Premier Israël krijgt turbulente ontvangst in Londen

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 september 2015

Nieuws van 6 september 2015

100.000 handtekeningen voor “arrestatie”. EU gaat etiketteren, niet boycotten. “Laat Syrische Palestijnen terugkeren.”

Campagne tegen Netanyahoe’s bezoek aan Londen

Engeland, Israël en Palestina: complexe gezamenlijke geschiedenis leidt tot nuchterheid in de benadering van het huidige Israël.

In Engeland heeft een campagne tegen het bezoek aanstaande woensdag van de Israëlische premier Netanyahoe aan Londen, grote steun gekregen. Dezer dagen kreeg een petitie die vraagt om de arrestatie van Netanyahoe wegens oorlogsmisdaden (in de Gazastrook vorig jaar zomer) 100.000 handtekeningen.

 

In het traditionele Engeland is qua meningsuiting vaak meer mogelijk dan op het continent.

Er worden demonstraties voorbereid. In een brief van de Palestine Solidarity Campaign wordt gevraagd: “the Prime Minister [Cameron] should be imposing sanctions and an immediate arms embargo on Israel.”

http://www.palestinecampaign.org/join-the-protest-netanyahu-in-london-on-9-september/ – sthash.z4uoMGGJ.dpuf

En:

http://mondoweiss.net/2015/09/netanyahu-arrested-signatures

EU op het punt van hardere lijn nederzettingenproducten

De Europese Unie staat op het punt om een belangrijke beslissing te nemen over het duidelijk op etiketten de herkomst te vermelden van producten uit de (volgens het internationale recht) illegale nederzettingen. Buitenland coördinator Mogherini: “The work of the committee dealing with the issue is coming to a close – these are the last steps before we submit the conclusions.” Luxenburgs minister van Buitenlandse zaken (Luxemburg is fungerend voorzitter van de EU-ministerraden) Jean Asselborn: “We are not talking about an attempt to boycott Israel [claiming the move was instead intended to provide] information to the consumer to choose for himself if he is interested in buying produce from the settlements.” Op papier is dit geen fundamentele stap door de EU, maar het belang zit hem in het daadwerkelijk implementeren van besluiten waarvan de uitvoering jarenlang stagneerde mede als gevolg van druk door Israël.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200327 – .Veswr3jWFyY

Jerusalem Post gisteren: “The EU has been debating the labels for several years but has never put in place any measure, wary of upsetting attempts to restart Israeli-Palestinian peace talks.”

http://www.jpost.com/Breaking-News/EU-nears-decision-on-labeling-products-from-Israeli-settlements-415312

Abbas: “Laat Palestijnse vluchtelingen uit Syrië naar ons komen”

(Yarmouk, januari 2014) Laat Europa momenteel ook Syrische Palestijnen toe die van de Westbank zijn verjaagd?

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft de VN opgeroepen om van Israël te eisen dat het de ruim 500.000 Palestijnse vluchtelingen in Syrië toelaat tot de Westelijke Jordaanoever. Dat gebied wordt sinds 1967 door Israël bezet en is ook het gebied waaruit deze mensen voor het Israëlische leger zijn gevlucht. In het Syrië van de Assads hebben zij altijd een relatief goed onderkomen gevonden, maar zij worden nu “vermalen” tussen de vechtende partijen daar en verkeren in een dramatische situatie.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4697803,00.html

achtergrond:

http://jaffadok.nl/syrie/