Palestina vandaag lid Internationaal Strafhof

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 1 april 2015

Nieuws van 1 april 2015

Belangrijke stap naar internationalisatie van conflict. Vandaag toch overeenstemming met Iran? Frankrijk wil naar VR.

Staat Palestina vandaag lid van het ICC

De staat Palestina zal vanaf vandaag lid zijn van het ICC. Alle voorbereidingen voor het lidmaatschap van het Internationaal Strafhof (ICC) zijn afgerond door de Palestijnse Autoriteit (PA). De hoofdonderhandelaar van de Palestijnen (formeel: van de PLO) Saeb Erekat heeft dat verklaard. Volgens internationaal recht is Palestina ‘een land onder bezetting’. Het grondgebied van dat land bestaat uit de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Vandaag zal in Den Haag tijdens een officiële ceremonie het Palestijnse lidmaatschap bevestigd worden.

Vooruitlopend op het lidmaatschap heeft de aanklager bij het ICC recent al een vooronderzoek geopend naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël bij zijn aanval op de Gazastrook vorige zomer. Dit vooronderzoek hoeft niet automatisch te leiden tot een aanklacht. Erekat weersprak de aantijging dat de gang naar het ICC de kansen op vrede kleiner maakte en verklaarde dat de, “State of Palestine has decided to pursue an internationalization approach to achieve the long-overdue inalienable rights of the Palestinian people and to put an end to decades of colonization, dispossession, forced displacement and massacres …”. ‘Internationalisatie’ is het cruciale woord in dit verband. De stappen die de PA onder de paraplu van de PLO doet in de richting van VN, ICC, UNESCO en dergelijke organisaties en verdragen, halen het Israëlisch-Palestijnse conflict uit de sfeer van uitsluitend bilaterale gesprekken met ‘bemiddeling’ door de VS.

De Israëlische regering en sommige media beschuldigen de PA van het schenden van de Oslo Akkoorden (1993 en 1995) door het nemen van eenzijdige stappen (namelijk zonder overleg toetreden tot het ICC). In 2009 deed de PA een eerste poging om tot het ICC toe te treden. Dat werd afgewezen omdat Palestina toen nog niet als een staat werd erkend. Dat veranderde toen in november 2012 de VN Palestina als staat erkende (zij het als ‘non-member state’). Een politiek adviseur van de Palestijnse leider Abbas ontkende dat er een geheime afspraak met Israël bestaat om voorlopig geen aanklacht tegen dat land in te dienen. Media hadden gespeculeerd op een ‘ruil’ waarbij Israël dan het achtergehouden Palestijnse belastinggeld zou terug storten.

Nog geen overeenkomst met Iran

Zarif

In Lausanne waar vannacht om 12.00 uur de deadline verliep voor het bereiken van overeenstemming tussen Iran en ‘de internationale gemeenschap’ over de nucleaire kwestie, is de tijd feitelijk stil gezet. Men hoopt vandaag alsnog overeenstemming te bereiken. Rusland en Iran zeggen dat op alle belangrijke punten overeenstemming is. De Chinese minister heeft, wellicht om die reden, Lausanne al verlaten. De VS dreigen, om druk uit te oefenen, om eveneens te vertrekken. Duitsland is gematigder maar sprak wel van een kleine crisis. Rusland vreest dat de VS de rol van de Veiligheidsraad bij beslissingen over het verlichten van sancties willen verkleinen, om meer flexibiliteit te scheppen. Iran en Rusland wijzen op een ‘gebrek aan coördinatie’ binnen het westerse kamp. Het gaat dan vooral om de rol van Frankrijk, dat zich als hardliner opstelt tegenover het verlichten van de sancties die Iran zijn opgelegd.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif zei vanmorgen: “that the six world powers and Iran have found solutions to most of the issues being negotiated.”.

Frankrijk wil naar VR

De eerdere berichten dat Frankrijk een resolutie in de Veiligheidsraad wil inbrengen worden vanuit Parijs bevestigd. De Fransen willen daarmee het vredesoverleg weer op gang brengen. De resolutie zou de volgende elementen bevatten: 1 De grenzen van 1967 als referentiepunt. Dat betekent dat beperkte wijzigingen mogelijk zijn. Daarbij gaat het ongetwijfeld om een landruil ofwel de zogenaamde ‘landswap’ die inmiddels ook aansluit op het Arabisch vredesinitiatief (http://jaffadok.nl/arabisch-vredesinitiatief-weer-van-onder-de-tafel/). 2 Jeruzalem als hoofdstad van zowel Israël als de Palestijnse staat. 3 Een rechtvaardige oplossing (‘fair solution’) van het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk.

De Fransen overleggen over hun initiatief met de VS, de EU en ‘Arabische partners’. Frankrijk zal alleen succes hebben als de VS in de VR niet zijn veto uitspreekt over deze resolutie. Die kans is zeer reeël omdat met name het onderdeel Jeruzalem voor Israël niet aanvaardbaar zal zijn. Parijs speelt in op de Amerikaanse ergernis over de onbuigzame houding van Israël en met name die van premier Netanyahoe. Washington heeft gezegd zijn strategie te evalueren, wat een Franse woordvoerder een uitspraak ontlokte over de “pretty clear message sent by the Americans,”. De Amerikaanse reactie op het Franse initiatief is tot nu toe vrij afhoudend.

bronnen:

Israelnationalnews, 01/04

Haaretz, 01/04

Jpost, 01/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/arabisch-vredesinitiatief-weer-van-onder-de-tafel/