Rockster mijdt Tel Aviv

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 juni 2015

Nieuws van 27 juni 2015

Thurston Moore steunt culturele boycot. Vaticaan tekent voor ‘Palestijnse staat’. Drusische gemeenschap in Israël blijft onrustig.

Rock idool motiveert wegblijven

Thurston Moore in 2007 (foto: Bertrand/Wikimedia Commons)

Een icoon van de indie rock Thurston Moore en jarenlang leider van de band Sonic Youth heeft verklaard dat hij een concert in Tel Aviv heeft afgezegd omdat hij de boycot Israël beweging (BDS) steunt. Het concert zou op 27 april j.l. hebben plaatsgevonden. Sonic Youth trad al eerder op in Tel Aviv, in 1996. Moore: “With the realization that a cultural and academic boycott is central to its purpose in exposing a reality of brutal human rights violations – including those accompanying Israel’s discriminatory laws and occupation of the West Bank – I felt the need, with humility, to cancel the engagement.”

De culturele boycot begint in de VS en Engeland om zich heen te grijpen. Vorige maand zegde Lauryn Hill een optreden in de Israëlische stad Rishon Letzion af, omdat zij niet in staat werd gesteld om voor een parallel optreden naar Ramallah te komen.

http://www.haaretz.com/life/music-theater/1.663222

Vaticaan tekent verdrag met de ‘Staat Palestina’

Het Vaticaan tekende gisteren zijn eerste verdrag met de staat Palestina. Dit ging gepaard met een oproep van de Heilige Stoel om vrede te sluiten op basis van een tweestaten oplossing. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn teleurstelling uit voor deze “haastige stap” die de vooruitzichten op vrede zou schaden. In het verdrag gebruikt het Vaticaan voor het eerst de term ‘Palestijnse staat’. Israël is daar fel op tegen. Het Vaticaan verklaarde dat dit verdrag, “deals with essential aspects of the life and activity of the Catholic Church in Palestine”.

http://www.nytimes.com/2015/06/27/world/middleeast/vatican-palestinian-state.html?ref=middleeast&_r=0

en:

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Vatican-signs-first-treaty-with-State-of-Palestine-backs-two-state-solution-407234

Gaza flotilla: geen geweld

Gaza flotilla III: tussenstop in Palermo, Sicilië

De Zweedse activist Dror Feiler (die jaren geleden zijn Israëlische staatsburgerschap opgaf) heeft in een Israëlische krant verklaard dat de opvarenden geen geweld zullen gebruiken: “flotilla activists signed a form declaring they will not use violence in case the IDF tries to come on-board the ship. We have no weapons, we have no explosives, we will not curse- we won’t even spit – but it should be made clear: the Marianne is traveling under the Swedish flag – to board the ship would be a  breach in international law and breaches the sovereignty of Sweden”.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/The-Marianne-sets-sail-for-Gaza-from-Greece-with-MK-Basel-Ghattas-on-board-407226

Druzen vragen vrijlating gearresteerden

De consternatie rond de aanval van druzen op Israëlische ambulances duurt voort. Jonge druzen hadden ambulances aangevallen die strijders van het aan Al-Qaida gelieerde Al-Nusra Front hielpen, die in Syrië gewond waren geraakt. Deze islamisten hadden Syrische druzen vermoord. Leiders van de drusische gemeenschap in het door Israël geannexeerde deel van de Golan Hoogvlakte dringen er op aan dat gearresteerde drusische jongeren worden vrijgelaten. Israël heeft er altijd naar gestreefd, tot nu toe met succes, om de druzen loyaal te doen zijn aan de joodse staat.

http://www.jpost.com/Breaking-News/Golan-Druse-leaders-call-on-Israel-to-free-suspects-in-lynching-of-wounded-Syrians-407271

Vrijlating Jonathan Pollard?

Weer zijn er berichten dat de Israëlische spion Pollard die al sinds de jaren ’80 in de VS gevangen zit wegens hoogverraad, vrij zou komen. Israël, waar hij vooral door religieus rechts als een held wordt beschouwd (“Prisoner of Zion”) dringt daar al vele jaren op aan. In de VS is er altijd weerstand geweest tegen het maken van deze uitzondering voor een tot levenslang veroordeelde. Met name in kringen van de veiligheidsdiensten leven ressentimenten tegen de Israëlische spionage methoden (in de VS). Het Witte Huis weigert commentaar.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.663165

Achtergrond:

http://jaffadok.nl/wrijvingen-vs-israel/