Onderwijs en wetenschap

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 juni 2019

Dit subhoofdstuk bevat artikelen over basis-, voortgezet – en universitair onderwijs in de bezette gebieden. Ook Palestijnse wetenschappers in de diaspora zullen aan bod komen. De gevolgen van de bezetting en van het Israëlische beleid worden in een apart artikel behandeld.

In het Kenniscentrum Israël/Palestina worden onderwijs en wetenschap (O&W) op twee plaatsen behandeld. Onder deze knop vindt u O&W vanuit de invalshoek van de Palestijnen die wonen in de bezette gebieden en geen burgers zijn van de staat Israël. Dit subhoofdstuk zal artikelen bevatten over basis-, voortgezet – en universitair onderwijs in de bezette gebieden. Ook Palestijnse wetenschappers in de diaspora zullen aan bod komen. De bredere gevolgen van de bezetting en van het Israëlische beleid – onder andere wat betreft onderwijs – worden behandeld onder ‘bezette gebieden’ en ‘militair bestuur’.

Onder ‘onderwijs-wetenschap’ wordt O&W behandeld voor de ruim acht miljoen burgers van de staat Israël, dat zijn ruim vijf en een half miljoen Israëlische joden, plus ongeveer 600.000 joodse kolonisten in de bezette gebieden en circa twee miljoen niet-joden (voornamelijk Palestijnen).