Politieke ontwikkelingen rond Hamas

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 mei 2015

Nieuws van 2 mei 2015

Hamas zoekt toenadering tot Saoedie-Arabië. Saoedie-Arabië beweegt. Palestijns voetbal wil boycot Israël. BDS: Israëllobby VS vreest studenten.

Hamas betreedt internationale politiek

Er is sprake van toenadering tussen Hamas en Saoedie-Arabië (S.-A.). Tot nu toe werd Hamas alleen gesteund door Golfstaat Qatar. Maar die nam op het Arabisch Schiereiland een uitzonderingspositie in. De tweede man van de politieke vleugel van Hamas Ismail Haniyeh, heeft gisteren S.-A. opgeroepen om te helpen bij de verzoening tussen Fatah (belangrijkste factor binnen de PA) en Hamas. Ook riep hij de Saoedie’s op om de judaïsering van het Jeruzalemse Al-Aqsa complex te stoppen. S.-A. financiert inmiddels huizenprojecten in de Gazastrook.

Koning Salman, de nieuwe heerser. Vreest Iran, wantrouwt VS.

Hamas loopt internationaal op eieren. Het werd gesteund door Syrië totdat daar de van buitenaf gefinancierde burgeroorlog een grote omvang kreeg. Na de val van Morsi in Egypte werd de Gazastrook ook van die zijde afgesloten. De relatie met Iran en Hezbollah is vriendschappelijk maar afstandelijk. Nu de vijandschap tussen Qatar en S.-A. lijkt te verminderen biedt dat Hamas mogelijkheden voor toenadering richting S.-A. Nb: Gelet op de berichten over gesprekken tussen Hamas en Israël moet waarschijnlijk uitgegaan worden van een driehoeksoverleg Hamas-Israël-S.-A. Eerder werd in Jaffadok gespeculeerd over een wens van Israël om het zuidelijk ‘front’ te pacificeren, teneinde meer militaire capaciteit te kunnen richten op Hezbollah, Libanon en Syrië.

Nb: S.-A. zou een natuurlijke bondgenoot kunnen zijn van het eveneens soennitisch-religieuze Hamas. S.-A. heeft zich echter sinds 1973 zeer afhankelijk gemaakt van de VS, dat Hamas vijftien jaar geleden op de terreurlijst heeft gezet. Daarom liepen de contacten met de Palestijnen via de Palestijnse Autoriteit (PA). Door de toenadering tussen de VS en Iran voelt S.-A. zich meer vrij om een eigen politiek te bedrijven. S.-A. heeft contacten met de Israëlische regering en zijn geheime diensten, maar daarover worden nimmer mededelingen gedaan. Met Al-Aqsa raakt Haniyeh een zeer gevoelige snaar, in verband met de zelf opgelegde rol van de Saoeds van beschermer van de heilige plaatsen in Mekka, Medina en Jeruzalem. De militaire tak van Hamas heeft zich (nog) niet aangesloten bij deze ontwikkeling.

Licht tussen posities Egypte en Saoedie-Arabië

Berichten over een protest door de ambassadeur van S.-A. bij de Egyptische president over de berichtgeving in de media, wijzen op onenigheid over de wending in de buitenlandse politiek van S.-A. Hoewel de Saoedische ambassadeur ‘begripvol’ stelt dat de Egyptische greep op de media is verslapt, wordt er algemeen van uitgegaan dat de media in lijn met de regeringsvisie berichten.

Palestina zet discriminatie op agenda in FIFA

Sepp Blatter met Palestijnse voetballers.

De Palestijnse Voetbal Federatie (FA) zal het FIFA-congres later op 29 mei a.s. vragen om Israël uit de FIFA te zetten. De betreffende resolutie vereist tweederde meerderheid. Volgens FA president Jibril Rajoub kan hij die meerderheid krijgen, dankzij de Aziatische en de Arabische federaties en misschien Europese steun. De Palestijnen hebben twee keer eerder gedreigd met een dergelijke actie. Het lijkt erop dat FIFA president Sepp Blatter zich inspant om een aanvaring op 29 mei te voorkomen, al is het maar om zijn herverkiezing niet in gevaar te brengen. De Europese voetbalpresident Michel Platini, een steunpilaar voor Israël, stuurde de Palestijnse federatie anderhalf jaar geleden voetbaluitrusting. Die zending werd in Israël 16 maanden lang opgehouden, waarna de Palestijnen ervoor moesten betalen. Ook andere Palestijnse sporten worden door het Israëlische beleid getroffen. Rajoub: “The aggression towards our sportsmen and women in the West Bank and Gaza continues. It is hostile and racist and the time has come to take action.”

PA valt vrijgelaten parlementslid aan

Een politiemacht van de PA (PA Preventive Forces) hebben het huis aangevallen van het Palestijnse parlementslid Abdul Jabar Fokaha. Op het moment van de aanval vierde de familie de terugkeer diezelfde dag van Fokaha uit Israëlische gevangenschap. Fokaha, vader van vijf kinderen had 100 maanden gevangenschap achter de rug die hij voornamelijk doorbracht in ‘administratieve hechtenis’ (zonder proces en zonder termijn). Verschillende leden van het Palestijnse parlement (Palestinian Legislative Council, PLC) hebben nu in een verklaring Mahmoud Abbas zelf verantwoordelijk gesteld voor deze gang van zaken. Zij beschuldigen de PA van vijandigheid ten opzichte van, “a certain category of people and political affiliations”. Hiermee worden Hamasleden bedoeld. De PA leiding wordt, ook vanuit Hamas, beschuldigd van het weglopen voor verzoening.

BDS beweegt naar centrum politieke debat in VS

De Amerikaanse staat Indiana voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de strijd van de pro-Israëllobby tegen de boycot beweging BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). Het Huis van Afgevaardigden van Indiana nam in navolging van de staat Tennessee een resolutie aan die de BDS-campagne veroordeelt. De resolutie gaat nu naar de Gouverneur van de staat, Mike Pence. Pence overweegt zich kandidaat te stellen voor de republikeinse voorverkiezingen voor het presidentsschap. De daarvoor noodzakelijke financiering krijgt hij alleen als hij zich honderd procent achter Israël opstelt. Vorige week hadden studenten van het Earlham College in Indiana in een resolutie opgeroepen te desinvesteren in Israël, vanwege de schending van de rechten van Palestijnen.

bronnen:

Haaretz, 02/05

Palestine Information Center, 01/05

Middle East Eye, 01/05

Jerusalem Post, 02/05

achtergrond (over Hamas recent):

Hamas: http://jaffadok.nl/leger-helpt-bij-etnische-zuivering-jordaanvallei/

en:

http://jaffadok.nl/grote-demonstratie-israelische-palestijnen/