Palestijns voetbal als ‘security’-probleem

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 augustus 2015

Nieuws van 4 augustus 2015

Westbankers mogen niet voetballen in Gaza. Israël vraagt zich af: kan er joods terrorisme bestaan? Archeologie versus machtige koning David.

Sport, voetbal is politiek in Israël

De Israëlische autoriteiten hebben een voetbalteam uit Hebron in de Westelijke Jordaanoever verboden om naar Gaza te gaan voor een bekerwedstrijd (Palestine Cup) die was georganiseerd door de Palestinian Football Association (PFA). De wedstrijd zou vandaag worden gespeeld, “as a symbol of Palestinian unity after last year’s devastating conflict with Israel”. De PFA sprak van, “racist policies towards Palestinian sports”. Maan News geeft als algemeen commentaar: “Current and former players have spoken of hours held at checkpoints, being shot at with live Israeli ammunition, the ongoing restriction of their movement, and rampant (alom heersend) racist verbal abuse at football matches that the Israel Football Association has ignored”.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766829

Babymoord leidt tot strijd over “joods terrorisme”

Demonstranten houden foto’s van de peuter Dawabsha omhoog.

Een “kolonistenleider” (20 jaar) is in Safed gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de Shin Beth (binnenlandse veiligheidsdienst), “because of his activities in a Jewish extremist organisation.” Hij wordt verdacht van “nationalist crimes”, maar de aanklacht is algemeen en geeft geen relatie aan met de racistische aanslag op de Palestijnse familie Dawabsha. De man, Meir Ettinger is een kleinzoon van de Meir Kahane die indertijd de extremistische Kach partij oprichtte. Maan News bericht dat hij in verband wordt gebracht met een recente brandstichting in een christelijke kerk in Tabgha. Israëlische media speculeren over de mogelijkheid dat Ettinger in administratieve detentie gehouden zou kunnen worden. Dit is een zeer omstreden methode die in de praktijk alleen op Palestijnen wordt toegepast.

President Rivlin: “Dirty traitor. Your end will be worse than Ariel Sharons”

President Reuven Rivlin oogste kritiek en bedreigingen met een facebook-post: “Their (de joodse extremisten) path is not the path of the State of Israel and is not the path of the Jewish people. Unfortunately, it seems that so far we’ve dealt with the phenomenon of Jewish terrorism limply (kreupel)”. De Palestijnse Autoriteit heeft gisteren het Internationaal Strafhof gevraagd een onderzoek in te stellen naar de brandstichting en terrorisme door kolonisten (“settler terrorism”). Uit het Israëlische kabinet komen de laatste dagen geluiden over een hardere aanpak van “Jewish terrorists”.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=766844

Rabbi: Joods terrorisme door foute uitleg thora

Haaretz geeft ruimte aan een religieuze visie op de oorzaak van het joodse terrorisme in Israël en de bezette gebieden. Twee mogelijke oorzaken worden van de hand gewezen als doorslaggevende motieven: de bezetting in combinatie met de kolonisatie en in de tweede plaats anti-Arabisch racisme. De werkelijke oorzaak is volgens de schrijver van de gastbijdrage (rabbi Eric Joffie) een foute uitleg van de thora: “The heart of the problem is Torah, the sacred teachings of Judaism”. Nb: Hiermee is de discussie over (joods) terrorisme gedepolitiseerd en zelfs teruggebracht tot een probleem dat moet worden opgelost door geestelijk leiders die met gezag het woord van God kunnen duiden.

http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669391

Wetenschappelijke archeologie en het koninkrijk van David

Archeologische opgravingen op de locatie van de vroegere Filistijnse stad Gath bij het huidige Tel Zafit hebben uitgebreide verdedigingswerken blootgelegd. De vondst staat op gespannen voet met het nationalistische Israëlische verhaal van een krachtig, overheersend (joods) koninkrijk in de tijd van de koningen David en Salomon. Haaretz geeft de voorlopige duiding van de archeologen van de Bar-Ilan Universiteit weer: “Archaeological discovery of broad fortification wall at Philistine city of Gath could mean that kingdom was a small power centered around Jerusalem”. En: “(de opgraving) change the geopolitical picture of the Bible – and not in favor of the kingdoms of David and Solomon”. De publicaties over de vondst zal nieuwe voeding geven aan de al tientallen jaren bestaande spanning in Israël tussen de wetenschappelijke archeologie en bijbelkunde enerzijds en anderzijds het nationalistische verhaal over het joodse volk en het zijn recht op het land. Het koninkrijk David neemt in de Israëlische “staatsreligie” een centrale plaats in.

http://www.haaretz.com/beta/.premium-1.669425

achtergrond:

http://jaffadok.nl/wetenschap/ (archeologie en …)

http://jaffadok.nl/politiek/ (archeologie en …)