Recente nieuwsberichten en artikelen

In de afgelopen twee weken hebben een paar interessante berichten en artikelen rond Israël-Palestina weinig aandacht gekregen. Jaffadok haalt er enkele uit de “Nieuwsbrief” die de werkgroep Keerpunt aan zijn abonnees verstuurd.

 

Nieuwe spanning om het Al-Aqsa complex.

Al-Aqsa complex in Jeruzalem

De latente spanning om het Al-Aqsa complex in Jeruzalem is opgelaaid door een politieke discussie in Israël. In de Knesseth was een voorstel ingediend om in feite de soevereiniteit van Israël over deze heilige plaatsen te versterken. Het debat hierover dat in februari zou plaatsvinden heeft de Knesseth uitgesteld. Uit Jordanië en andere Arabische landen maar ook van Hamas en de Palestijnse Autoriteit kwamen protesten.

http://www.imemc.org/article/67034

zie voor achtergrond: jaffadok.nl/geschiedenis-strategie

 

Artikel uit universitaire kring over boycot door Nederlandse bedrijven

Nederlandse universiteiten zijn grotendeels afwezig in het internationale debat over de boycot van de bezette gebieden en de internationaal rechtelijke en economische aspecten daarvan. Dr. Jeff Handmaker, prof. Karin Arts en prof. Irene van Staveren (allen ISS-Erasmus Universiteit) leveren een bijdrage met een artikel voor Electronic Intifada.

http://electronicintifada.net/content/dutch-firms-settlement-investments-violate-law-and-must-end/13178?utm_source=EI+readers&utm_campaign=31e8b51064-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_e802a7602d-31e8b51064-290637117

zie voor achtergrond: jaffadok.nl/delegitimatie-2

 

De blinde vlek: Palestijnen in Israël

Jonathan Cook

Ook in recente uitspraken over Israël als joodse staat, bijvoorbeeld door Angela Merkel en andere Duitse politici, lijken zij niet te bestaan: de anderhalf miljoen Palestijnen die in Israël wonen en Israëlisch staatsburger zijn. Hun situatie is complex. Keerpunt geeft een link naar een interessant interview met Jonathan Cook.

http://www.jonathan-cook.net/2014-02-25/palestinians-in-israel-squaring-the-circle/

zie voor achtergrond: jaffadok.nl/israelische-palestijnen-2

 

 

 

bron: nieuwsbrief nr. 216 van de werkgroep Keerpunt (http://www.werkgroepkeerpunt.nl/)

Jaffadok, 1 maart 2014