Palestijnse voetbalbond wil kunnen voetballen

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 16 mei 2015

Nieuws van 16 mei 2015

FIFA tegen wil en dank midden in de politiek: Palestijnen willen spelen. Leger zeer actief op herdenkingsdag. Mogherini, Iran, Israël op kruispunt.

Legergeweld op Nakba dag

Bilin: wekelijkse demonstratie brengt ook ervaring (Maan)

Op 15 mei, de dag waarop de etnische zuivering en de moordpartijen van 67 jaar geleden worden herdacht, heeft het leger veel geweld gebruikt (ook: http://jaffadok.nl/obama-sceptisch-op-nakba-dag/). Slachtoffers vielen in het zuiden van de Gazastrook in Khan Younis en ten oosten van Gaza Stad in de dodenzone bij de barrière waarachter de 1,8 miljoen inwoners van de Strook opgesloten zitten. De wekelijkse protestmars in Bilin in de Westelijke Jordaanoever werd gesmoord in traangas. Ook in Ramallah werd geschoten. In de Palestijnse stad Nabloes kwamen duizenden kolonisten op deze dag bidden bij het graf van Jozef terwijl het leger zeer provocerend optrad tegen de bevolking .

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=765441

Sepp Blatter nu tot zijn middel in de politiek

Sepp Blatter: balanceer ‘act’ tussen (vooral) Europa en Latijns Amerika

De strijd tussen de Palestijnse en de Israëlische voetbalbonden binnen de overkoepelende FIFA is aan het escaleren. Dit jaar heeft de Palestijnse bond een voorstel ingediend om de Israëliërs te schorsen wegens discriminatie en politiek gemotiveerde belemmeringen van Palestijns voetbal (en andere sporten die zijdelings worden genoemd). FIFA-voorzitter Sepp Blatter die door het congres van de FIFA op 29 mei herkozen hoopt te worden spreekt van “his biggest challenge” (Nb: Blatter wordt voor zijn herverkiezing vooral gesteund in delen van de wereld, zoals Latijns-Amerika, waar de voetbal elites minder gevoelig zijn voor de Israël lobby).

Het politieke belang van de zaak wordt onderstreept door de aankondiging van Blatter dat hij komende woensdag en donderdag zowel Netanyahoe als Mahmoud Abbas zal spreken. Het lijkt erop dat de FIFA-voorzitter mikt op kleine concessies van Israël in ruil voor het intrekken van het Palestijnse voorstel. Een van de Palestijnse klachten die een forse politieke lading hebben, heeft betrekking op de reisbelemmeringen voor Palestijnse voetballers tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, die training, transfer van spelers en competitie onmogelijk maken.

EU-vertegenwoordigster Mogherini praat met Netanyahoe, Abbas

Alle Israëlische kranten maken melding van het bezoek dat Frederica Mogherini aanstaande woensdag en donderdag brengt aan Israël en de bezette gebieden. Zij ontmoet premier Netanyahoe en president Abbas. Doel is officieel om, “discuss bilateral relations as well as prospects for the Middle East peace process”. Het bezoek wordt voorbereid in een reguliere vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, aanstaande maandag. Haaretz wijst er op dat vanuit Europa dit het eerste hoge bezoek is aan Israël na de inauguratie van de nieuwe regering.

Nabloes: Waar kolonisten bidden is het leger nabij en de Palestijnse staat ver weg

In januari j.l. had Mogherini enige irritatie opgewekt in Israël met de uitspraak dat “a fresh look at the moribund peace talks” gewenst was en dat zij bezorgd was “about the fact that a process that has gone on for so long, (and that) if we just restart the process and that’s it, it might not be enough”. Op de achtergrond van haar bezoek speelt het gegeven dat de regering van de VS, die altijd het voortouw nam in het ‘vredesproces’, nog steeds terughoudend is in zijn contacten met de israëliscxhe regering.

Israël geconfronteerd met nieuwe realiteit rond Iran

De retoriek van premier Netanyahoe over de gesprekken met Iran vermindert niet qua toonhoogte. Na ‘aangetoond’ te hebben dat Iran uit is op vernietiging van Israël en het land op één lijn te hebben gesteld met nazi-Duitsland, zei hij in de Knesseth: “We need to stand firm to prevent the Iranians from using weapons of mass destruction to [realize their murderous agendas]”. Los van de toonhoogte valt inhoudelijk op dat Netanyahoe als premier van de nieuwe regering niet meer expliciet stelde dat de deal met Iran moet worden tegengehouden.

Intussen plaatst Jerusalem Post vandaag (16/05) een artikel over het zojuist afgesloten Camp David overleg tussen Obama en de Golfstaten. Hierin wordt de regionale machtsbalans geanalyseerd vanuit een nieuwe realiteit (nb: Het artikel maakt overigens de indruk enkele dagen geleden geschreven te zijn, maar toen niet geplaatst): “Washington needs to address concerns that nuclear deal would re-order longtime partnerships, and the United States would gradually turn away from its traditional Sunni allies to focus on Iran.” Op 13/05 klonk het hoofdredactioneel commentaar op de top in Camp David nog anders: “That show of unity was to have left Israel as the sole holdout on a solution that all other local players welcome. Instead, there was a diplomatic embarrassment of unprecedented proportions.”

Nb: De Israëlische regering streeft al enkele jaren naar een bondgenootschap met de ‘gematigde’ soennitische Arabische landen (Egypte, Saoedie-Arabië en Jordanië) tegen de ‘shiitische as van terreur’ (Iran, Syrië, Hezbollah).

bronnen:

Haaretz

Maan News

Jerusalem Post

Middle East Eye

Israel National News