PA bijt terug

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 april 2015

Nieuws van 6 april 2015

PA wil al zijn geld, anders … Netanyahoe en Obama voeren mediacampagne over Iran. Generaals praten over oorlog met Libanon. Geboorte van een ‘Obama doctrine’?

PA dreigt over geld

De president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas, heeft de Palestijnse belastinginkomsten weer teruggestort bij Israël. Israël had dit geld ‘voor straf’ een paar maanden achtergehouden. De PA ontving het geld echter onder aftrek van een nog te betalen rekening aan de Israëlische electriciteitsmaatschappij. Abbas wil het volledige bedrag en dreigt anders met juridische stappen: “Either they give it to us in full or we go to arbitration or to the ICC”. De Palestijnse bevolking en economie in de Westelijke Jordaanoever is grotendeels afhankelijk van de Israel Electric Corporation. Die had al enkele keren de stroom voor Palestijnse steden afgesloten.

Israëlische premier start campagne

Premier Netanyahoe is gisteren op verschillende Amerikaanse TV zenders verschenen, in wat een start lijkt van een campagne om de nucleaire overeenkomst met onderuit te halen (of: te doen wijzigen). De deze week in Lausanne gesloten overeenkomst moet verder in detail worden uitgewerkt voor 1 juli aanstaande. De komende periode vindt in Washington een hard gevecht plaats waarbij de regering Obama staat tegenover de republikeinse meerderheid in het Congres. De Israëlische campagne maakt hanteert een lijst met ‘tien zwakke punten’ in de overeenkomst van Lausanne.

Gepraat over 3e Libanonoorlog

Hezbollah: duizenden raketten per dag.

Generaal Eyal Eizenberg, ‘Home Front’ Commandant in het Israëlische leger heeft zich gevoegd bij de militairen die de laatste tijd waarschuwen voor de gevolgen van een nieuwe oorlog met Libanon (lees: met Hezbollah). Enkele maanden terug had een andere generaal gewaarschuwd voor “honderden raketten per dag op Noord-Israël”. Volgens Eizenberg moeten de mensen erop rekenen dat Hezbollah in staat is om duizenden raketten per dag neer te laten komen op Israëlische grondgebied. Bovendien stelt hij dat het Amerikaans-Israëlische ‘Iron Dome’-systeem lang niet al die raketten kan afvangen.

Yedioth Ahronot speculeert over de betekenis van deze ongebruikelijke informatie vanuit het leger. De krant vermoedt dat de militairen achteraf niet de schuld willen krijgen als blijkt dat er veel burgerslachtoffers vallen. Wellicht is er ook een verband met de anti-Iran campagne van de Israëlische regering. Iran levert naar alle waarschijnlijkheid de rakettechnologie van Hezbollah.

Obama-doctrine: betrokkenheid beter dan isolatie

Zijn de laatste twee Obama jaren voldoende voor de ‘change’?

In een interview met de bekende New York Times journalist en commentator Thomas Friedman heeft president Obama zijn Iran beleid uitgelegd. De NYT is een krant die meer naar de kant van de Democratische Partij leunt, een grote joodse lezerskring kent en naar Amerikaanse begrippen sterk internationaal gericht is. Obama legde veel nadruk op zijn begrip voor de angsten die onder het Israëlische publiek leven voor Iran. Hij gaat ook, vrij uniek voor een Amerikaanse president, in op de achtergronden van het diepe wantrouwen van Iran tegenover de buitenwereld. De nucleaire overeenkomst noemde hij een “once-in-a-lifetime opportunity to see whether or not we can at least take the nuclear issue off the table”.

In het interview – dat tot stand kwam op verzoek van het Witte Huis – gaat Obama diep in op de strategische achtergronden van zijn Midden-Oosten beleid. Friedman spreekt van een Obama-doctrine: ‘commitment’ met landen als Iran, Cuba en Birma is strategisch beter dan voortdurende sancties en isolering. Obama zegt onverbloemd dat het onmogelijk is in de huidige situatie, om te voorkomen dat Iran een atoomwapen bouwt. Die mogelijkheid voor Iran is door de overeenkomst tien jaar uitgesteld. En: Mocht Iran ons bedriegen, dan kan de VS het zich, als supermacht permitteren zijn politiek te wijzigen. Met andere woorden, wij kunnen Iran testen, zonder andere opties definitief weg te gooien. Het interview is te zien op:

http://www.nytimes.com/2015/04/06/opinion/thomas-friedman-the-obama-doctrine-and-iran-interview.html

bronnen:

Yedioth Ahronot, 06/04

New York Times, 05/04

The Guardian, 06/04

achtergrond:

http://my.ynet.co.il/pic/news/IranDealParameters04022015.pdf