Paus: joden hebben Jezus niet nodig

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 13 december 2015

Nieuws van 13 december 2015

Judaïsme krijgt bijzondere plek in katholieke leer. Optreden Rusland in Midden-Oosten ‘game-changer’

Paus: ‘Bekeer geen joden’

Na 2.000 jaar, de leer aangepast aan de politieke realiteit?

Een verklaring van de katholieke kerk heeft een nieuwe wending gegeven aan de christelijke leer ten aanzien van de verlossende kracht van Jezus. Het geloof in Jezus als de zoon van God was tot nu toe de enige weg om het christelijke heil (toegang tot de hemel) deelachtig te worden. Voor niet-christenen – onder wie vrijwel alle joden – is deze zegen dus niet weggelegd. De joodse bijbel – het Oude Testament, de Thora – kent Jezus niet: gelovige joden geloven niet in Jezus als Gods zoon. Het officiële doel van de katholieke missie was dus tot nu toe: ook de bekering van joden is nodig omdat zij anders verdoemd zijn.

De verklaring van het Vaticaan dat joden niet meer bekeerd hoeven worden plaatst hen in de ogen van het Vaticaan boven alle andere niet-katholieken. De argumentatie van het Vaticaan is nu dat het christendom tweeduizend jaar geleden voortkwam uit het jodendom en dat de (gelovige) joden dus dezelfde god aanbidden. In verschillende media wordt deze ‘move’ van het Vaticaan ‘de kwadratuur van de cirkel’ genoemd. Dezelfde gewrongen redenering komt ook voor bij de christen-zionisten. De consequentie van deze redenering is, dat het oud-testamentische verbond tussen God en zijn ‘uitverkoren volk’ (de joden) met de komst van Jezus en door het Nieuwe Testament niet is ‘opgezegd’. Ook de zogenaamde ‘landbelofte’ maakt deel uit van dat verbond.

De politieke betekenis van de Vaticaanse verklaring zal zijn dat die krachten binnen de katholieke kerk die het land Israël zien als een belofte van God aan het joodse volk, de wind in de rug krijgen: ‘Christianity and Judaism are intertwined and God never annulled his covenant with the Jewish people.’ Jerusalem Post citeert de Paus: ‘Attacks on Jews are anti-Semitism, as are attacks on Israel’. De titel van het Vaticaanse document is, ‘The Gifts and Calling of God are Irrevocable.’

http://www.jpost.com/Christian-News/Jews-for-Jesus-denounces-Vatican-for-no-converting-Jews-policy-437176

Ook:

http://www.theguardian.com/world/2015/dec/10/vatican-tells-catholics-not-to-attempt-to-convert-jews

Ook:

http://www.jpost.com/Christian-News/Catholics-should-not-try-to-convert-Jews-Vatican-says-in-landmark-document-436915

Bijna-aanvaring Russisch en Turks schip

In de Aegeïsche Zee heeft zich vanmorgen een incident voorgedaan tussen een Russisch een Turks oorlogsschip. De Russische verklaring betekent dat de spanningen oplopen: ‘The Russian Defense Ministry said on Sunday one of its warships, the destroyer Smetlivy, had been forced to fire warning shots at a Turkish vessel in the Aegean Sea to avoid a collision and that it had summoned the Turkish military attache over the incident.’ In het centrum van de spanningen staat de strijd in Syrië waarin Rusland de Syrische regering steunt en Turkije (al dan niet stilzwijgend) samenwerkt met delen van de opstandige beweging, waaronder ISIS.

http://www.haaretz.com/world-news/1.691546

Commentaar:

Een strategisch aspect is dat Turkije lid is van de Navo, waardood dit conflict de potentie heeft om Europa ongevraagd mee te slepen in een groter conflict. Met name Duitsland probeert dat te voorkomen. De opstelling van de VS en de Navotop is tot nu toe ambivalent. De plotselinge Russische militaire interventie in het Syriëconflict heeft tot gevolg dat de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten opnieuw worden gedefinieerd. De uitkomst zal ook op de positie van Israël belangrijke consequenties hebben.

Zie voor de relatie tussen Israël en Rusland voor wat betreft het Syriëconflict:

http://jaffadok.nl/samenwerking-rusland-israel-in-syrie/

achtergrond:

http://jaffadok.nl/christelijk-zionisme/