Recent nieuws uit de nieuwsbrief van Werkgroep Keerpunt

De president van de Europese Raad, van Rompuy en Abbas.

Uitgelekt EU-rapport: Israël frustreert vredesoverleg

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/04/europese-diplomaten-israel-blokkeert-het-vredesproces/
Er was al een tijdlang geen rapport uitgelekt van de hoofden van de Europese vertegenwoordigingen in Israël en de Palestijnse gebieden. Begin april was het weer zo ver. NRC kreeg het in handen en berichtte er over. Zie de link van Keerpunt. Er zijn twee aspecten aan dit rapport: de inhoud en het uitlekken op zich. De inhoud is vrij alarmerend. Zonder compromis over Jeruzalem is een akkoord tussen Palestijnen en Israël niet mogelijk schrijven de diplomaten. Zij zijn van mening dat Israël rond het onderwerp Jeruzalem bewust een obstakel creëert in de onderhandelingen. Zoals recent enkele keren in Jaffadok gemeld hebben de Israëlische regering en fundamentalistische joden de spanningen in Oost-Jeruzalem en vooral rond het Al Aqsacomplex (moslimheiligdom) opgevoerd. Ook vandaag (20/04) vonden weer provocaties plaats. Dat maakt het voor welke Palestijnse vertegenwoordiging dan ook, onmogelijk om ten aanzien van Jeruzalem concessies te doen.

Dan het (wederom) uitlekken van een vertrouwelijk EU-rapport. Dit is de derde keer in enkele jaren tijd. Minister Uri Rosenthal was de laatste keer woedend, er zou een grondig onderzoek volgen. Niets meer van gehoord. Als het alle ministers van Buitenlandse Zaken slecht zou uitkomen dat op een zeer gevoelig moment in de Kerry-gesprekken een voor Israël vernietigend rapport kan uitlekken, dan was hier allang een eind aan gemaakt. Het uitlekken wijst er naar onze mening op dat tenminste een deel van de EU-landen grote problemen heeft met de passief afwachtende houding van de EU in de door de Amerikanen geleide gesprekken. De Amerikanen rond Kerry en Obama vermijden het thema Jeruzalem.

 

Belangrijke oproep van Brzezinsky en andere topfiguren

http://www.informationclearinghouse.info/article38188.htm

Brzezinsky en president Carter

Keerpunt geeft een link naar een opvallend en belangrijk opiniestuk van zes kopstukken in de Amerikaanse Midden-Oostendiscussie. Zij leggen de oorzaak van het stagneren van de gesprekken onder leiding van John Kerry volledig bij Israël. Zij noemen bijvoorbeeld de stelling van Israël dat militaire aanwezigheid in de Jordaanvallei noodzakelijk is voor zijn veiligheid, ronduit manipulatie. Zie de link van Keerpunt. In zoverre is hun artikel kenmerkend voor de aanzwellende discussie binnen de Amerikaanse politieke elite. Het ongeduld met Israël neemt toe.

Deze auteurs gaan echter verder. Zij stellen in feite dat de VS het zich niet kunnen permitteren om nog langer met zich te laten sollen. Zij stellen voor om op een vast te stellen datum het diplomatieke proces te stoppen tot het moment waarop Israël handelt overeenkomstig het internationaal recht (“complies with international law”) en eerdere overeenkomsten. In de tussentijd ligt de verantwoordelijkheid voor het staken van het overleg bij Israël.

Er zijn veel vragen te stellen bij hun voorstel. Belangrijker lijkt ons het signaal dat uitgaat van deze opinie van een deel van de machtselite in de VS: in feite begint men zich hardop af te vragen welk strategische belang van de VS gediend is met de steun voor Israël.

bron: nieuwsbrief nr. 220 van de werkgroep Keerpunt (http://www.werkgroepkeerpunt.nl/)

Jaffadok, 20 april 2014