Schuivende panelen rond Palestina?

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 juli 2015

Nieuws van 16 juli 2015

De Golfstaten zoeken compensatie voor ‘Iran’. Arabisch Vredesinitiatief uit mottenballen? Met Palestijnse staat .. of bantoestan?

Schuivende panelen in de Palestijnse kwestie?

Saoedie-Arabië: vriend in strijd tegen terreur; kampioen onthoofdingen; bang voor onrust, waar dan ook.

Haaretz geeft vanmorgen een analyse van de relatie tussen de VS en Saoedie-Arabië tegen de achtergrond van de Iran-overeenkomst. Deze landen willen evenals Israël ‘compensatie’ voor de door hen niet gewenste overeenkomst. De essentie is dat de soennitische Golfstaten eenvoudigweg teveel geld hebben om in Washington te moeten bedelen om wapenhulp. Zij zullen dus anders gecompenseerd willen worden. Die compensatie zou de vorm kunnen krijgen van hernieuwde inspanningen door de VS gericht op de totstandkoming van de Palestijnse staat. Vooral Saoedie-Arabië heeft grote moeite om zijn passiviteit in deze kwestie aan de eigen, zeer religieuze bevolking uit leggen. Een joodse staat van de zee tot de Jordaan zou Saoedie-Arabië zeer schaden in de ogen van de soennitische wereld. De ontwikkelingen rond Iran zouden kunnen leiden tot het weer op tafel komen van het Arabisch Vredesinitiatief van 2002: zie hieronder, achtergrond.

http://www.haaretz.com/news/middle-east/.premium-1.666234

Iran: de positie van Clinton

De belangrijkste presidentskandidaat voor de democraten in de VSHillary Clinton, kiest een voorzichtig positieve opstelling tegenover de overeenkomst met Iran. Zij zal zich er niet van distantiëren want zij was, in haar eigen woorden: “part of building the coalition that brought us to this point”. Zij kwalificeert de deal als een, “an important step that puts the lid on Iran’s nuclear programs”. Voor de toekomst na Obama, zijn minstens zo belangrijk haar voorbehouden bij de uitvoering van de overeenkomst. Die zijn zo geformuleerd dat zij de steun van vermogende sponsors uit joodse kring niet verliest: 1. Een zeer strenge bewaking van de uitvoering door Iran. 2. Iran verantwoordelijk houden voor het steunen van terrorisme (met name Hezbollah in Libanon). 3. Idem, binnenlandse mensenrechtenschendingen in Iran. Verder blijft Clinton, “to view Iran as “an existential threat to Israel.”

Deze kanttekeningen van Clinton bij de overeenkomst kunnen een kapstok zijn voor de Israëlische regering bij pogingen om een normalisatie van Iran in de internationale gemeenschap tegen te werken. In die zin zullen haar opmerkingen ook van belang zijn voor de pro-Israëllobby in de VS, die haar zullen vastpinnen op voor Israël gunstige uitspraken. NB: Twee dagen geleden had oud-premier Ehud Barak al gezegd: “We need to define, together with America, what a smoking gun is, and what is an Iranian violation,”

http://www.jpost.com/International/Eyeing-Jewish-support-Clinton-sees-both-promise-and-peril-in-Iran-deal-409057

Susan Rice: militaire samenwerking met Israël en Saoedie-Arabië

De Nationale Veiligheidsadviseur van president Obama Susan Rice, verklaarde dat de VS nu gaan kijken of de samenwerking met Israël op het gebied van militaire zaken en inlichtingen kan worden verdiept: “We will be looking forward, if the Israelis are interested and willing, they haven’t said so yet, to discuss with them how we might further deepen and strengthen our security and intelligence cooperation.” Dit geldt ook voor Saoedie-Arabië (en de Golfstaten). De Amerikaanse minister van Defensie zal nog deze week naar beide landen afreizen om gesprekken te openen.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Rice-US-wants-to-strengthen-security-cooperation-with-Israel-after-Iran-deal-409140

NB: Oppositieleider in Israël Isaac Herzog kondigde een dezer dagen aan dat hij naar de VS gaat om, “to demand a dramatic package of security measures for Israel.” Hij zal onder meer spreken met de AIPAC.

Regering Israël, grote coalitie?

De berichten over toetreding van Zionist Union tot de regering worden aanzienlijk concreter. Haaretz citeert bronnen binnen Likoed die spreken over wekenlange gesprekken die nu, na de Iran-overeenkomst, momentum krijgen.

http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.666259

achtergrond:

http://jaffadok.nl/arabisch-vredesinitiatief-2002/