PLO bezoekt “aartsvijand van Israël” Iran

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 11 augustus 2015

Nieuws van 11 augustus 2015

Het is bij een kernaanval op Israël uiteraard onmogelijk om joden van Palestijnen te onderscheiden. Veel geld voor onderwijs aan kolonisten.

Abbas zal Iran bezoeken

Dimona in de Negevwoestijn, het kernwapen waarover het Westen zwijgt.

Een medewerker van de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas, heeft Teheran bezocht voor overleg: “he discussed arrangements for the PA chairman’s planned visit with Iranian officials”. De PLO functionaris zei verder, “that the recent nuclear agreement with the United States could “lay the grounds for an international conference which could help clear the region from nuclear weapons, including Israel.” Met zo’n conferentie zou worden bijgedragen aan de door veel Arabieren gewenste discussie over het Israëlische kernwapen. Nb: Een genormaliseerde relatie tussen Iran en de Palestijnen zou overigens een vreemd licht werpen op de stelling van de Israëlische regering, dat het land existentieel wordt bedreigd door een Iraanse atoombom. Het is bij een kernaanval op (groot-) Israël uiteraard onmogelijk om joden van Palestijnen te onderscheiden.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199302 – .VcmV-njWFyY

Strijd om joodse afgevaardigden/senatoren rond Iran-deal

In het gevecht in het Amerikaanse Congres over “Iran” wordt speciaal gelet op de joodse senatoren, in het bijzonder als zij tot de Democraten behoren. Nadat de democratische senator Schumer de president was afgevallen, maakte senator Schatz bekend de deal te steunen. Inmiddels hebben ook de joodse democraten Sherman en Engel aangekondigd tegen te gaan stemmen.

http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/Israel-expects-US-Congress-to-block-Iran-nuclear-deal-top-Likud-figure-says-411763

en:

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Key-Jewish-Democrats-in-Congress-say-they-will-vote-against-Iran-deal-411546

De inzet van de strijd in het Congres

De inzet van de strijd om de stemmen is in eerste instantie het wel of niet onderuit halen van de overeenkomst die de president heeft gesloten. Die strijd wordt in september beslist en waarschijnlijk door de tegenstanders gewonnen. Obama zal dan zijn veto uitspreken. Daarna volgt het gevecht om een zodanige meerderheid van tegenstanders te mobiliseren dat het veto overstemd wordt. Waarnemers verwachten tot nu toe dat dat niet gaat lukken. Daarmee zijn de paaltjes geslagen voor de strijd die volgt onder de nieuwe president na januari 2017. Het doel zal zijn om de nieuwe president te verhinderen om de sancties daadwerkelijk op te heffen. In dat geval zal Iran zich logischerwijze afkeren van de overeenkomst. De vraag is echter in hoeverre de andere onderhandelingspartners (Rusland, China, Duitsland, Engeland en Frankrijk) zich in dat geval laten sturen door Israël en de hardliners in de VS (Yedioth Ahronot, vandaag: “All the other world powers and countries, including Russia and China and Britain and France and Germany, are already acting as if there are no sanctions against Iran”).

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/199303 – .VcmVJXjWFyY

Netanyahoe versus Obama: sombere visie van Israëlische commentator

Eitan Haber schrijft vandaag in Yedioth Ahronot dat een afwijzing door het Congres in Washington van de Iran-deal Israël uiteindelijk laat zitten met een Iraanse atoombom plus een rancuneuze VS. Haber: “They (de VS) said 48 years ago that they won’t recognize the results of the Six-Day War, the settlement in Judea and Samaria and Jerusalem’s unification, and settled for that. They are indifferent to the settlement celebrations in Judea and Samaria, and laugh when every speaker raises the number of settlers, assuming Washington is panicking. It’s not. When someone here says, “It would be unthinkable to evacuate hundreds of thousands like this…”, they chuckle among themselves. They have already seen the movement of millions and have killed masses on their way to achieve their goals. This is America. This is how a world power acts. (…) The problem is not which one of them will win this war. Obama will go back to his home in Chicago in about a year and a half, and Bibi will retire from the premiership one day. It’s us, the Israelis, who will likely be left with Iranian atom bombs and an America which (possibly) won’t forget and won’t forgive”.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4688881,00.html

Meer onderwijsgeld voor kleine nederzettingen

Onderwijs in kleine nederzettingen; hoge kosten, o.a. door kogelvrije bussen voor leerlingen.

Het Israëlische ministerie van Onderwijs investeert in de kleinere nederzettingen bijna tweemaal zoveel per leerling/student als het nationale gemiddelde: 13.000 shekel versus 6.500 shekel. Dat blijkt uit een studie van het Macro Center for Political Economics. Deze kleinere nederzettingen liggen ten oosten van de door Israël gebouwde scheidingsmuur. De suggestie die in het “vredesproces” gewoonlijk wordt gewekt, is dat dat gebied bedoeld is voor de toekomstige Palestijnse staat. De grote nederzettingen (“settlementblocs”) zijn door de muur geografisch bij Israël getrokken. Veel politici gaan er (met Israël) stilzwijgend van uit dat die “blocs” niet naar de Palestijnse staat gaan (als die zou komen). De data voor het onderzoek komen uit officiële bronnen en zijn van 2013. De onderzoekers verwachten voor 2014 geen ander beeld.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4689482,00.html