Onrust in Israëlische regering

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 juli 2014

Nieuws van 8 juli 2014

Avigdor Lieberman, minister van Buitenlandse Zaken heeft de politieke samenwerking met Likoed opgezegd. Netanyahu is te “soft”.

Lieberman en Netanyahu, in betere tijden.

De partijen van premier Netanyahu en van Lieberman (Israel Beitenu) sloten in 2012 een verbond met het oog op de verkiezingen van 2013. Het werd een electoraal fiasco. Lieberman zoekt nu politieke bewegingsruimte. Hij verwijt Netanyahu nu concreet dat die te slap is met de aanpak van Hamas in de Gazastrook. Lieberman stapt overigens niet uit de regering.

De officiële regeringslijn is op het ogenblik dat Gaza (nog) niet met grondtroepen aangevallen wordt, maar dat het leger alles in gereedheid brengt “voor als dat toch nodig is”. De opstelling van Lieberman houdt in feite in dat een grondoffensief nu in gang gezet moet worden. (NB: Een grondoffensief zal in de extreem dichtbevolkte Gazastrook veel slachtoffers vergen onder Palestijnen. Dat geeft voor Israël politieke problemen in het buitenland. Bovendien zal Hamas zeker in staat zijn joodse slachtoffers te maken. Dat zal binnenlandse kritiek geven.)

Bennett en Netanyahu.

De meningen in de media verschillen over de consequenties voor de machtsverhoudingen binnen de regeringscoalitie. Lieberman verkeert in een moeilijk parket. Mogelijk zal de invloed van de al enkele jaren rijzende ster Naftali Bennett verder toenemen. Hij heeft altijd openlijk gezegd dat hij tegen een Palestijnse staat is. Hij pleit voor annexatie van grote delen van de Westelijke Jordaanoever.
.

NB: Gaza is in de afgelopen jaren vaker speelbal geweest van de Israëlische binnenlandse politiek (2008/2009 en eind 2012).

achtergrond: www.jaffadok.nl/gaza-2008-2009-en-2012

bronnen:

www.dialymail.co.uk

www.middleeasteye.net

www.nytimes.com

FAZ, 8 juli 2014