-reconsidering-Security-Council-resolution-408093

Knessethlid beschuldigt commandant van moord

Basel Ghattas, lid van de Knesseth en deel uitmakend van de (voornamelijk Israëlisch-Palestijnse) Joint List heeft de legercommandant die vorige week een 17-jarige stenen gooiende Palestijnse jongen doodschoot, van moord beschuldigt. Hij heeft zijn standpunt neergelegd in een motie en de tekst aan andere partijen gestuurd. Ghattas is extra controversieel omdat hij meevoer op het flotillaschip dat vorige week werd opgebracht door de Israëlische marine. Het parlementslid wijst op videobeelden die, “showed once again the cruelty and trigger- happiness of IDF soldiers serving in the West Bank in general – and especially those at checkpoints.” Vanuit de rechtse Likoed is furieus gereageerd. Een afgevaardigde van de grootste oppositiepartij Zionist Union zei dat Ghattas een discussie mag starten maar, “Ghattas does not have the right to pass judgment on IDF soldiers and commanders who endanger their lives to defend the residents of the country.” NB: Het lijkt erop dat Ghattas na Haneen Zoabi de tweede parlementariër is die de onzichtbare rode lijn overschrijdt die geldt voor Israëlisch-Palestijnse politici bij hun kritiek op de staat.

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/MKs-on-Left-and-Right-slam-Ghattas-for-calling-Binyamin-Brigade-Commander-murderer-408086