Polls duidelijk; formatie niet

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 14 maart 2015

Nieuws van 14 maart 2015

‘The magician’, Netanyahoe, lijkt uitgewerkt; voor de tweede maal. Herzog aan de winnende hand. Maar formatie kan tombola worden. Blijft Assad?

Verkiezingen in Israël

De peilingen blijven winst aangeven voor Zionist Union: 26 zetels tegen 22 voor Likoed. De Rafi Smith Institute poll voor Globes voorspelt 24 tegen 20 zetels voor de ‘Union’ tegen Likoed. Israëlische media speculeren over een ‘regering van nationale eenheid’ met beide partijen. Een probleem dat dan ontstaat: past Netanyahoe daarin? Ook als de post van premier zou gaan roteren: eerst Herzog, daarna Netanyahoe. Algemeen is de verwachting dat het niet zou lukken om de daarvoor noodzakelijke harde afspraken te maken. Ynetnews loopt de ministersposten langs die door de huidige premier in een brede coalitie vervuld zouden kunnen worden. Conclusie: onwaarschijnlijk dat het lukt. De nog beperkte opstand tegen Netanyahoe die binnen Likoed gaande is (http://jaffadok.nl/world-versus-republicans/: Een aantal Likoed prominenten heeft de campagne onder leiding van Netanyahoe nu al een ‘kolossale mislukking’ genoemd.) moet wellicht tegen die achtergrond worden gezien.

Rechts niet afgeschreven

Het blad Globes maakt een berekening die aangeeft dat een rechtse regering niet onmogelijk is en die tegelijk duidelijk maakt hoeveel scenario’s denkbaar zijn. Likoed zou (uitgaande van 20 zetels) een coalitie kunnen vormen, samen met Naftali Bennett’s Habayit Hayehudi (12), de Shaspartij (9), United Torah Judaism (6), Kulanu van Moshe Kahlon (9 zetels, centrum-achtig) en Avigdor Lieberman als die zes zetels haalt. Tegen alle niet uitgesproken hoop in, in Washington en Brussel, zou er dan een zeer rechts beleid in gang worden gezet. Met of zonder Netanyahoe.

In 1990 verloor Netanyahoe ook al eens verkiezingen. Hij stond toen bekend als ‘the magician’ vanwege zijn politieke behendigheid. Ehud Olmert verklaarde toen: ‘The era of magic is over’.

Beschuldiging: Qatar financiert Balad

Azmi Bishara: Israëlisch Palestijn, christelijke achtergrond, wetenschapper, politicus, politiek vluchteling (foto: EI)

Er duiken weer berichten op over financiering van een van de Palestijns-Israëlische partijen door Qatar. Het zou gaan om Balad, een van de drie partijen die samen de ‘Arab List’ vormen. Deze partijcombinatie doet het verrassend goed in de peilingen: stabiel op 13 zetels. Er is nu sprake (Ynetnews) van $20 miljoen. De oprichter van Balad, Azmi Bishara is Israël ontvlucht en woont inmiddels in Qatar. Een prominent lid van Balad is Haneen Zoabi. Zij wordt door de meeste partijen beschouwd als landverraadster. Zij propageert een éénstaatoplossing, iets dat ook door veel Israëlische Palestijnen als problematisch wordt gezien.

De positie van de ‘Joint List’ en Balad daarbinnen kan onder bepaalde omstandigheden belangrijk worden. Namelijk als Zionist Union wint, maar niet voldoende zetels heeft om een levensvatbare coalitie te vormen. Bijvoorbeeld (onder meer) omdat de linkse partij Meretz de kiesdrempel niet haalt. De kans dat de Joint List onder politieke spanning na de verkiezingen uit elkaar getrokken wordt is bovendien niet gering. Dit is een van de redenen waarom ondanks de verwachte winst van Herzog’s partij Zionist Union, het formatieproces onvoorspelbaar wordt geacht.

Veiligheidsdiensten: bouw ook laatste omheining

Vanuit de Israëlische veiligheidsdiensten wordt ervoor gepleit om een afscheiding te bouwen langs de Israëlisch-Jordaanse grens. De reden die daarvoor wordt opgegeven is de bescherming van het toekomstige vliegveld bij Timna. Deze locatie ligt in de zuidelijke Negev woestijn, iets ten noorden van de badplaats Eilat en dicht bij de grenzen met Jordanië en Egypte. De bouw van het vliegveld is reeds begonnen. Israël had al muren of omheiningen om de Gazastrook , de Westelijke Jordaanoever, de grens met Libanon en Syrië. Langs de grens met Egypte werd in 2013 afscheiding gebouwd tussen Israël en de Sinaïwoestijn. De grens met Syrië werd na 2011 versterkt met een enorme stalen afscheiding. De grens die nu in discussie is, is de laatste die nog niet is ‘gebarricadeerd’.

CIA-chef: vraagteken bij val Assad

Volgens de directeur van de CIA John Brennan, wil de VS niet een ‘chaotische ineenstorting van de Assad-regering’ in Syrië. Dat is volgens Brennan die sprak voor de Council on Foreign Relations een legitieme zorg. Vooral omdat het regiem zou kunnen worden opgevolgd door ISIS en verwante groepen. Er waren de laatste tijd meer stemmen in Washington die erop wezen dat het Assad regiem wellicht (op dit moment) het minste van twee kwaden is. De achterliggende vrees is die voor voortgaande chaos in Syrië, maar dan gecombineerd met de ineenstorting van Syrië als staat. Dat zou zelfs tot een soortgelijk proces in Irak kunnen leiden. Brennan: ‘None of us – Russia, the United States, coalition, and regional states – wants to see a collapse of the government and political institutions in Damascus‘.

NB: Dergelijke geluiden zijn in Washington en Brussel tot nu toe op regeringsniveau uit den boze. Parijs heeft zelfs twee jaar geleden de oppositie erkend als de vertegenwoordiger van Syrië op het internationale toneel. Mogelijk laat Brennan een ballon op om de reacties in het Congres te testen.

NYT: nederzettingenbeleid heeft zich verdiept

‘Settlement’ Modiin Illit in 1997

De NYT van 12/03 geeft een belangrijke analyse (uitstekend geïllustreerd) van het nederzettingenbeleid van de afgelopen twee decennia. Die doorbreekt het vrij algemeen bestaande beeld dat er over een Palestijnse staat toch wel overeenstemming mogelijk is als beide kanten een landruil accepteren, waarbij de grote ‘settlement blocs’ aan de Israëlische kant komen. Het probleem zit echter niet alleen in de groei van de kleine verspreide nederzettingen en hun toekomstgerichte infrastructuur. Ook de legalisering van veel kleinere nederzettingen en de zich uitbreidende geografie van de grote ‘blocs’ blokkeren een oplossing.

In 2014 werd $950 per kolonist per jaar uitgegeven door de staat. Tweemaal zoveel als per inwoner in Israël. Per inwoner van de kleine, geïsoleerde nederzettingen werd $1.483 gespendeerd. De NYT kondigt rapporten hierover aan van Yesh Din en (het Nederlandse) Rights Forum. De krant schenkt overigens nauwelijks aandacht aan de bouwactiviteiten rond Jeruzalem (het geannexeerde gedeelte). NB: Bericht nav tip van A. de Rooi. 

Modiin Illit in 2014 

bronnen:

Ynetnews, 14/03 en 13/03

middleeasteye, 14/03

Globes, 13/03

haaretz, 14/03

NYT, 12/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/syrie-en-machteloosheid/

http://electronicintifada.net/content/what-persecution-azmi-bishara-means-palestine/6862

http://www.nytimes.com/interactive/2015/03/12/world/middleeast/netanyahu-west-bank-settlements-israel-election.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=second-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=2