PLO: Hamas praat met Israël

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 12 april 2015

Nieuws van 12 april 2015

Obama herhaalt: “Israël, geef alternatief”. VN probeert Yarmouk te redden. PLO en Hamas beschuldigen elkaar. Hamas tegen extremisme.

Obama herhaalt: “Israël, geef alternatief”

Intussen: 13e Aqsa Kinderfestival; politie hield veel kinderen en tekenspullen tegen.

President Obama blijft de Israëlische leider onder druk zetten met de vraag: “Wat is uw alternatief voor de overeenkomst met Iran”? Obama lijkt hiermee de Amerikaanse publieke opinie duidelijk te willen maken dat er geen door Israël gesteund ‘plan B’ bestaat. Het alternatief is volgens de president, geen overeenkomst en Iran ontwikkelt een kernwapen. Eerder deze week had Obama zich in harde bewoordingen gekeerd tegen de Israëlische voorwaarde: laat Iran eerst Israël erkennen. Die eis – enkele dagen geleden door Netanyahoe namens het Israëlische kabinet naar voren gebracht – betekent in de huidige Israëlische visie: erkenning als joodse staat. Dat laatste is tot nu toe in de Arabische wereld onaanvaardbaar. Voor Iran zou dat het einde betekenen van alle onderhandelingen.

Mogelijk nog redding voor Yarmouk

Ramzi Ezzedine Ramzi, VN-afgevaardigde naar Syrië heeft gisteren verklaard dat de VN samenwerkt met de Syrische regering om de nog overgebleven bewoners uit het vluchtelingenkamp Yarmouk te redden. Naar schatting verblijven nog zo’n 16.000 vluchtelingen, voornamelijk Palestijnen, in het ingesloten kamp.

Hamas: extremisme bestrijden

Hamas heeft een campagne gelanceerd om extremistische ideologieën in de Gazastrook te bestrijden. Hassan al-Saifi, een lid van de Hamas regering zei dat daartoe wordt samengewerkt met religieuze leiders. De humanitaire situatie in de strook is nog altijd dramatisch met radicalisering van een deel van de jongeren als een van de gevolgen.

PA arresteert Hamasleden

PA-veiligheidstroepen arresteren lid van Hamas.

Hamas beschuldigt de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit (PA) ervan door te gaan met het arresteren van leden van de beweging in de Westelijke Jordaanoever. De meeste arrestanten zouden mensen zijn die al in Israëlische of PA-gevangenissen hebben gezeten. Daaronder zijn ook studenten; een daarvan had al meer dan tien jaar doorgebracht in Israëlische gevangenissen. In het Jenin vluchtelingenkamp hebben in verband hiermee ook de afgelopen dagen gevechten plaatsgevonden tussen gewapende Palestijnen en leden van de PA-veiligheidsdiensten. Vanuit Jenin maar ook andere Palestijnse steden worden al maandenlang dergelijke incidenten gemeld.

Hamas wil samenwerken met ICC

Hamas official Khalil al-Haya heeft verklaard dat de organisatie gaat samenwerken met het Internationaal Strafhof (ICC). Hij zei dat het doorsturen van aangeklaagden naar het ICC ook tot die samenwerking behoort. Op deze wijze moet volgens de organisatie ook de erkenning van het recht op verzet tegen Israël verstevigd worden.

PLO: Hamas wil eigen staat

Verschillende groeperingen binnen de PLO hebben Hamas (dat geen lid is van de PLO) ervan beschuldigd te onderhandelen met Israël over een eigen “staat” in de Gazastrook. Deze beschuldigingen komen vanuit Fatah, maar ook van het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) en het Popular Struggle Front. Woordvoerders spraken over, “Hamas’s plan to slice off the Gaza Strip from the rest of the Palestinian territories”. Het plan van Hamas is in feite, “part of an Israeli “conspiracy” aimed at liquidating the Palestinian cause”.

Binnen de PLO wordt eraan herinnerd dat Israëlische politici dergelijke plannen lang geleden al koesterden. Kayed al-Ghul van het PFLP zei, “that the idea of establishing a Palestinian state only in the Gaza Strip was first raised by late Prime Minister Yitzhak Rabin in 1988”. Ahmed Majdalani van het Popular Struggle Front, “claimed that the late Prime Minister Ariel Sharon proposed the idea about 10 years ago, when he decided to withdraw from the Gaza Strip”.

Een Hamasleider reageerde met een aanval op de samenwerking tussen de PA en Israël en ook met de in zekere zin dubbelzinnige uitspraak: “If we succeed in setting up a government in Gaza, autonomy, civil administration or any other framework on a portion of the land of Palestine, that does not mean that we give up on one other grain of Palestine,”.

Kabinetsformatie krijgt vaart, hoewel …

De onderhandelingen over een nieuwe regering concentreren zich vooral op de verdeling van de ministersposten. Een regering van Likoed, het eveneens rechtse Kulanu, het religieus-nationalistische Joods Huis plus twee religieuze partijen lijkt aanstaande. De suggestie van een nationale regering met Labour/Zionist Union is waarschijnlijk vooral een methode van Likoed om Joods Huis onder druk te zetten. Andere berichten (Ynetnews) citeren Likoed echter functionarissen die vrezen dat de deadline voor de formatie die door president Rivlin is gesteld (22 april) niet gehaald gaat worden door meningsverschillen met Kulanu en Joods Huis.

bronnen:

Haaretz, 12/04

Jerusalem Post, 12/04 en 11.04

Palestine Information Center, 11/04

israelnationalnews, 12/04

Ynetnews, 12/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hamas/