‘Protective Edge’: Westen uitte “bezorgdheid” op kousenvoeten

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 juli 2015

Nieuws van 9 juli 2015

Twee Israëliërs in handen Hamas. 8 juli 2014: de ‘zelfverdediging’ die Israëls imago verder aantastte.

Vandaag een jaar geleden begon het bloedbad in Gaza

Kinderen in Gaza, de stille schandvlek op de ‘westerse waarden’ (foto: Al-Jazeera)

Op veel plaatsen in de wereld wordt dezer dagen herdacht dat op 8 juli 2014 het Israëlische leger de ‘Operatie Beschermende Rand’ (Operation Protective Edge) startte. Het was de meest verwoestende van de vele aanvallen die de afgelopen tien jaar op de dichtbevolkte Gazastrook plaatsvonden. Onder de mensenrechten bewegingen in westerse landen overheerst verbittering over het feit dat hun regeringen niet verder kwamen dan het voorzichtig uitspreken van “bezorgdheid over mogelijk onevenredig geweld”, terwijl tegelijk telkens “het recht van Israël op zelfverdediging” werd benadrukt. Het deed Israëls imago in de publieke opinie in het Westen geen goed. Al Jazeera volgt sinds enige tijd drie families die wachten op hulp vanuit de ‘internationale gemeenschap’:

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/07/magazine-gaza-home-ruins-150706112448473.html

Twee Israëlische gevangenen in de Gazastrook.

Vanaf vanochtend mogen de Israëlische media publiceren over de gevangenhouding van een Ethiopisch-Israëlische man en een Israëlische Bedoeïn, eveneens met Israëlisch staatsburgerschap. De eerste bevindt zich al tien maanden in handen van Hamas. Over de tweede is minder bekend gemaakt. De stoffelijke overschotten van twee Israëlische soldaten bevinden zich al sinds ‘Protective Edge’ in de Gazastrook. Over de eerste twee en over de stoffelijke overschotten wordt achter de schermen onderhandeld. Volgens media in Israël met Europese bemiddeling. Hamas eist dat alle gevangenen die werden vrijgelaten in ruil voor de Israëlische soldaat Shalit en later weer werden gearresteerd, alsnog worden vrijgelaten.

http://www.jpost.com/Israel-News/Cleared-for-publication-IDF-says-soldier-held-by-Hamas-since-September-2014-408449

Vervolging van Hamas op Westoever

Hamas beschuldigt de Palestijnse Autoriteit (PA) ervan de beweging in de bezette Westelijke Jordaanoever te willen vernietigen. Volgens Hamas zijn sinds 2 juli j.l. 200 mensen gearresteerd die lid zouden zijn of banden hebben met Hamas. De meesten zouden na arrestatie zijn mishandeld. De PA heeft hierop niet direct gereageerd maar deelde mee dat er 100 arrestaties zijn verricht “wegens plannen om de PA aan te vallen”. Hamas beschuldigt de PA in de persoon van Mahmoud Abbas ervan de lopende gesprekken over herstel van de eenheidsregering op deze wijze te willen saboteren. Een andere beschuldiging is dat de arrestaties plaatsvinden in het kader van de veiligheidssamenwerking met Israël.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766373

Spanning binnen Egypte’s militaire regiem

‘Burgerpresident’ Al-Sisi in de Sinaï. Voor het eerst weer in uniform: de vijand zit binnen.

Er worden spanningen gesignaleerd in de top van het regiem, die voornamelijk bestaat uit militairen. Volgens diverse waarnemers staan tegenover elkaar, president Al-Sisi en zijn minister van Defensie. Het succes van de jihadisten in de Sinaï woestijn heeft de spanningen opgevoerd. De algemene achtergrond is dat de economie en het toerisme in het slop blijft zitten en de voor het regiem frustrerende terughoudendheid van de VS en Europa om de politieke en economische relaties voluit te herstellen.

http://www.middleeasteye.net/news/observers-point-toward-disaccord-sisis-visit-sinais-military-barracks-1464347557

Egypte: “AJC help ons relatie met VS te verbeteren”

Zoals op Jaffadok eerder bericht is een delegatie van het American-Jewish Committee (AJC) in Caïro door president Al-Sisi is ontvangen. MEE bericht nu dat een apart gesprek heeft plaatsgevonden met de Egyptische minister van Buitenlanse Zaken Sameh Shokri. Agendapunt één was het Israëlisch-Palestijns ‘vredesoverleg’. Daarna kwam aan de orde, de “(…) Egyptian-US relations and means to strengthen collaboration between the countries on political, economic and security levels.” Het AJC heeft veel invloed in Washington.

http://www.middleeasteye.net/news/sisi-meets-american-jewish-delegation-discuss-terrorism-373475707 – sthash.lfPz9Sqk.dpuf

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gaza-2008-2009-en-2012/