Palestijns topmuseum morgen geopend

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 mei 2016

Nieuws van 17 mei 2016

Geen collectie: lege zalen symbolisch voor ineenstorting Palestijns bestuur? Intussen: lichamen doodgeschoten Palestijnen vrijgegeven.

Het Palestijns Museum, Bir Zeit, morgen geopend

Het nieuwe Palestijns Museum, boven de terrastuinen

Morgen wordt volgens plan het waarschijnlijk mooiste Palestijnse museum officieel geopend. Wat niet volgens plan is: er is geen expositie, de zalen zijn leeg. Er hebben zich de afgelopen maanden conflicten voorgedaan waarvan de details in nevelen zijn gehuld. Het museum zelf, gelegen op een heuvel in de universiteitsstad Bir Zeit op korte afstand van Ramallah, met goed ontworpen en aangelegde terrastuinen is architectonisch een “beauty”.

Aljazeera bericht uitvoerig over de problemen voorafgaande aan de opening, althans voorzover die bekend zijn en over het interessante “Family album” project dat wel gewoon doorgaat. De gang van zaken wijst volgens sommigen op het totale onvermogen van de van Israël afhankelijke Palestijnse Autoriteit. Het musuem is grotendeels gefinancierd door vermogende Palestijnen.

Al-Jazeera, 17 mei 2016

Lichamen doodgeschoten Palestijnen teruggegeven

Palestijns dorp bij Nablus ziet een van de eerste auto’s binnenkomen

De Israëlische autoriteiten hebben volgens Maan News (17/05), gisteren de lichamen vrijgegeven van een vrouw van 51 jaar en (na haar begrafenis volgens Israëlische aanwijzingen) van een jongen van 16. Beiden waren vele weken geleden doodgeschoten, volgens Israëlische mededelingen omdat zij militairen, respectievelijk een politieman bedreigden. Aan joods-Israëlische kant werd niemand gewond. De gang van zaken illustreert het beleid om de Palestijnse gemeenschap collectief te straffen. Ook voor vergrijpen waarvan de toedracht onduidelijk is. Het vrijgeven van de stoffelijke overschotten ging gepaard met vele voorwaarden vooraf. Deze praktijken door Israël geven aanleiding tot beschuldigingen dat de integriteit van de lichamen regelmatig wordt geschonden.

Maan News, 17 mei 2016

achtergrond:

http://jaffadok.nl/politiek/ (archeologie en politiek)