Serry: ‘als VN nog in Palestijnse staat gelooft …’

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 maart 2015

Nieuws van 27 maart 2015

(Verkort nieuws ivm regionale stroomstoring) Robert Serry vraagt Veiligheidsraad resolutie 242 te vervangen door dwingende resolutie

Robert Serry: ‘Vervang resolutie 242’

Robert Serry

De speciale afgezant van de VN voor het Midden-Oosten, de Nederlander Robert Serry, adviseert de Veiligheidsraad (VR) om de resolutie 242 te vervangen door een resolutie die de randvoorwaarden (‘parameters’) voor een vredesregeling aan de Palestijnen en Israël oplegt. ‘242’ werd kort na de oorlog van 1967 aangenomen, nadat Israël gebieden had veroverd die nog steeds ‘bezet gebied’ zijn. Serry zei dat de herhaalde mislukking van de door de VS met hulp van het ‘Kwartet’ geleide vredesbesprekingen vereisen dat een nieuwe resolutie een oplossing vastlegt. “Wij moeten partijen nu niet terug naar de onderhandelingstafel jagen”, volgens Serry in zijn laatste optreden voor de VR.

Resolutie 242 richtte zich op een overeenkomst waarbij Israël ‘vrede’ zou krijgen binnen veilige grenzen, in ruil voor land waarbinnen de Palestijnen hun zelfbeschikking konden realiseren: de tweestatenolossing. Serry stelt nu dat “if the world believes in a two-state solution”, 242 vervangen moet worden door een resolutie waarin die visie van de internationale gemeenschap wordt vastgelegd. De Israëlische ambassadeur bij de VN heeft onmiddellijk in een aansluitende persconferentie verklaard dat alleen rechtstreekse gesprekken tussen Israël en de Palestijnen tot vrede kunnen leiden. De visie van Serry zou er volgens hem toe leiden dat de Palestijnen tot geen enkel compromis meer bereid zijn.

Serry neemt afscheid van zijn rol binnen de VN, na zeven jaar waarin hij geregeld botste met Israëlische regeringen. Hij deed gisteren een beroep op de nieuwe Israëlische regering om snel in woord en daad zijn verplichting ten opzichte van de Palestijnse staat hernieuwen (na de uitspraken daarover van premier Netanyahoe tijdens de verkiezingscampagne).

bronnen:

Jpost, 26/03

achtergrond (vredesonderhandelingen):

http://jaffadok.nl/voorgeschiedenis/

http://jaffadok.nl/algemeen-3/

vn, vr, resolutie 242

Tags:  RESOLUTIE 242, VN, VR