Raketten op kijkers WK-voetbal

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 juli 2014

Nieuws van 11 juli 2014

Het Gaza-offensief escaleert. Doel lijkt te zijn het treffen van de gehele bevolking. Naast een caféwaar naar de halve finale werd gekeken worden met precieziebommen steeds meer woonhuizen, moskeeën en andere civiele objecten getroffen.

Haven Gaza. bron: Lydia de Leeuw

Vanmorgen berichten media over de berging van de negende dode na een aanval op een café in de duinenwaar mensen keken naar het voetbal in Brazilië. Veel slachtoffers vallen in huizen die met zware raketladingen worden gebombardeerd en waarin vaak meer dan een familie woont. De mensenrechtenorganisatie Al Mezan (in westerse media geciteerd) schat dat de meerderheid van de slachtoffers burgers zijn, waaronder veel vrouwen en kinderen.
.

De Israëlische lezing van gerichte aanvallen (“targeted killing”) is dat het gaat om “Hamasstrijders en andere terroristen”. De dood van familieleden en andere mensen in de buurt van het slachtoffer is onvermijdelijke nevenschade (“collateral damage”). Een tactiek die eerder bij bombardementen is toegepast is die van het (vaak nachtelijke) waarschuwingstelefoontje of sms ‘je vooraf. De bewoners van een huis, inclusief kinderen, bejaarden en zieken krijgen enkele minuten om zich uit de voeten te maken. In theorie is de dood van deze mensen aan zichzelf te wijten.

Er zijn (FAZ, Al Mezan) steeds meer aanwijzingen dat deze berichtjes deel uitmaken van psychologische oorlogsvoering tegen de bevolking als geheel. In een meerfamiliehuis in Khan Junis rende een deel van de bewoners naar het dak in de veronderstelling dat het huis dan niet beschoten zou worden. Het werd echter enkele minuten later vernietigd. Volgens het leger “was de raket al onderweg”.

Mahmoud Abbas, de president van het Palestijnse bestuur (PA, Palestijnse Autoriteit) beschuldigde Israël van volkerenmoord. Het “voert een oorlog tegen het hele Palestijnse volk”.

Gaza Airport. bron: Lydia de Leeuw

Tot een grondoffensief in Gaza lijkt het nog niet te komen. De Israëlische regering is verdeeld. Minister Lieberman pleit daarvoor. Minister Bennett verwijt de minister van Defensie “dat er te veel lege terreinen worden gebombardeerd en te weinig gebouwen (“structures”)”. Een van de overwegingen die premier Netanyahu weerhoudt van een invasie, is het toenemende protest onder de Israëlische Palestijnen, 20% van de staatsburgers van Israël. Palestijns Knessethlid Jamal Zakalka: “If he invades Gaza, there will be a strong protest inside Israel itself… He’s worried about our reaction, and that is good.”

Vanuit Zuid-Libanon is een raket afgevuurd op Israël. Men gaat er niet vanuit dat die van Hezbollah afkomstig is.

 

achtergrond: www.jaffadok.nl/gaza-2008-2009-en-2012

bronnen:

Al Mezan.org

Aljazeera.com

israelnationalnews.com

nationalnewsagency (Libanon)