PA in VN: blijf van kinderen af

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 mei 2015

Nieuws van 4 mei 2015

PA vraagt aandacht voor arrestaties van kinderen. Ethiopische joden tegen racisme. Netanyahoe en de religieuzen.

Palestijnse VN-ambassadeur: bescherm onze kinderen

Tekening: Mohammed Saba’aneh

Riyad Mansour, de Palestijnse ambassadeur bij de VN heeft in een open brief aandacht gevraagd voor het geweld door Israël tegen Palestijnse kinderen. In een open brief stelt hij namens de Palestijnse Autoriteit (PA) dat Israël op grond van het internationaal recht aangeklaagd zou moeten worden. “No child [is] considered too young to be spared the oppression being meted out by the Israeli occupying forces and extremist settlers”, staat in de brief. Aanleiding voor de actie van Mansour is de arrestatie van twee jongetjes in Oost-Jeruzalem enkele dagen geleden, wegens het gooien van stenen naar een bus.

De beide kinderen kwamen uit één familie. De dag ervoor waren twee 15-jarigen gearresteerd die uit dezelfde familie kwamen. Maan News bracht reeds de dag daarop ooggetuigenverslagen volgens welke de kinderen werden opgepakt door als Palestijnen verklede Israëlische functionarissen. Ooggetuigen verklaren ook dat er in de betreffende straat niets aan de hand was en dat er blijkbaar sprake was van een gerichte actie: “I was just meters from where they were arrested,” vertelde een van hen aan Maan News, “but I wasn’t able to reach the area because it was such a quick arrest. 10 officers attacked the two boys and prevented them from moving before violently forcing them in a ‘special’ car.”

Anti-racisme protest in Tel Aviv

De frustratie onder Ethiopische joden is dit weekend tot uiting gekomen in een massale demonstratie. De Ethiopiërs, die erkend zijn als ‘joden’ en Israëlische staatsburger zijn, kwamen zondagmiddag in Tel Aviv de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld tegen leden van hun gemeenschap. De achtergrond is volgens de meeste Israëlische media de frustratie als gevolg van discriminatie en racisme. Honderden, volgens andere berichten duizenden, demonstraten blokkeerden een snelweg en trokken door de straten van de stad. Dat leidde uiteindelijk tot een veldslag met de politie waarbij aan beide kanten gewonden vielen.

De Israëlische politiek neemt dit kennelijk zwaar op. Premier Netanyahoe heeft vandaag overleg met onder andere vertegenwoordigers van de Ethiopische gemeenschap. Het Palestijnse parlementslid Ahmed Tibi reageerde op facebook enigzins sarcastisch op de mate van geweld tegen de Ethiopische joden: “It is the dream of every Arab protester today to be an Ethiopian for just one short hour. To block the Ayalon Highway, to throw stones, and to still remain alive. No snipers, no casualties. It would be good,”

Kritiek op deal Netanyahoe – religieuzen

Legeronderdeel Nahal Haredi, uitzondering die de regel bevestigt.

Yedioth Ahronot en de financieel-economische publicatie Globes zijn kritisch over de toezeggingen die Netanyahoe aan de religieuzen heeft gedaan. Om deelname aan de komende regering te krijgen is in feite afgesproken om de zogenaamde ‘Equal Share of the Burden Law’ te ontkrachten. Het gaat om de wet die de tienduizenden streng religieuze jonge mannen (‘haredi’) verplicht hun aandeel te leveren in de dienstplicht. Nu zijn zij vrijgesteld van dienstplicht, met als motivering dat zij hun bijdrage aan de joodse staat leveren door studie van de Thora. Deze vrijstelling wekt al jaren veel ergernis bij de meeste joodse Israëliërs, met name de seculieren.

Daarbovenop zijn in het kader van de formatie afspraken gemaakt over nog ruimere financiering van het onderwijssysteem van de haredi. Deze uitzonderingsposities hebben ook een belangrijke economisch aspect. Ten eerste de extra belasting van de overheidsuitgaven (naast het overmatig hoge defensiebudget en de kosten van kolonisering van de bezette gebieden). Een groter probleem voor Israël is echter de inhoud van het religieuze onderwijs. Daarin ontbreekt iedere vorm van voorbereiding van deze religieuzen op de arbeidsmarkt in een moderne economie. Globes: “according to the reports of the coalition negotiations, drafting of haredim into the army will be impaired, which will harm their integration into the workforce”. Nb: Het meest fundamentele probleem in deze kwestie is de bijdrage die deze formatie levert aan de verdere verweving van staat en godsdienst in Israël.

bronnen:

Ma’an News, 03/05

Israel National News, 04/05

Jerusalem Post, 03/05

Globes, 03/04

Yedioth Ahronot, 03/04