Nieuws van 20 juli 2015
Duitse vice-kanselier snel naar Iran. Netanyahoe, Herzog: good cop, bad cop? Griekenland schurkt aan tegen Israël.
Duitsland vraagt Iran betrekkingen met Israël te verbeteren
Sigmar Gabriel, de Duitse vice-kanselier en minister van Economische Zaken brengt een driedaags bezoek aan Iran. Bij zijn vertrek zei hij dat Iran Israël moet erkennen, “in order to have economic relations with Germany.” In de media berichten werd niet duidelijk in hoeverre Gabriel doelde op erkenning als joodse staat: “Questioning [Israel’s] right to existence is something that we Germans cannot accept,” Bij monde van Gabriel bood Duitsland zich aan als bemiddelaar tussen Israël en Iran. Gabriel prees de Iranovereenkomst als “a first big step” en zei dat, “it was now possible for trade between the countries to increase.”
NB: Duitsland spreekt sinds kort over de “E3+3” waar in de angelsaksische wereld de onderhandelingsgroep met Iran wordt aangeduid met het begrip “P5+1” (vijf leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland). De tweede “3” staat voor Engeland, Frankrijk en Duitsland.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198351 – .Vayc23jWFyY
en:
http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.666764
Geen grote coalitie
Er komt geen grote coalitie in Israël. Herzog, leider van de Zionist Union ontkende gisteren aanhoudende berichten over een aanstaande toetreding van zijn groepering tot het kabinet. Wel hield hij een andere vorm van samenwerking voor mogelijk, doordat hij, “indicated he would support the premier’s opposition to the Iran nuclear deal from the outside”. Wellicht duid dit op een samenwerking, waarbij premier Netanyahoe met het oog op de binnenlandse publieke opinie een harde toon blijft aanslaan in de Iran kwestie, terwijl Herzog een bijdrage levert aan het herstel van de relaties met de VS en Europa.
http://www.haaretz.com/news/israel/.premium-1.666803
Minister van defensie VS in Israël
De Amerikaanse minister van defensie Ashton Carter is in Israël om te praten over levering van militaire uitrusting en samenwerking op het gebied van inlichtingenwerk. Verwacht wordt dat de VS een aanbod zullen doen waarmee wordt onderstreept dat de militair-strategische band tussen de VS en Israël ook na de Iran overeenkomst recht overeind staat.
Netanyahoe: Waarom compensatie?
Premier Netanyahoe blijft een harde toon aanslaan tegenover de regering van de VS. Vlak voor de aankomst van Ashton Carter vroeg hij zich af waarom er “compensatie” nodig zou zijn voor een goede Iran overeenkomst: “Why would US compensate Israel for a good Iran deal?” De VS heeft de laatste weken telkens weer verklaard dat de overeenkomst ook goed is voor Israël, terwijl de premier het omgekeerde beweerde.
http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/PM-Why-would-US-compensate-Israel-for-a-good-Iran-deal-409540
Griekenland en Israël verdiepen militaire samenwerking
De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos van de uiterst rechtse anti-bezuinigingspartij Onafhankelijke Grieken, bezoekt Israël. Samen met zijn Israëlische collega Moshe Ya’alon tekende hij een overeenkomst tussen beide landen gericht op juridische bescherming van elkaars militairen, als die over en weer ingezet worden bij gezamenlijke oefeningen. Tot nu toe heeft Israël alleen met de VS een dergelijk verdrag. Griekenland is voor Israël interessant om een aantal redenen: de energievoorraden in de Middellandse Zee; militaire samenwerking (Israël komt hierdoor ook wat dichter tegen de Navo aan te zitten); politieke druk door EU-lid Griekenland binnen de Unie ten gunste van Israël. Kammenos stipte onder meer de thema’s “terrorisme” en “Iran” aan.
http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-Greece-sign-status-of-forces-agreement-409492
Ex-Mossad topman: nieuwe Midden-Oosten orde
Shabtai Shavit, directeur van de Mossad van 1989 tot 1996 stelde in een interview voor een Amerikaanse radiozender dat de Iran overeenkomst het krachtenveld in het Midden-Oosten fundamenteel gaat wijzigen. Voor Israël staat de deur nu open om een een coalitie aan te gaan met de soennitische staten in de regio: Saoedie-Arabië, Egypte, Jordanië en de emiraten aan de Perzische Golf. Shavit zei, “that Israel now has even more impetus to make common cause with Sunni Arab countries who are nervous over the West’s overtures toward their common nemesis – Iran.” Zo’n coalitie zou in zijn visie ook de sleutel kunnen zijn voor een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict.
De analyse van Shavit sluit aan bij een al enkele jaren bestaande trend in Israël om te zoeken naar gemeenschappelijke belangen met de genoemde autoritair geregeerde soennitische staten. Deze trend heeft vaart gekregen na de afzetting van de gekozen Egyptische president Morsi door Egyptische generaals. De strategische achtergrond is de inschatting in Israël dat de steun van de VS en zeker van de EU in de toekomst zal afnemen.
achtergrond:
http://jaffadok.nl/strategie-vs/