Palestijns-christelijk onderwijs in verzet

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 10 september 2015

Nieuws van 10 september 2015

Schoolhoofden dreigen met sluiting toeristentrekkers. Likoed Nederland wil geschiedenis herschrijven.

Palestijns-christelijke scholen in Israël staken

De staking die bij de christelijke scholen begon op 1 september dit jaar, zet zich voort. De actie betreft 33.000 leerlingen van 47 scholen. De schoolhoofden dreigen nu met sluiting van christelijke heilige plaatsen. Dat zou Israël veel inkomsten kunnen schelen door het wegblijven van toeristen en pelgrims. De scholen protesteren tegen de zware kortingen op de subsidie voor christelijk onderwijs: “School officials say they receive only one-third of the subsidies Israel provides equivalent Jewish schools, and that they will stay on strike until their demands are met.”

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=767537

Rumoerig bezoek Netanyahoe aan Londen

Woensdag hebben pro-Palestijnse betogers in Londen gedemonstreerd tegen het bezoek van de Israëlische premier. Deze zal vandaag officieel een ontmoeting hebben met premier Cameron. Pro-Israëlische demonstranten beantwoordden het protest. 108.000 Britten hebben een petitie getekend die oproept tot arrestatie van Netanyahoe wegens oorlogsmisdaden. Daarmee wordt in elk geval een debat in het Lagerhuis afgedwongen.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=767528

Vanunu gearresteerd na interview

Vanunu: vertelde wat westerse regeringen weten maar niet mogen noemen.

Mordechai Vanunu, de man die begin jaren ’80 de wereld de bewijzen leverde van het Israëlische kernwapen, is weer gearresteerd. Aanleiding was het interview dat hij het radiostation Channel 2 gaf. Volgens de autoriteiten overtrad hij daarmee de voorwaarden waaronder hij de gevangenis mocht verlaten. Vanunu werd indertijd vanuit Londen naar Rome gelokt en daar ontvoerd door de Israëlische geheime dienst. Hij zat 18 jaar in de gevangenis waarvan elf jaar in eenzame opsluiting. Vanunu bekeerde zich van het jodendom tot het christendom, wat hem in Israël extra wordt nagedragen.

http://www.jpost.com/Israel-News/Vanunu-former-nuclear-whistle-blower-arrested-for-giving-TV-interview-415813

Likoed Nederland eist herziening van “anti-semitisch” leerboek

Volgens een bericht in de Jerusalem Post heeft Likoed Nederland de uitgeverij ThiemeMeulenhof onder druk gezet om teksten in een geschiedenisboek (Thema Werkboek – het Midden-Oosten) voor middelbare scholen te veranderen. Likoed had daarmee slechts zeer gedeeltelijk succes. Voorbeeld van een passage die Likoed niet in het boek wil hebben (maar die er wel in bleef): “The British government was in urgent need of money during World War I. (…) Jewish bankers were prepared to offer favorable loan terms if the government made a gesture toward the Jewish People.” ThiemeMeulenhoff stelde hier volgens Jpost tegenover, “that although “there was no Jewish global conspiracy,” Jewish power was overestimated at the time, leading to the impression that such a gesture would be beneficial.” De uitgever ontkent dat er sprake zou zijn van enige anti-semitische tekst.

Nb: De aangehaalde passage gaat over de aanloop naar de zogenaamde Balfour Declaration in 1917 die in de jaren ’20 en ’30 een cruciale rol zou spelen in het onevenwichtige Britse beleid ten aanzien van joden en Palestijnse Arabieren in het Britse mandaatgebied Palestina. In Engeland zal deze episode in 2017 worden herdacht, waartoe universiteiten en wetenschappers reeds voorbereidingen treffen.

http://www.jpost.com/Diaspora/Dutch-textbook-Britain-endorsed-Zionism-to-gain-favor-with-Jewish-bankers-415808