Reuven Rivlin 10e president van Israël

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 juli 2014

Nieuws van 24 juli 2014

In de Knesseth is Rivlin vandaag ingezworen als opvolger van Simon Peres. Rivlin is voorstander van de een staat-oplossing.

Reuven Rivlin

De uitspraken van de nieuwe president zijn de laatste tijd naar Israëlische maatstaven gematigder geworden dan wat men van hem gewend is. Rivlin behoort tot de Likoedpartij. Binnen die partij is hij een uitgesproken tegenstander van premier Netanyahu. Deze heeft zelfs zijn best gedaan om te voorkomen dat Rivlin president zou worden. Netanyahu heeft een concurrent gepromoot en zelfs overwogen om de functie van president af te schaffen.

De nieuwe president heeft zijn politieke uitspraken, die er onder meer op neerkomen dat voor Israël het tot stand komen van een Palestijnse staat geen gewenste ontwikkeling is, niet terug genomen. Zijn taalgebruik is echter doorspekt geraakt van de taal die ook president Peres bezigde: vrede, overleg, etc. Rivlin is geboren in Israël en is 74 jaar.

Gideon Sa’ar. bron: www.en.wikipedia.org

Politiek is van belang dat de persoon Rivlin is verbonden met de verwachting van velen en de hoop van sommigen in de Likoedpartij, dat de dagen van Netanyahu zijn geteld. De minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar is een beschermeling van Rivlin. Sa’ar is een van de kanshebbers als Netanyahu op enig moment gedwongen zou zijn om op te stappen. Ook Sa’ar behoort tot de rechtervleugel van Likoed.

 

bron:

ynetnews.com